• Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dňa 16. 2. 2022 sa konalo krajské kolo 32. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku (ONJ). Našu školu reprezentovala žiačka 4.A triedy Veronika Dolinská. V rámci kraja, kde jej len o vlások uniklo krásne 1. miesto, obsadila oceneniahodné 2. miesto vo svojej kategórii a získala tak šancu reprezentovať školu ďalej aj v celoštátnom kole nemeckej olympiády.Veronike za účasť a úspešnú reprezentáciu našej školy v krajskom kole ďakujeme a gratulujeme, držíme palce a želáme úspešnú reprezentáciu našej školy v celoštátnom kole. PK cudzích jazykov

        • WEBINÁR MLADÍ PREKLADATELIA
          • WEBINÁR MLADÍ PREKLADATELIA

          •    V dňoch 27.01.2022 a 31.01.2022 sa uskutočnil webinár k nedávnej online prekladateľskej súťaži Mladí prekladatelia,  do ktorej sa zapojili 5 naši žiaci:  S.Szilágyiová (V.B), P.Kaľata (IV.K), M.Babačová (IV.A), J.Doan (IV.A), N.Tomčová (III.A).

            Na webinári sme sa mali možnosť dozvedieť zaujímavosti ohľadne prekladateľskej práce z a do 24 úradných jazykov, najpoužívanejších jazykov na nete, vysokého počtu prekladov Európskej komisie ročne, všetkého potrebného pre prácu prekladateľa vrátane typov prekladateľských softvérov. Žiaci si mohli otestovať aj svoje vedomosti a zasúťažiť v zaujímavých online kvízoch.

            Následne boli žiaci rozdelení do súkromných miestností podľa cudzích jazykov, z alebo do ktorých prekladali svoje súťažné texty v novembri. V daných miestnostiach prebiehala analýza prekladov odborníkmi z Generálneho riaditeľstva pre preklad s následnou diskusiou. Na záver boli vyhodnotené súťažné preklady. Všetkých 150 zaslaných súťažných prekladov v rámci Slovenska bolo posudzovaných odbornou porotou Generálneho riaditeľstva pre preklad, Zastúpenia Európskej komisie v SR. Aj keď preklady našich žiakov nepatrili k víťazným, organizátorka súťaže, pani Emília Andrejová z Generálneho riaditeľstva pre preklad  poďakovala všetkým zúčastneným za výborne odvedenú prácu, vynaložené úsilie a originálne preklady. Zdôraznila, že práca prekladateľa je veľmi náročná,  vyžaduje si roky praxe s vypestovaným citom pre preklad. 

            Veríme, že pre našich žiakov bola daná súťaž výzvou a možnosťou otestovať svoje prekladateľské jazykové zručnosti, ako aj ďalej napredovať na svojej ceste v učení sa anglického jazyka.

             

            Foto nájdete vo Fotogalérii.

            Mgr.Grečková

        • Spolupráca stredných škôl  hotelovkári - gymnazisti
          • Spolupráca stredných škôl hotelovkári - gymnazisti

          •    V rámci medziškolskej spolupráce sme uzavreli dohodu s Gymnáziom, Šrobárova 1 v Košiciach. Ich študentská firma s názvom „meraki“, ktorú jej ambiciózni študenti založili v seminárnom predmete Aplikovaná ekonómia, im ponúka možnosť vyskúšať si simulované fungovanie akciovej spoločnosti. Názov firmy „meraki“ pochádza z gréckeho rovnomenného slova, ktoré znamená robiť niečo s láskou a radosťou. Náplňou firmy je predaj jedlých pohárov, ktoré im vyrábajú študenti  našej školy v rámci odborného výcviku.  

            Poháre predstavujú skvelú náhradu za obyčajné plastové, následne ich predávajú s rôznymi nápojmi, ako horúca čokoláda, či irish coffee. Počas teplejších mesiacov v nich plánujú podávať rôzne druhy zmrzliny na ochladenie horúcich letných dní.

            Táto skúsenosť je pre nich, aj pre nás jedinečná a obohacujúca. Mladým členom firmy prinesie množstvo zaujímavých poznatkov a lepšie ich pripraví na každodenné situácie.

            Poháre vyrábajú naši hotelovkári pod vedením majstrov cukrárov  a hlavnej majsterky  Mgr. Evy Mikulovej. Poháre sú ekologické, bez konzervantov a zároveň sú náhradou za obyčajné jednorazové poháre z plastu.  Nápadom tak žiaci predchádzajú vyhadzovaniu  500 miliárd plastových pohárov na skládky. Tento jedlý pohár neprodukuje odpad, takže si môžete vašu obľúbenú horúcu čokoládu vychutnať s čestným pocitom, že neznečisťujete prírodu