• Stáž v Španielskej Granade
          • Stáž v Španielskej Granade

          •    Španielsko ako destinácia pre zahraničnú stáž v rámci programu Erasmus+ je veľmi obľúbená medzi žiakmi Hotelovej akadémie. Preto sa tím Erasmus+ rozhodol pre zrealizovanie až dvoch turnusov do slnečnej Granady. Prvý termín stáže sa uskutočnil pod vedením pani Hlubeňovej od 07.09. do 29.09.2023. Kuchári Moro, Szakács a čašníčky Červenková, Kiselová a Laffersová strávili tri týždne prácou v miestnych gastronomických zariadeniach, konkrétne v hoteloch Camino de Granada a Sercotel Palacio De Los Gamboa . Priniesli si odtiaľ množstvo zážitkov, pracovných skúseností i zlepšenie jazykových kompetencií.
               Druhý turnus sa uskutočnil v termíne od 14.10 do 05.11.2023 pod vedením pani Soškovej, ktorá so stážistami strávila ich prvý týždeň v Španielsku. Žiačky Gajdošová, Malegová, Nižníková, Petríková, Slabá, Szanyiová, Tomčová, Vojtechovská Mária a Dominika pracujú ako čašníčky v reštauračných zariadeniach v starobylom meste Granada. Spätná väzba od stážistiek je veľmi pozitívna, mesto i ľudia sa im veľmi páčia a s radosťou sa učia novým metódam prestierania a obsluhy. Dievčatám i pani Soškovej prajeme šťastný návrat domov.

        • Erasmus Days
          • Erasmus Days

          • Dňa 11.10.2023 sa na Hotelovej akadémii už tradične uskutočnila aktivita v rámci Erasmus Days.
            Počas tejto aktivity sa absolventi stáží v Španielsku podelili so svojimi zážitkami, skúsenosťami a radami s budúcimi stážistami. Taktiež získali certifikáty Europass, ktoré im uľahčia uplatnenie sa na pracovnom trhu.
             

            Program Erasmus umožňuje Hotelovej akadémii prostredníctvom získanej akreditácie možnosť zrealizovať stáže pre žiakov i zamestnancov školy. Vďaka stážam si žiaci zlepšia jazykové kompetencie a odborné zručnosti. Učitelia, ktorí absolvovali jazykový kurz v Dubline si zlepšili komunikáciu v anglickom jazyku. Na školský rok 2023-2024 sme získali od národnej agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu grant v sume 72 109 EUR.

        • Erasmus+ ...zahraniční stážisti u nás
          • Erasmus+ ...zahraniční stážisti u nás

          • Dňa 09.10.2023 sme na škole privítali pani učiteľku Zdenku Kresnik a jej piatich študentov z novej partnerskej školy v Slovinsku. Slovinskí žiaci budú najbližšie tri týždne pracovať v kuchyni hotela Ambassador, v cukrárni Fairy cakes a v RJ Gastro s.r.o na Moldavskej 8. Voľný čas využívajú na prehliadky krás mesta Košice. Veríme v dlhodobú spoluprácu našich škôl.

            Už tradične sme privítali aj žiakov z francúzskej školy Saint Michel Mont Mercure, ktorí od 10.10.2023 pracujú v Cafe de Paris a Bakoš Bistro.

            Žiakom Hotelovej akadémie, ktorí uvažujú o pobyte na stáži v zahraničí, sa odporúča venovať svoj stráviť čas so zahraničnými študentami.

            Tí, ktorí máte záujem ukázať zahraničným stážistom Košice, prosím, kontaktujte pani Šostákovú.

        • Správna voľba povolania
          • Správna voľba povolania

          • V dňoch 24. – 25. októbra 2023 sa v telocvični SOŠ informačných technológií na Ostrovského 1 v Košiciach uskutoční prezentačná výstava stredných škôl s názvom Správna voľba povolania – študuj v kraji.

            Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na Vás.

            Viac info: Letak.pdf

        • ŠTRBArace 2023 a nohejbalový turnaj
          • ŠTRBArace 2023 a nohejbalový turnaj

          •    ŠTRBArace je súťaž v prekážkovom behu stredných škôl. Tohto roku sa konal druhý ročník a naši žiaci boli opäť na Štrbskom plese a súťažili. ŠTRBArace to nie je len súťaž v zdolávaní prekážok, ale aj v prekonaní seba samého. Kľučkovať medzi prekážkami, vybehnúť pod skokanský mostík, preskakovať baly slamy, triafať dreveným oštepom na cieľ, prenášať pneumatiky a plaziť sa pod natiahnutou sieťou v blate a pritom odolávať vode padajúcej na chrbát z hadice pristaveného hasičského auta to chce poriadnu dávku odvahy a sily. Bolo to krásne, bolo to super, niekto si povedal nikdy viac a niekto, že si tohto malého Spartana ešte chce zopakovať. Našu školu reprezentovali žiačky a žiaci z II.A triedy Mirka Tatranská, Sima Majcherová, Thomas Graban a Bobo Šablatúra.

            Decká ďakujeme za krásny športový zážitok.

               Dňa 6. 10. 2023 sa v telocvični v Šaci konala jedna z dlhodobých športových súťaží SŠ KSK v nohejbale chlapcov. Reprezentovali nás chlapci: Sijka, Fečo, Járay, Varinský, Beráč a Slepčík. V základnom kole sme sa stretli so štyrmi školami. Hrali sme dobre, ale súperi boli lepší a tak sme nepostúpili do semifinále.

            Chlapcom aj tak ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • Európsky týždeň športu 2023

          • Prečo Európsky týždeň športu (ETŠ) ? Podľa posledného prieskumu Eurobarometra sa ukázalo, že takmer až polovica (49%) všetkých Slovákov vôbec necvičí ani nerobí žiadnu pohybovú aktivitu. ETŠ podporuje šport a pohybovú aktivitu na Slovensku ako meradlo zdravého životného štýlu Slovákov. Organizátori podujatí na Slovensku majú možnosť registrovať svoje podujatie a stať sa oficiálnou súčasťou celoeurópskej kampane. ETŠ je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou je výstižné „#BeActive“, ktoré má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Aj naša škola podporuje rozvoj pohybu a športu našich žiakov a priateľov školy. Zapojili sme sa do 9. ročníka ETŠ obľúbenou hrou aj našich násťročných, vybíjanou. Názov podujatia bol: Hráme radi vybíjanú. Odohrali sme zápasy medzi všetkými triedami a nakoniec sa stretli víťazi prvých, druhých, tretích a štvrtých ročníkov. Študenti si zasúťažili, víťazi sa tešili a hlavne, že sme si celá škola zašportovali a prispeli pohybom k svojmu zdraviu.

        • Cezpoľný beh chlapcov a dievčat stredných škôl
          • Cezpoľný beh chlapcov a dievčat stredných škôl

          • Dňa 21.9.2023 sa po dvoch rokoch konal Cezpoľný beh chlapcov a dievčat stredných škôl. Bola to súťaž organizovaná KSK, pod hlavičkou Krajské kolo v cezpoľnom behu, patriace do dlhodobých športových súťaží. Spolu súťažilo 83 chlapcov a 65 dievčat. Našu školu reprezentovali Čižmár, Szymonyak a dievčatá Jamborová a Adamčová. Konkurencia bola silná a ďakujeme našim študentom za vzornú reprezentáciu.

        • Dni Ukrajiny 2023
          • Dni Ukrajiny 2023

          • V dňoch 21.9. – 28.9.2023 sa konal 9. ročník podujatia DNI UKRAJINY 2023 v Košiciach. Dňa 25. 9. 2023 sa v Kasárňach Kulturpark konalo Slovensko – ukrajinské fórum, v rámci ktorého žiaci  zabezpečovali servis účastníkov pri podávaní občerstvenia a obedov. Do uvedeného podujatia sa už pravidelne zapája naša škola, ktorú tento rok reprezentovali: žiačky IV.A triedy Ľ. Konečná, V. Furmanová a žiaci II.A triedy D.Sokol, M.Tóth, B.Bodnár a S. Timková.