• Futsal dievčat
          • Futsal dievčat

          • Že futbal nie je čisto len mužská záležitosť, dokázal turnaj vo Futsale dievčat, ktorý sa konal 27.10.2023 na našej škole. Bolo to základné kolo Dlhodobých športových súťaží skupina A1. Naše baby hrali výborne, ale aj tak sa nám nepodarilo postúpiť. Reprezentovali nás tieto dievčatá: IV.PM: Zálešáková, Farkašová, III.KCS: Šimčáková, III.B: Ižová, Jirkovská, Ninačová, Šubovičová, II.B: Borovská, Hošková, Lengyelová, II.A: Majcherová, Tatranská.

            Dievčatá, ďakujeme za krásny športový zážitok, za ktorý by sa nemusel ani Pán tréner Kozák hanbiť.

        • Stáž v Španielskej Granade
          • Stáž v Španielskej Granade

          •    Španielsko ako destinácia pre zahraničnú stáž v rámci programu Erasmus+ je veľmi obľúbená medzi žiakmi Hotelovej akadémie. Preto sa tím Erasmus+ rozhodol pre zrealizovanie až dvoch turnusov do slnečnej Granady. Prvý termín stáže sa uskutočnil pod vedením pani Hlubeňovej od 07.09. do 29.09.2023. Kuchári Moro, Szakács a čašníčky Červenková, Kiselová a Laffersová strávili tri týždne prácou v miestnych gastronomických zariadeniach, konkrétne v hoteloch Camino de Granada a Sercotel Palacio De Los Gamboa . Priniesli si odtiaľ množstvo zážitkov, pracovných skúseností i zlepšenie jazykových kompetencií.
               Druhý turnus sa uskutočnil v termíne od 14.10 do 05.11.2023 pod vedením pani Soškovej, ktorá so stážistami strávila ich prvý týždeň v Španielsku. Žiačky Gajdošová, Malegová, Nižníková, Petríková, Slabá, Szanyiová, Tomčová, Vojtechovská Mária a Dominika pracujú ako čašníčky v reštauračných zariadeniach v starobylom meste Granada. Spätná väzba od stážistiek je veľmi pozitívna, mesto i ľudia sa im veľmi páčia a s radosťou sa učia novým metódam prestierania a obsluhy. Dievčatám i pani Soškovej prajeme šťastný návrat domov.

        • Erasmus Days
          • Erasmus Days

          • Dňa 11.10.2023 sa na Hotelovej akadémii už tradične uskutočnila aktivita v rámci Erasmus Days.
            Počas tejto aktivity sa absolventi stáží v Španielsku podelili so svojimi zážitkami, skúsenosťami a radami s budúcimi stážistami. Taktiež získali certifikáty Europass, ktoré im uľahčia uplatnenie sa na pracovnom trhu.
             

            Program Erasmus umožňuje Hotelovej akadémii prostredníctvom získanej akreditácie možnosť zrealizovať stáže pre žiakov i zamestnancov školy. Vďaka stážam si žiaci zlepšia jazykové kompetencie a odborné zručnosti. Učitelia, ktorí absolvovali jazykový kurz v Dubline si zlepšili komunikáciu v anglickom jazyku. Na školský rok 2023-2024 sme získali od národnej agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu grant v sume 72 109 EUR.

        • Erasmus+ ...zahraniční stážisti u nás
          • Erasmus+ ...zahraniční stážisti u nás

          • Dňa 09.10.2023 sme na škole privítali pani učiteľku Zdenku Kresnik a jej piatich študentov z novej partnerskej školy v Slovinsku. Slovinskí žiaci budú najbližšie tri týždne pracovať v kuchyni hotela Ambassador, v cukrárni Fairy cakes a v RJ Gastro s.r.o na Moldavskej 8. Voľný čas využívajú na prehliadky krás mesta Košice. Veríme v dlhodobú spoluprácu našich škôl.

            Už tradične sme privítali aj žiakov z francúzskej školy Saint Michel Mont Mercure, ktorí od 10.10.2023 pracujú v Cafe de Paris a Bakoš Bistro.

            Žiakom Hotelovej akadémie, ktorí uvažujú o pobyte na stáži v zahraničí, sa odporúča venovať svoj stráviť čas so zahraničnými študentami.

            Tí, ktorí máte záujem ukázať zahraničným stážistom Košice, prosím, kontaktujte pani Šostákovú.

        • Správna voľba povolania
          • Správna voľba povolania

          • V dňoch 24. – 25. októbra 2023 sa v telocvični SOŠ informačných technológií na Ostrovského 1 v Košiciach uskutoční prezentačná výstava stredných škôl s názvom Správna voľba povolania – študuj v kraji.

            Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na Vás.

            Viac info: Letak.pdf

        • ŠTRBArace 2023 a nohejbalový turnaj
          • ŠTRBArace 2023 a nohejbalový turnaj

          •    ŠTRBArace je súťaž v prekážkovom behu stredných škôl. Tohto roku sa konal druhý ročník a naši žiaci boli opäť na Štrbskom plese a súťažili. ŠTRBArace to nie je len súťaž v zdolávaní prekážok, ale aj v prekonaní seba samého. Kľučkovať medzi prekážkami, vybehnúť pod skokanský mostík, preskakovať baly slamy, triafať dreveným oštepom na cieľ, prenášať pneumatiky a plaziť sa pod natiahnutou sieťou v blate a pritom odolávať vode padajúcej na chrbát z hadice pristaveného hasičského auta to chce poriadnu dávku odvahy a sily. Bolo to krásne, bolo to super, niekto si povedal nikdy viac a niekto, že si tohto malého Spartana ešte chce zopakovať. Našu školu reprezentovali žiačky a žiaci z II.A triedy Mirka Tatranská, Sima Majcherová, Thomas Graban a Bobo Šablatúra.

            Decká ďakujeme za krásny športový zážitok.

               Dňa 6. 10. 2023 sa v telocvični v Šaci konala jedna z dlhodobých športových súťaží SŠ KSK v nohejbale chlapcov. Reprezentovali nás chlapci: Sijka, Fečo, Járay, Varinský, Beráč a Slepčík. V základnom kole sme sa stretli so štyrmi školami. Hrali sme dobre, ale súperi boli lepší a tak sme nepostúpili do semifinále.

            Chlapcom aj tak ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • Európsky týždeň športu 2023

          • Prečo Európsky týždeň športu (ETŠ) ? Podľa posledného prieskumu Eurobarometra sa ukázalo, že takmer až polovica (49%) všetkých Slovákov vôbec necvičí ani nerobí žiadnu pohybovú aktivitu. ETŠ podporuje šport a pohybovú aktivitu na Slovensku ako meradlo zdravého životného štýlu Slovákov. Organizátori podujatí na Slovensku majú možnosť registrovať svoje podujatie a stať sa oficiálnou súčasťou celoeurópskej kampane. ETŠ je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou je výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Aj naša škola podporuje rozvoj pohybu a športu našich žiakov a priateľov školy. Zapojili sme sa do 9. ročníka ETŠ obľúbenou hrou aj našich násťročných, vybíjanou. Názov podujatia bol: Hráme radi vybíjanú. Odohrali sme zápasy medzi všetkými triedami a nakoniec sa stretli víťazi prvých, druhých, tretích a štvrtých ročníkov. Študenti si zasúťažili, víťazi sa tešili a hlavne, že sme si celá škola zašportovali a prispeli pohybom k svojmu zdraviu.

        • Cezpoľný beh chlapcov a dievčat stredných škôl
          • Cezpoľný beh chlapcov a dievčat stredných škôl

          • Dňa 21.9.2023 sa po dvoch rokoch konal Cezpoľný beh chlapcov a dievčat stredných škôl. Bola to súťaž organizovaná KSK, pod hlavičkou Krajské kolo v cezpoľnom behu, patriace do dlhodobých športových súťaží. Spolu súťažilo 83 chlapcov a 65 dievčat. Našu školu reprezentovali Čižmár, Szymonyak a dievčatá Jamborová a Adamčová. Konkurencia bola silná a ďakujeme našim študentom za vzornú reprezentáciu.

        • Dni Ukrajiny 2023
          • Dni Ukrajiny 2023

          • V dňoch 21.9. – 28.9.2023 sa konal 9. ročník podujatia DNI UKRAJINY 2023 v Košiciach. Dňa 25. 9. 2023 sa v Kasárňach Kulturpark konalo Slovensko – ukrajinské fórum, v rámci ktorého žiaci  zabezpečovali servis účastníkov pri podávaní občerstvenia a obedov. Do uvedeného podujatia sa už pravidelne zapája naša škola, ktorú tento rok reprezentovali: žiačky IV.A triedy Ľ. Konečná, V. Furmanová a žiaci II.A triedy D.Sokol, M.Tóth, B.Bodnár a S. Timková. 

        • Barmanská súťaž Cassovia Cup slávila svoj XIV. ročník
          • Barmanská súťaž Cassovia Cup slávila svoj XIV. ročník

          • Medzinárodná súťaž Cassovia Cup sa konala dňa 23. 3. 2023 v Hotelovej akadémii v Košiciach a bola bol opäť raz vynikajúcou ukážkou kumštu  barmanskej komunity juniorov a profesionálov. Organizátormi  stretnutia boli Hotelová akadémia v Košiciach a Slovenská barmanská asociácia. Záštitu nad podujatím prevzal predseda  KSK Ing. Rastislav Trnka.

            Mladí slovenskí nadšenci umenia miešania nápojov si merali sily s konkurenciou z Lotyšska, Čiech a Maďarska. Pri remeselnom miešaní soft drinkov juniorskí barmani používali sirupy z portfólia spoločnosti Giffard a spoločnosti Budiš, pri originálnych receptúrach long drinkov čerpali z portfólia spoločnosti Old Herold s.r.o.

            Pozornému oku komisárov neunikla technická zručnosť súťažiach, ladnosť pohybov pri príprave nápoja, jeho vzhľad, farba, vôňa a chuť. K celkovému výsledku sa pre potvrdenie barmanskej odbornosti prirátali aj body za absolvovaný písomný test z histórie SKBA, IBA, tovaroznalectva ingrediencií a všeobecného prehľadu.

            Súťažiaci, ktorí sa stali absolútnymi víťazmi, si prevzali cenu z rúk riaditeľky Hotelovej akadémie v Košiciach PaedDr. Jaroslavy Mamčákovej a prezidenta SKBA pána Jána Šuchtu. Spomedzi 43 juniorov z 21 škôl prvenstvo získal Richard Kriezner zo Súkromnej SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť v Prešove. Druhé miesto obsadil Roland Lacko, reprezentant hostiteľskej Hotelovej akadémie, ktorý  zaujal aj svojím nealkoholickým nápojom s  názvom Stay healthy. Tretiu priečku obsadila Nataša Holíková zo Súkromnej spojenej školy EDUCO v Námestove. Čerešničkou v tomto súperení bola prehliadka umenia profesionálov.

            Vysoká miera pripravenosti organizátorov podujatia šla ruka v ruke s kvalitnými remeselnými  schopnosťami súťažiacich. Tento fakt umožnil kultúru miešania nápojov predstaviť v plnej svojej kráse a dáva tušiť, že mladí absolventi barmanských kurzov budú aj naďalej sledovať najnovšie trendy práce za barom a radi si zmerajú sily v miešaní impozantných originálnych receptov v podobných súťažných výzvach.

            Viac si môžete pozrieť: 

             

        • TURIEC INTERNATIONAL BARTENDER CUP 2023 v Martine
          • TURIEC INTERNATIONAL BARTENDER CUP 2023 v Martine

          • Dňa 23.2 2023 v priestoroch Hotela Turiec**** v Martine sme nechýbali na 1.ročníku súťaže pod názvom TURIEC INTERNATIONAL BARTENDER CUP 2023. Reprezentoval nás Daniel Lashkay zo IV.A a Ester Karnižová z III.A, ktorá získala ocenenie za najlepšiu techniku. Viac foto vo Fotoalbume

            Gratulujeme

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          • V termíne od 27.2.2023 do 3.3.2023 sa žiaci z I.A a z I.B zúčastnili lyžiarskeho kurzu realizovaného dennou dochádzkou v lyžiarskom stredisku Jahodná. Snehové podmienky, ktoré boli ideálne, dali kurzu hlavičku zimnej lyžovačky. Bolo chladno, čo spôsobilo krásne lyžovanie, dostatok snehu a zažili sme aj krásne slniečko .Výcvik prebiehal v dopoludňajších aj popoludňajších hodinách, keď sme sa snažili maximálne využiť upravený svah na lyžovanie. V piatok dopoludnia boli pre žiakov pripravené lyžiarske preteky v slalome.

            Bolo výborne a všetci sa naučili lyžovať a veríme, že v tom budú pokračovať. Foto nájdete vo Fotoalbume

        • Športové súťaže
          • Športové súťaže

          • Dňa 9.2.2023 sa naši chlapci Domonkoš, Farbiak, Maďar, Paľo, Ševčík, Budovský, Smerek, Krakovský, Smutný, Tóth, Tarbaj zúčastnili regionálneho kola v hádzanej žiakov SŠ- ZIGGY SPORT CUP. Spolu súťažilo 16 družstiev. Po ťažkých zápasoch naši 11 chlapci obsadili 4. miesto v skupine a nepostúpili do užšieho výberu. Za vzornú reprezentáciu školy chlapcom ďakujeme.

            Dňa 21.2.2023 sa konalo regionálne finále v stolnom tenise chlapcov SŠ, organizované CVČ-RCM. Turnaje sa organizovali na SOŠ Železničnej v Košiciach. Spolu súťažilo za 16 škôl 58 chlapcov. Po krásnych zápasoch bolo poradie našich chlapcov nasledovné: 27.miesto Rišo Karafa, 37.miesto Bohdan Bodnár, 41. miesto Roland Štutiak a Nikolas Varinský. Chlapci gratulujeme! Foto vo Fotoalbume

        • Súťaž v odborných zručnostiach
          • Súťaž v odborných zručnostiach

          • Dňa 21.02.2022 a 28.02.2023 sa uskutočnila súťaž v odborných zručnostiach žiakov v učebnom odbore cukrár pekár a cukrár kuchár. Cieľom súťaže bolo rozvíjať aktivitu žiakov, ich tvorivé myslenie a zvládnutie odbornej problematiky povolania, na ktoré sa pripravujú. V cukrárskej časti mali žiaci za úlohu pripraviť výrobok, ktorý obsahoval korpus, náplň a polevu. V pekárskej časti mali žiaci za úlohu pripraviť pletený výrobok z 1 kg cesta. Tejto súťaže sa zúčastnili žiaci III.CPK a IV.CPK. Všetko sa to konalo pod dohľadom  majsteriek odborného výcviku p. A. Györiovej, p. K. Rothmajerovej, p. E.Vrabelovej,  a hlavnej majsterky p. E. Mikulovej ktoré boli v hodnotiacej komisii. Odborná komisia hodnotila kvalitu hotových výrobkov, chuť, vôňu, vzhľad, dodržiavanie technologických postupov, prístup k práci a zručnosť pri výrobe výrobkov. Hodnotili sa aj ich vedomosti žiakov a to testom za ktorý zodpovedala p. učiteľka I. Bobíková.
            Víťazi súťaže  cukrárskej  výroby: 1. miesto: Zimmermannová Nikola
                                                                         2.miesto: Kredatusová Emma  
                                                                         3. miesto: Borský Dominik

            Víťazi súťaže  pekárskej výroby:   1. miesto: Burčáková Diana
                                                                         2.miesto: Juhasová Jana
                                                                         3. miesto: Bodnárová Katarína


            Cenu za kreatívny nápad získala žiačka- Laczková Diana

            Víťazom blahoželáme a všetkým , ktorí sa zúčastnili súťaže želáme, aby pokračovali v zdokonaľovaní sa v týchto odborných zručnostiach. Foto nájdete vo Fotoalbume

          • Srdečne blahoželáme!

          • Náš bývalý žiak Sebastian Tóth, sa zúčastnil medzinárodnej kuchárskej súťaže European Grand Prix Global Chefs Challenge v Talianskom Rimini. Súťažilo sa vo varení naživo. Vo veľkej konkurencii súťažiacich zo 16. krajín Európy, sa umiestnil v striebornom pásme.

            Srdečne blahoželáme!

        • 33. ročník Olympiády v nemeckom jazyku
          • 33. ročník Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 15. 2. 2023 sa na pôdie UPJŠ v Košiciach konalo krajské kolo 33. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku.Po kultúrnom otvorení krajského kola ONJ vo Filozofickej knižnici v budove Gutenberg predstaviteľmi dekanátu Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach a Katedry germanistiky nasledovala v každej kategórii písomná časť krajského kola. V ústnej časti mali možnosť ďalej súťažiť len úspešní žiaci písomnej časti, medzi ktorými boli aj naši žiaci.Žiačka Veronika Dolinská (V.A) obsadila vo svojej kategórii cenné 1. miesto a tým aj postup a možnosť ďalej súťažiť v celoštátnom kole nemeckej olympiády.

            Víťazke srdečne gratulujeme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy v krajskom kole a želáme ďalšiu úspešnú reprezentáciu školy v celoštátnom kole.„Wir drücken die Daumen!“ 

        • Dvere sa u nás otvárali aj na svätého Valentína
          • Dvere sa u nás otvárali aj na svätého Valentína

          • Na Hotelovej akadémii v Košiciach sa Valentín dotýkal sŕdc všetkých štedrých poslov dobré slova i príkladov stojacích pri zrode a formovaní našej mladej generácie. Plody práce svojich majstrov predvádzali ich zruční  žiaci v podobe voňavých dobrôt, farebných drinkov, pestrých chutí, zdravých maškŕt  lákajúcich extravagantným servírovaním na slávnostných tabuliach s najkreatívnejšími druhmi prestierania. V takejto idylickej atmosfére vítali zvedavých návštevníkov trpezliví znalci remesla, ochotní ukázať i predstaviť neľahkú, ale zaujímavú cestu dostať sa medzi  špičku  gastronómie.

            Neistých uchádzačov informačným prierezom o programe  jednotlivých  študijných odborov previedli naše konzultantky, výchovná a kariérna poradkyňa, školská psychologička a majsterka odborného výcviku.

            Za asistencie žiakov, absolventov pobytových študijných stáží, bol predstavený aj program Erasmus+, ktorý ponúka študentom rozšíriť si obzory v oblasti hotelierstva, gastronómie a manažmentu, v jazykovej rovine i v rovine medziľudských vzťahov ako užitočnú skúsenosť pri príprave na budúcu profesiu.

            Na deň sviatku patróna všetkých, ktorí sa majú radi, sme pripomenuli dňom otvorených dverí na našej škole jeden z dôležitých krokov k úspechu,  dôverovať ľuďom, s ktorými pracujeme a cítiť sa dobre na mieste, kde trávime väčšiu časť nášho pracovného dňa.  Veríme, že touto udalosťou sme priaznivo rozšírili obzory o štúdium na našej škole záujemcom, ktorí sa ešte kolíšu v rozhodovaní o svojej budúcnosti.

            Foto nájdete vo Fotoalbume

        • Hotelová akadémia privítala študentov z Francúzska
          • Hotelová akadémia privítala študentov z Francúzska

          • Candice Perthue a Nino Thomas sú študentmi odbornej školy St. Michel Mont Mercure vo Francúzsku. V týchto dňoch k nám pricestovali na trojtýždňovú odbornú prax a momentálne plnia pracovný program v cukrárskych prevádzkach Café de Paris a Macarons, ktorá je súčasťou spoločnosti CakeArtStudio s. r. o. v Košiciach. Žiaci Hotelovej akadémie – Roland Lacko, Hugo Hudačin a Daniel Lashkay zo IV.A triedy, pripravujú pre francúzskych stážistov program pre efektívne trávenie voľného času. Francúzskym študentom sa na Slovensku páči a rovnako sa vyjadrujú aj o práci, ktorú vykonávajú.

            Prajeme im veľa pracovných úspechov a veľa pekných zážitkov!

        • 33. ročník Olympiády v nemeckom jazyku
          • 33. ročník Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 18. 1. 2023 sa konalo okresné kolo 33. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku (ONJ). Našu školu reprezentovali štyria žiaci v dvoch kategóriách - Sofia Timková (1A) a Alexandra Ujheľská (2.A) v kategórii 2A a Boris Rabinčák (3.A) a Veronika Dolinská (5A) v kategórii 2D. Okresné kolo ONJ sa konalo v priestoroch Gymnázia M. R. Štefánika v Košiciach. Žiačka Veronika Dolinská obsadila 1. miesto a Boris Rabinčák obsadil 2. miesto vo svojej kategórii, žiaci tak postupujú ďalej do krajského kola, ktoré sa uskutoční vo februári.Všetci žiaci veľmi usilovne pracovali na písomných úlohách a následne ústnej časti a tak všetkým súťažiacim za účasť a vzornú a úspešnú reprezentáciu našej školy v okresnom kole ďakujeme a postupujúcim gratulujeme, držíme palce a želáme úspešnú reprezentáciu školy v krajskom kole.

            Dňa 23. 11. 2022 sa konalo školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Súťaže sa zúčastnili šiesti žiaci v dvoch kategóriách. Po zverejnení oficiálnych výsledkov obsadila v kategórii 2A cenné 1. miesto žiačka 2.A triedy Alexandra Ujheľská, 2. miesto získala Sofia Timková (1.A) a 3. miesto získal Lukáš Blaškovan rovnako z 1.A triedy.V kategórii 2D súťažili žiaci z 3. a 5. ročníka. V tejto kategórii zvíťazila a 1.miesto získala žiačka 5.A triedy Veronika Dolinská. O 2. a 3. miesto sa podelili žiaci 3. ročníkov. Žiakovi z triedy 3.A Borisovi Rabinčákovi patrí 2. miesto a 3. miesto získal Michal Hanusin z triedy 3.KCS.Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, gratulujeme k výsledkom ich snaživej písomnej i ústnej časti. Súťažiacim na 1. a 2. mieste v obidvoch kategóriách držíme palce a želáme čo najlepšie umiestnenie a reprezentáciu školy na okresnom kole nemeckej olympiády.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiády v nemeckom jazyku.

            J. Bojčíková, R. Batromij

             

        • Novoročný volejbalový mix turnaj žiakov
          • Novoročný volejbalový mix turnaj žiakov

          • Dňa 24.1.2023 sa na našej škole konal Novoročný volejbalový mix turnaj žiakov našej školy. Na turnaj sa prihlásilo 13 tímov z trinástich tried. Po krásnych vzájomných zápasoch a krásnych akciách ostali vo finále 5.A, 3.PM, 1.K a 2.CPK. Po finále bolo poradie víťazov nasledovné.

            1. miesto: 3.PM, 2. miesto: 5.A, 3. miesto: 2.CPK, 4. miesto: 1.K.

            Víťazom gratulujeme!