• Spolupráca s Materskou školou Oštepová
          • Spolupráca s Materskou školou Oštepová

          • 16. jún 2022 bol pre 40 predškolákov Materskej školy Oštepová 1 dňom neoficiálnej rozlúčky s ňou. Od 2. septembra 2022 nastupujú na základné školy. Ich bezstarostný život   sa zmení na dni s pravidelnými „vážnymi“ povinnosťami, kde slová „neviem“ a najmä „nechce sa mi“ ťažko nájdu svoje miesto.

            Odchod zo škôlky sme sa rozhodli deťom spestriť zábavno-športovým predpoludním. Na ihrisku sme pripravili rôzne stanovištia: rozcvičku, pohybové hádanky, tančeky  na hudbu Dedoles, či uja Ľuba, loptové hry, hádzanie krúžkov na terč, súťaže v behu, či zábavné fotenie s maskami. Budúci školáci nám ukázali, že sa vedia nielen zabávať, smiať, naháňať a vystrájať, ale že sa vedia aj sústrediť, rozmýšľať, pomáhať si, navzájom sa usmerňovať, ale i súťažiť. Ako to v živote býva, niekedy nás prekvapí človiečik, ktorý pôsobí nenápadne, uzavreto, ale vo vnútri mu bije srdce leva, bojovníka.

            Ďakujem vedeniu školy za podporu spolupráce s Materskou školou Oštepova 1 a žiakom:

            Roland Stutiak, Matej Danko I. A, Patrik Litavec, Julka Midová, Viki Nováková, Anka Poliaková, Boris Rabinčák, Katka Sláviková, Viki Tomeková, Sarah Valková, Jarka Brozová, Ester Karnižová, Ľubica Konečná, Sabína Laffersová, II. A za trpezlivosť, tvorivosť, hravosť a príjemnú atmosféru, ktorú deťom vytvorili.

            Ing. Ľubica Macková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Spolupráca s Materskou školou Oštepová.

        • Medzinárodný Festival da Cereja
          • Medzinárodný Festival da Cereja

          • Tohtoročný  medzinárodný Festival da Cereja v portugalskom meste Fundao sa niesol v duchu čerešní. Tie sa stali povinnou ingredienciou v zložení pripravovaného predkrmu, hlavného jedla a dezertu. Do podujatia spoluorganizovaného našou partnerskou školou  Escola Profissional prispeli svojou gastronomickou zručnosťou aj študenti zo Španielska, Estónska, Francúzska, Čiech a Slovenska. Vytvorené maškrty z ovocia, ktoré vládne prvému letnému mesiacu, boli podávané na slávnostných recepciách 7. a 8. júna.

            My sme nechýbali medzi nimi, pretože naša škola získala sponzorský dar od Košickej krajskej zložky Slovenskej živnostenskej komory (SŽK) vycestovať na Pyrenejský polostrov s cieľom  vidieť, získať skúsenosť, predviesť sa a nadobudnúť veľa zážitkov i kontaktov  z festivalu  pre budúcu spoluprácu pri projektoch Erasmus plus. Vo  vernisáži gastronomických pochúťok nechýbali ani labužnícke kreácie našich  troch reprezentantov,  žiakov odboru kuchár, Babjáka, Krakovského a Mikuláka. Na umenie servírované na tanieri a prácu  s vareškou dohliadala pani majsterka Hlubeňová. Okrem pracovných povinností nadväzujúcich na spoluprácu s partnerkou školou, ktoré zamestnávali pani riaditeľku PaedDr. Mamčakovú a hlavu projektu Erasmus plus na našej škole Mgr. Koškovú,  sa popri tom stali priamymi fanúšičkami našich žiakov na mieste konania festivalu. My ostatní sme  na diaľku drukovali našim šikovnými spolužiakom, na ktorých sme hrdí.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný Festival da Cereja.

          • Brigáda vo Francúzsku

          • Naši žiaci dostali príležitosť ukázať, čo sa naučili a získať skúsenosti vo výborných francúzskych reštauráciách.

            Docestovali, prvé dojmy sú výborné. Držíme im prsty...

        • Príhovor predsedu Košického samosprávneho kraja
          • Príhovor predsedu Košického samosprávneho kraja

          • Vážení učitelia, milí žiaci,

            ktosi raz povedal, že na to, aby sme pocítili radosť z víťazstva, musíme vedieť prijať výzvy. A vám ich uplynulý školský rok opäť nadelil štedro.

            Škola nie je len o rozvíjaní zvedavosti a získavaní nových poznatkov, ale aj o vytváraní vzťahov a kamarátstiev, čo bolo počas pandémie pre mnohých z vás mimoriadne náročné. Pred svoju výzvu sa postavili i učiteľky a učitelia, ktorí sa aj v tejto ťažkej situácii snažili odovzdať žiakom čo najviac. Veľmi si vážim vašu prácu. Zvládli ste to úžasne, s obdivuhodným nasadením. Vaši učitelia vás vedú k vedomostiam, k pochopeniu seba samého, aj k poznaniu, že svojím konaním môžu obohacovať okolitý svet. Pomáhate rozvíjať ich talent tak, aby po skončení školy našli ďalšie uplatnenie. Na župe máme bohatý plán, ako zlepšiť a skvalitniť výučbu na našich stredných školách, aby ste ako absolventi získali dobré uplatnenie v zamestnaní aj v živote. Rozbehli sme niekoľko projektov a verím, že už v nasledujúcom školskom roku prinesú tak potrebnú a žiadanú zmenu. Niekde to bude modernizácia priestorov, niekde zlepšenie vybavenia, či zlepšenie podmienok praktickej výučby.

            Milí učitelia, aj keď sa už všetci nevieme dočkať letných prázdnin, neznamená to, že zabúdame na ďalšie výzvy, pred ktorými stojíme. Nedá mi nespomenúť, že okrem pandémie bol tento rok v závere poznamenaný štrajkovou pohotovosťou. Oprávnené požiadavky pedagógov však naplnené neboli. Akoby spoločnosť zabudla, že žiaka formujú nielen poznatky, ale aj to, ak má dobrých učiteľov. Spokojných a motivovaných, naplnených túžbou odovzdať mladej generácii to najlepšie zo seba. Potrebujeme spokojných pedagógov, preto vaše požiadavky plne podporujem a stojím pri vás.

             

            Milí žiaci a študenti, pandémia nás naučila, že záleží na každom jednom dni v škole. Lebo byť bez školy znamená nielen menej vedomostí a poznatkov, ale aj menej zážitkov so spolužiakmi a učiteľmi. Preto vám zo srdca prajem, aby ste nadchádzajúce letné dni využili naplno a zažili všetko, čo k letu patrí – od získavania nových kamarátstiev a utužovania tých starých, cez objavovanie až po cestovanie. Oddychujte, objavujte, prekonávajte svoje limity, nech vám každý deň prázdnin prinesie nové dobrodružstvá. Nech je vaše leto plné radosti a fantastických zážitkov, ktoré vám dodajú energiu do nového školského roka.

             

                                                                                 Rastislav Trnka

                                                                                       predseda Košického samosprávneho kraja

        • Exkurzia Biofarma Zlatý Hýľ
          • Exkurzia Biofarma Zlatý Hýľ

          • Dňa 1.6.2022 sa žiaci I.CPK, I.A a šesť žiakov z I.KCS v rámci etickej výchovy zúčastnili exkurzie v Nováčanoch na Biofarme Zlatý Hýľ a v Jasovskej jaskyni. Na Zlatom Hýli nás čakala prehliadka farmy, kde všetka starostlivosť o rastlinnú a živočíšnu výrobu prebieha v súlade s prírodou, všetko má punc BIO. Deti si pozreli pestovanie plodín, byliniek čo prospieva zdravej úrode. Navštívili sme výbehy koní, kravičiek, ovečiek a sliepok. Podržali si v rukách kuriatka a malé ovečky. Dozvedeli sa o chove zvieratiek, ako sa o nich starať. Majitelia žiakov oboznámili o úskaliach založenia Biofarmy, o ťažkej práci pri udržaní chodu firmy, že to môže robiť len človek, ktorý tú prácu má ozaj rád. Domáci nám pripravili aj ukážku výroby ovčieho syra, nakoniec deti čakal test toho, čo sa naučili. Ochutnávka syrov s domácim chlebíkom potešila všetkých.Nasledovala prehliadka Jasovskej jaskyne v Jasove. Potešilo nás, že mnohé deti navštívili jaskyňu po prvý krát. Celá exkurzia splnila cieľ, ukázala žiakom, že žiť zdravo sa dá a že na Slovensku máme krásne prírodné úkazy, kde jaskyne naozaj patria.

                                                                                                          Mgr. Kmecová

        • Poďakovanie odídencov z Ukrajiny
          • Poďakovanie odídencov z Ukrajiny

          • Hotelová akadémia bola prvou školou v Košiciach, ktorá začala poskytovať ubytovanie a stravu odídencom z Ukrajiny už od 28.2.2022. Do konca mája sme poskytli ubytovanie so stravou skoro 800 odídencom. Sme radi, že sa nám poďakovanie za obetavosť našich zamestnancov, žiakov aj rodičov dostalo aj v písomnej podobe.

            Takto verejne sa chcem touto cestou všetkým spomínaným ešte raz úprimne poďakovať.

                                                                                                 PaedDr. Jaroslava Mamčaková, riaditeľka školy