• INNOSCHOOL – vyhodnotenie online hry
          • INNOSCHOOL – vyhodnotenie online hry

          • Dňa 12.05.2021 sa uskutočnilo online podujatie „Ako môže podnikanie pomáhať riešiť spoločenské problémy“ na ktorom boli vyhlásené výsledky súťaže o „Najlepší nápad na sociálne podnikanie“. Náš tím KULUM-PULUM, s.r.o. obsadil 2. miesto a tím Kafé Trdlo, s.r.o. obsadil 5. miesto.

            V pondelok 14.06.2021 pani riaditeľka PaedDr. Jaroslava Mamčaková a pani zástupkyňa Mgr. Anna Zimanová slávnostne odovzdali ceny a diplomy najúspešnejším riešiteľom hry InnoSchool od organizátorov tejto súťaže.

            Úspešní riešitelia sa cenám potešili a svoje vedomosti a skúsenosti odovzdajú svojím nasledovníkom.

        • Máme zlato !
          • Máme zlato !

          • Aj napriek ťažkému obdobiu, ktoré gastronómii udelila covid pandémia, sa naši žiaci zúčastnili gastronomickej celoštátnej súťaže Skills Slovakia - Gastro Junior METRO CUP KUCHÁR 2020/2021. Do súťaže postúpilo 6 najlepších súťažiacich zo semifinálového kolaNašťastie sa zdravotná situácia na Slovensku  zlepšila natoľko, že  finálové kolo súťaže sa už mohlo konať prezenčnou formou aj keď s vylúčením širokej verejnosti.

            Finále súťaže  sa konalo  v Bratislave. Súťaž prebiehala v novovybudovanom kuchynskom štúdiu spoločnosti SEBA Senátor Banquets s.r.o  vybavenom špičkovou gastronomickou technológiou, ktorá dovoľovala súťažiť trom žiakom v rovnakom čase.

            Mali za  úlohu pripraviť 3 porcie moderného  teplého pokrmu s prílohami vychádzajúceho z kulinárskych tradícií  svojho regiónu. Základnou surovinou bola bravčová panenka. Všetko v časovom limite 120 minút. Výzva pre mladých odborníkov , ako ukázať svoju šikovnosť a vedomosti získané pri štúdiu odboru kuchár, pred odbornou komisiou.

            Výsledky ich práce posudzovali  komisie zložené z hodnotiteľov certifikovaných podľa kritérií WACS , čo znamená, že všetkým súťažným jedlám boli pridelené body a na základe týchto bolo súťažné jedlo zaradené do zlatého, strieborného alebo bronzového pásma hodnotenia.

            Našu školu úspešne reprezentovali súťažiaci Adam Majorský s pomocníkom Samuelom Ferkom z III.K. Žiak Adam Majorský získal 1. miesto, zlaté pásmo a stal sa absolútnym víťazom celej súťaže , zároveň bol nominovaný do juniorského národného tímu, ktorý reprezentuje Slovensko na rôznych medzinárodných gastronomických súťažiach. Konkurencia bola veľká aj ostatní súťažiaci boli veľmi dobre pripravení, porota ich pochválila, že kvalita pripravených jedál je na vysokej úrovni.

            Chlapcov na súťaž pripravovala pani majsterka Adriana Hlubeňová. Žiaci pristupovali k svojej práci veľmi zodpovedne. Chlapcom blahoželáme , tešíme sa z úspechu , sme na nich hrdí a držíme im prsty v ich ďalšom rozvoji a reprezentovaní našej školy.

            Pripájame fotky zo súťaže.

        • „Je len jedna Zem“
          • „Je len jedna Zem“

          • Každoročne si 5. jún pripomíname ako Svetový deň životného prostredia, a to na počesť prvej konferencie OSN o životnom prostredí, ktorá sa konala v švédskom Štokholme ešte v roku 1972. Aj HA sa aspoň malým dielikom chcela pričiniť o zlepšenie prostredia, ktoré nás obklopuje. V piatok 04. 06. 2021 ste na chodbách našej školy mali možnosť stretnúť Žltú hliadku. Jej úlohou bolo vyzbierať počas jedného školského dňa čo najviac použitých plastových fliaš a postarať sa o to, aby fľaše skončili v separovanom zbere. Zároveň sme na našej Fb stránke vyhlásili súťaž, v ktorej ste mali možnosť tipovať, koľko plastových fliaš sa podarí vyzbierať. Žltá hliadka vyzbierala celkovo 73 fliaš, ktoré skončili v žltom kontajneri. Výherkyňou našej súťaže sa stala Sabína Švajková z II.PP. Blahoželáme! Ďakujeme všetkým, ktorí sa do akcie zapojili a tešíme sa opäť na spoluprácu.

        • Novinky - preukaz a známka ISIC
          • Novinky - preukaz a známka ISIC

          • Aby sme znížili nesprávne a neúplné platby na minimum, tak od 15.5.2021 začala fungovať nová platobná brána pre bezhotovostnú úhradu za preukazy a známky ISIC / ITIC:

            https://isic.sk/platbaskoly/

            Žiaci/rodičia a učitelia tu môžu uhrádzať platby za preukazy a známky ISIC a ITIC.

            Vyberiete si svoju školu zo zoznamu a vyplníte potrebné údaje.

            Termíny na objednávanie cez školu sú:

            1.       Nové preukazy ISIC/EURO26 (09/2022) sa cez školu objednávajú od 1.6.2021 celý rok

            2.       Známky ISIC 09/2022 sa cez školu objednávajú od 1.6. do 31.10.2021

            Duplikáty si žiaci objednávajú sami s doručením domov tu:

            https://moja.dopravnakarta.sk/duplikat

        • Letná škola
          • Letná škola

          • Milí žiaci, pozývame Vás na Letnú školu na Hotelovej akadémii, ktorá bude zameraná na praktickú výučbu. Vzdelávanie bude neformálne a zážitkové.  Prihlásiť sa môžu žiaci študijných aj učebných odborov, ktorí majú záujem získať nové vedomosti aj zručnosti. Viac informáciií nájdete v priloženom letáku Letak_new.pdf​​​​​​​

            Tešíme sa na Vás

          • InnoSchool – Ekonomická hra pre stredoškolákov

          • V školskom roku 2020/2021 sa študenti našej školy zúčastnili pilotného testovania vzdelávacieho systému InnoSchool – Ekonomická hra pre stredoškolákov pre oblasť sociálneho vzdelávania pod záštitou Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

            Vzdelávací systém Innoschool je inovatívny vzdelávací systém v deviatich krajinách pre študentov stredných škôl, ktorý posilňuje podnikateľský duch, vnímanie spoločenských problémov a tvorbu sociálnych inovácií. Do pilotného testovania sa okrem našej školy zapojilo ďalších deväť škôl z Košického samosprávneho kraja.

            Ekonomickú hru si vyskúšali študenti I. PM, II. PP a III. K. Žiaci mali možnosť získať spektrum znalostí a zručností, ktoré sú potrebné na prípravu a počiatočné štádium podnikania. Vyskúšali si, aké je to pôsobiť v tíme, či prezentovať vlastné nápady v oblasti podnikania. Okrem toho získali množstvo teoretických poznatkov formou zábavnej interaktívnej hry.

            Medzi najúspešnejšie tímy na našej škole patria:

            • tím „KULUMPULUM, s.r.o.“ – Natália Tarhaničová, Samuel Malý (III.K)
            • tím „Kafé Trdlo, s.r.o.“ – Denisa Csatlósová a Silvia Čulková (II.PP)
            • tím „Boháči“ Karmen Janová a Zuzana Stařičná (II.PP)
            • tím „EnviroWorld“ – Matej Bitó, Daniel Roháč, Dominik Farbiak (I.PM)
            • tím „Zálešdeny“ – Radka Zalešáková, Boris Járay (I.PM)

            Vyvrcholením celého pilotného projektu je organizovanie online podujatia Ekonomickou fakultou TU v Košiciach, ktoré sa uskutoční dňa 12. 05. 2021 o 14:30 hod. na tému: „Ako môže podnikanie pomáhať riešiť spoločenské problémy?“. Prihlásiť sa môže každý cez link: https://forms.gle/v1tzbJAGNr3ohwfXA.  Zaregistrujte sa – uveďte e-mailovú adresu, na ktorú Vám budú zaslané podrobnejšie inštrukcie.

            Na uvedenom podujatí budú vyhlásené výsledky súťaže o „Najlepší nápad na sociálne podnikanie“, do ktorej sa zapojili dva tímy z našej školy  KULUM-PULUM, s.r.o. a Kafé Trdlo, s.r.o., preto neváhajte - nájdite si čas a pozrite si nápady nielen Vašich spolužiakov, ale aj stredoškolákov z iných škôl.

             

                                                         školský tím InnoSchool

          • Prednáška o Kolumbii

          • Lucia Kováčová, vášnivá svetobežníčka, je bývalou učiteľkou našej školy. Navštívila mnoho krajín, a tak aprílovú hodinu geografie cestovného ruchu obohatila o vlastné skúsenosti z pobytu v Kolumbijskej republike.Predstavila nám krajinu, jej polohu, povrch, priblížila klímu, dopravu, opísala mestá, ktoré navštívila. V Južnej Amerike pokračovala v pedagogickej praxi. Deti v Kolumbii začínajú povinnú dochádzku v šiestich rokoch. Do školy sa vyberajú už okolo šiestej ráno. Počas dňa je tam veľmi horúco. Keď prší, do školy sa nejde. Málo funkčná kanalizácia by v čase dažďa nevydržala a deťom by sťažila cestu. Vyučovanie prebieha v dvoch zmenách. Prvá je od 6:00 do 12:00. Po 12:00 začína druhá zmena až do 18:00. Školy majú jednoduché vybavenie a nemajú okná. Deti sú veľmi čistotné, po dojedení desiatej si umývajú zuby. Dbajú na svoj zovňajšok, aj keď možno finančne na tom nie sú najlepšie.Nazreli sme aj do kolumbijskej kuchyne. Lucia priložila vlastné fotografie tamojších jedál. Kolumbijčania obľubujú polievky a plát mäsa s ryžou. Mäso bez omáčky príde však našincovi suché. Prílohou je šalát zo zeleniny. Zaujímavosťou sú banánové placky pripravené na slano. Exotické ovocie tam rastie na každom rohu: papája, mango, ananás, platano.Lucia mala osobnú skúsenosť s kriminalitou. Niekoľkokrát bola počas bieleho dňa okradnutá. Keďže v čase obedňajšej siesty vidieť na ulici málokoho, je to skvelá príležitosť pre zlodejov a kriminálnikov. Neodporúča sa vyťahovať mobil z vrecka, tašky je vhodné držať v rukách. Lucku prišiel do Kolumbie navštíviť brat, ktorý si fotil námestie a o pár sekúnd už mobil v ruke nedržal. Zažila na vlastnej koži, keď na človeka niekto mieri zbraň. Drogy sa tam predávajú takmer všade, avšak v rozhovore s Kolumbijčanom sa do tejto témy neradno pustiť.Obsah netradičnej hodiny bol očami žiakov hodnotený ako veľmi zaujímavý a obohacujúci. Rozprávanie Lucie o vzdialenej krajine oživilo naše predstavy o nej. Nápadité metódy pôsobia pre nás žiakov aktivizujúco a motivujúco.

            Tešíme sa na ďalšie podobné stretnutia.  Michaela Balážová 4.B

            Text redigovala: PaedDr.Erika Šoltésová

        • 10. ročník súťaže Gastro Junior
          • 10. ročník súťaže Gastro Junior

          •    Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a ŠTÁTNY INŠTITÚT ODBORNÉHO VZDELÁVANIA  pod záštitou MINISTERSTVA ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU a ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY  organizovali    10. ročník  semifinálového kola Skills Slovakia - Gastro Junior METRO CUP KUCHÁR a Skills Slovakia - Gastro Junior DEBIC CUP CUKRÁR 2020/2021. Súťaže sa zúčastnilo 19 hotelových škôl a akadémii  z celého Slovenska. Súťažiacich hodnotila odborná porota. Našu školu úspešne reprezentovali naši dvaja žiaci Adam Majorský a Sebastián Tóth z III.K. Obidvaja chlapci postúpili do celonárodného finálového kola súťaže, ktorá sa bude konať v máji 2021, počas konania Medzinárodného veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO 2021. Do súťaže postupovalo 6 najlepších súťažiacich za odbor kuchár aj cukrár. Naši žiaci získali Adam Majorský 3. miesto za odbor kuchár a Sebastián Tóth 6. miesto za odbor cukrár. Na súťaž ich pripravovala MOV Adriana Hlubeňová. Žiaci k súťaži pristupovali veľmi zodpovedne.    

            Blahoželáme k úspechu a držíme palce v celoslovenskom kole.

        • Potulky Jasovom
          • Potulky Jasovom

          • Kroky žiakov 3. A triedy smerovali v jednu septembrovú stredu do krásneho prírodného prostredia obce Jasov.

            Prehliadka Premonštrátskeho kláštora sa začala v Kostole sv. Jána Krstiteľa, ktorý upútal svojou interiérovou výzdobou a siedmimi oltármi po obvode. Dozvedeli sme sa, že kláštorná budova má 365 okien (ako dní v roku), 12 komínov (ako mesiacov v roku) a 4 vchody (ako ročné obdobia). Očarila nás krása kláštornej záhrady, avšak zarmútila skutočnosť, že sme nemali možnosť vidieť jednu z najvzácnejších knižníc na Slovensku.

            Verme, že do našej budúcej návštevy bude aj táto časť komplexu očiam verejnosti prístupná. Foto nájdete vo Fotoalbume.

            Petra, Púchyová, III. A

        • Vlakový výlet Cesta do praveku
          • Vlakový výlet Cesta do praveku

          • Dňa 4.9.2020 sa 3.A trieda v sprievode triednej učiteľky E. Šoltésovej vydala na výlet. Cieľom exkurzie bolo spoznávať obdobie doby bronzovej v Archeoskanzene v Nižnej Myšli. Archeologický výskum v danej lokalite prebieha už niekoľko desaťročí a vďaka občianskemu združeniu Collegium Myssle dostáva  v dnešných časoch reálnu podobu. Sprievodca Dávid nám ukázal rekonštrukciu osady z vtedajšej doby. Dozvedeli sme sa o tamojšom spôsobe života, tradíciách rôzneho druhu, remeslách, ktorými sa ľudia z tejto osady živili, videli sme domy, v ktorých žili a bola nám predostretá logika aj zmýšľanie miestnych. Zaujímavosťou bola i plne funkčná pec určená na vypaľovanie hlinenej keramiky, zhotovená podľa vzoru z doby bronzovej. Mali sme možnosť nahliadnuť i do temnejšej histórie, a to vďaka dôveryhodnej rekonštrukcii obetnej jamy neďaleko obydlí osadníkov. So záujmom sme počúvali veľmi kvalitný výklad sprievodcu a v každom z nás to určite zanechalo silné obohatenie z oblasti kultúry a života našich predkov. Foto nájdete vo Fotoalbume.

            Natália Hrdličková, 3.A

             

             

             

        • BARMANSKÝ KURZ I. level
          • BARMANSKÝ KURZ I. level

          • V dňoch od 21.9.2020 do 25.9.2020 (pondelok - piatok) sa na našej škole uskutoční BARMANSKÝ KURZ I. level, na ktorý sa môžete prihlásiť.

            Cena kurzu: 120,- eur

            Lektor: Ján Majoroš (SkBA)

            Ukončenie kurzu: Medzinárodne uznávaný Certifikát

            Prihlášky: J. Majoroš, Info: K. Rakušan + triedny učiteľ

        • Exkurzia v Panta Rhei - pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2020
          • Exkurzia v Panta Rhei - pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2020

          •      Pri príležitosti blížiaceho sa Európskeho dňa jazykov, ktorý sa každoročne oslavuje dňa 26.septembra, žiaci I.A triedy pod pedagogickým vedením vyučujúcich anglického jazyka, Mgr.D.Grečkovej a Mgr.M.Koškovej absolvovali dňa 10.09.2020 exkurziu so zameraním na cudzojazyčnú literatúru a cudzie jazyky v priestoroch kníhkupectva Panta Rhei.

                 Žiaci v malých skupinkách absolvovali v kníhkupectve úlohy súťažného kvízu v anglickom jazyku, ktorého cieľom bolo vzbudiť záujem žiakov o svetovú literatúru a najmä cudzie jazyky vo všeobecnosti, zastúpené jednotlivými titulmi kníh. Po realizácii kvízu nasledovalo jeho vyhodnotenie v príjemnom prostredí mestského parku, pričom dve víťazné skupinky žiakov si vybojovali sladkú odmenu.

                 Po vyhodnotení kvízu sa žiaci ponorili do diskusie na tému knihy, cudzie jazyky a ich význam. Dospeli k záveru, že znalosť cudzích jazykov nám otvára možnosti, svet, pomáha nám spoznať iné kultúry, študovať alebo uplatniť sa na trhu práce v zahraničí. 

                 Veríme, že si naši žiaci z daného podujatia odniesli pozitívne zážitky a skúsenosti, ktoré ich budú pozitívne motivovať na ich ceste učenia sa cudzích jazykov.

             

            Mgr.D.Grečková

            Fotografie môžete nájsť vo fotoalbume.

             

        • Deň obetí holokaustu a rasového násilia
          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia

          • ,,Mladá generácia môže tvoriť budúcnosť iba vtedy, ak pozná minulosť.“
                                                                                                                                                  (Emmanuel Macron)

            9. septembra 2020 si študenti našej školy pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý odkazuje na prijatie Židovského kódexu okliešťujúceho nielen právne ale i morálne práva Židov  v Slovenskom štáte. Návštevou Pamätníka holokaustu na Idanskej ulici v Košiciach sme vzdali úctu všetkým obetiam, ktoré trpeli a zahynuli v koncentračných táboroch.

        • Olympiáda podnikový hospodár
          • Olympiáda podnikový hospodár

          • Nultý ročník tejto súťaže zorganizovala Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach. Olympiáda Podnikový hospodár je súťaž s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá je určená pre študentov maturitného ročníka stredných škôl ekonomického zamerania, stredných škôl neekonomického zamerania a stredných škôl zameraných na služby. 

            Cieľom súťaže je popularizácia ekonómie ako vedného a študijného odboru a podpora celospoločenských snáh o zvyšovanie finančnej gramotnosti mladých ľudí. Z našej školy aj napriek sťaženým podmienkam kvôli koronavírusu sa školského kola dňa 7. apríla 2020 realizovaného elektronickou formou  zúčastnilo 31 študentom maturitného ročníka. Súťažiaci v rámci školského kola odpovedali na testové otázky z oblasti ako:

            • ekonómia,
            • podniková ekonomika,
            • Európska únia,
            • náuka o spoločnosti,
            • finančná gramotnosť.

            Traja žiaci Filip KováčRadka Hudáková5.BVladimíra Sasáková z 5.C sa prebojovali do celoslovenského kola, ktoré absolvovali 28. apríla 2020 tiež elektronicky. K dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme.

            Koordinátori súťaže: Ing K. Jandová, Ing. R. Batromij

        • 3. ročník Ekonomickej olympiády
          • 3. ročník Ekonomickej olympiády

          • Dňa 27. 2. 2020 sa uskutočnilo krajské kolo 3. ročníka Ekonomickej olympiády v Univerzitnej knižnici na pôde Technickej univerzity v Košiciach. Po úspešnom zvládnutí e-testov školského kola, ktorého sa zúčastnili všetci žiaci maturitného ročníka HA,  postúpilo do krajského kola 5 žiakov a to: Balušík Samuel (V.A), Pietraszek Dávid (V. B), Feketeová Lucia Laura (V.B), Pavlík Jakub (V. C), Schmiedt Dominik (V.C), kde v silnej konkurencii ostatných stredných škôl obhajovali svoje vedomosti a zručnosti z oblasti ekonómie a financií. K postupu do krajského kola a k dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme!

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          •    Ako býva každoročnou tradíciou v tomto zimnom období, opäť sme sa zúčastnili so žiakmi I.ročníka lyžiarskeho kurzu, ktorý je súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov stredných škôl ako kurz pohybových aktivít v prírode, a ktorý zároveň prispieva k upevneniu kolektívu, zvyšuje pohybovú zdatnosť, disciplinovanosť, samostatnosť a  hygienické návyky.

               Rok sa s rokom stretol a my sme sa vrátili na Jahodnú pri Košiciach . Lyžiarsky kurz sa uskutočnil pobytovou formou. Kurzu sa zúčastnilo 34 žiakov, z I.A a I.PP pod vedením p. učiteľky Mgr. Beáty Kmecovej a učiteľov Mgr. Jána Krála a Adriany Hlubeňovej. Kurz sa uskutočnil v dňoch od 24.2 do 28.2.2020.

               Počas celého pobytu. nám počasie celkom prialo, bolo teplo, preto aj podmienky na lyžovanie boli trochu obmedzené. Tí, ktorí sa na kurze prvýkrát oboznámili s týmto športom, získali základy lyžovania, ktoré si počas kurzu už len zdokonaľovali. Počas pobytu po lyžovaní, sme organizovali žiakom rôzne súťaže , vedomostné aj športové, dokonca sme mali aj karneval, na ktorý si žiaci pripravili veľmi kreatívne masky. V posledný deň nášho pobytu boli pre lyžiarov zorganizované preteky v slalome, kde si žiaci mohli zmerať svoje sily a prvé tri pódiové umiestnenia boli ocenené vecnými cenami.

            Lyžiarsky kurz prebiehal podľa výcvikového plánu, žiaci si osvojili základy lyžovania  a naďalej môžu svoje schopnosti rozvíjať rekreačným športovaním. Foto nájdete vo Fotogalérii.

        • Stážisti z Francúzska
          • Stážisti z Francúzska

          • Dňa 18.2.2020 sa žiaci z 2.A Naty, Kvetka, Peťa a Samo ujali našej mladej stážistky Tiphaine Grolleau z Francúzska.Prvým miestom našej exkurzie bolo Východoslovenské múzeum, kde sme spolu objavovali Zlatý poklad Košíc. Po tejto výstave, sme prešli k našim tradíciám a pochutnali si na našich slovenských jedlách. Po zotmení nemohla chýbať večerná prechádzka očarujúcim parkom, kde sme sledovali večerné mesto, ponárajúce sa do noci. A keď prišiel čas rozlúčenia, bol to kúsok smútku, no veľká radosť zo spoločne stráveného dňa a spoznávania našich dejín a mesta. Spracoval: Samuel Iván