• Cassovia Cup 2024 oslávila svoju pätnástku na Hotelovej akadémii v Košiciach
          • Cassovia Cup 2024 oslávila svoju pätnástku na Hotelovej akadémii v Košiciach

          • Jubilejný XV. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže Cassovia Cup 2024 v Košiciach  sial v prvý jarný deň spokojnosť na všetky strany. V priestoroch telocvične Hotelovej akadémie v Košiciach sa stretli zdravá rivalita súťažiacich  s prísnym okom skúsených porotcov z SkBA, aby pred zvedavým diváckym publikom predviedli svoj zápal pre umenie mixológie v boji o pohár víťaza.  

            Toto podujatie sa už tradične koná pod záštitou predsedu KSK, Ing. Rastislava Trnku. Hlavnými mecénmi tohtoročného súperenia budúcich bartendrov sa stali spoločnosti  OLD HEROLD a St. Nicolaus Trade.

            Pätnásty ročník súťaže otvorila riaditeľka školy, PaedDr. Jaroslava Mamčaková, uvítacou a povzbudivou rečou hostila pozvaných predstaviteľov  samosprávy a sponzorov zápolenia zručných a šikovných žiakov naklonených profesii barmana. Posmeľujúcou rétorikou sa k súťažiacim prihovorili aj Mgr. Iveta Lazarová, PhD., MPH, zastupujúca odbor školstva KSK, generálny manažér, Mgr. Martin Novotný z Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska a Ing. Natália Ambrosová, zastupujúca sponzorskú spoločnosť OLD HEROLD. Úvodné slovo ukončil príhovorom prezident SkBA p. Šuchta.

            Pozvanie na túto príležitosť prijali ďalší vzácni hostia zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, regionálneho úradu školskej správy, slovenskej živnostenskej komory, ŠIOV a iní.

            Tohtoročná galéria umenia hry s rôznymi chutnými varietami, farbami a textúrami v majstrovstve miešaných nápojov priniesla radosť z úspechov a zážitkov 52   domácim i zahraničným účastníkom súťaže (Maďarsko, Slovinsko, Česko, Chorvátsko).   Talentovaní a nadaní milovníci šikovnosti kúzliť zaujímavé, farebné i voňavé drinky súťažili  v miešaní soft a long drinku  s časovým obmedzením šiestich minút na prípravu troch porcií nápoja. Celý proces vzniku drinku do jeho finálnej podoby komentovala šarmantná moderátorka, Radka Mazáková,  za asistencie našej šikovnej dlhodobej reprezentantky, Ester Karnižovej, ktorá bola vedená skúseným a talentovaným  lektorom, Mgr. Jánom Majorošom. Jeho zásluhou vyrástli ďalšie esá barmanského sveta, Roland Lacko, Michaela Ružičková, Alexandra Blašková, Viktória Lešková,  vďaka reprezentácii ktorých získala Hotelová akadémia v Košiciach   na tohtoročnej súťaži tri ocenenia v zlatom pásme, jedno v striebornom pásme a dve špeciálne ceny. Triádu najlepších získali na pätnástom ročníku Cassovia Cup 2024 súťažiaci: v poradí 3. najlepšia reprezentantka z Českej republiky,  Miriama Malinová z Hotelovej školy Frenštát pod Radhoštěm, 2. miesto obsadil Gabriel Baran z Hotelovej akadémie Otta Brucknera v Kežmarku a absolútnym víťazom, ktorý získal vrcholné 1. miesto sa stal Adam Buľak z SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne.

            Všetkým patrí veľká vďaka za preukázané majstrovstvo, ktoré predviedli. Za ich víťazstvom a úspechmi stoja hodiny príprav, trpezlivosti, vôľa a odhodlanie učiť sa  a súčinná práca s ich lektormi i učiteľmi.

            Svet barmanského remesla otvára neustále nové možností, ktorými sa zanietení pre tento druh práce môžu zdokonaľovať a poznávať ešte neodhalené tajomstvá tohto povolania. Ktovie, možno práve tento druh práce bude živiť poniektorých účastníkov tejto súťaže.

            Bližšie informácie TU

        • Futbalový turnaj o Pohár p. riaditeľky
          • Futbalový turnaj o Pohár p. riaditeľky

          • Dňa 26.2.2024 sa na našej škole uskutočnil III. ročník futbalového turnaja o Pohár pani riaditeľky. Súťažilo 7 tímov - žiakov našej školy. Zápasy boli pekné, ale aj ťažké. Vyhrali tí najlepší.

            Poradie víťazov: 1.miesto trieda II.N - Dobi päťku, 2.miesto trieda V.A - Podfuky, 3.miesto trieda II.K - FC Klince,  4. miesto trieda III.KCS, 5. miesto trieda III.A+III.B, 6. miesto trieda III.A+IV.PM - Ťahanovce a Jazero,  7. miesto trieda I.A+I.B - Kohútovci.

            Ďakujeme za účasť a srdečne gratulujeme.

        • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 17.1.2024 sa konal 34. ročník Okresného kola olympiády v anglickom  jazyku na Gymnáziu Park mládeže. Náš žiak Tamás Giák  z triedy II.K získal v tejto súťaži 2. miesto v kategórii 2D.

            Srdečne blahoželáme a veríme, že nás bude reprezentovať  aj v budúcom školskom roku.

        • Volejbalový turnaj dievčat skupiny A1
          • Volejbalový turnaj dievčat skupiny A1

          • Dňa 19.1.2024 sa na našej škole konala prvá športová súťaž roku 2024. Bol to Volejbalový turnaj dievčat skupiny A1. Po krásnych a napínavých setoch naše dievčatá obsadili tretie miesto v skupine. Postup do semifinále im ušiel o 4 body. Aj tak dievčatám ďakujeme za krásny športový zážitok. Ako nás pekne povzbudzovali diváci: ,, Nevadí, že sme prehrali volejbal, ale my vieme variť a vo varení by sme určite vyhrali ". Na turnaji nás reprezentovali dievčatá: Korpová, Konevalová, Šindlárová, Rusnáková, Czeranková, Solárová, Juhásová, Zálešáková, Borovská, Majcherová a Tatranská.

        • II. ročník školského plesu
          • II. ročník školského plesu

          • Vážení učitelia, milí spolužiaci!

            S radosťou Vás pozývame na druhý ročník školského plesu @hotelkake, ktorý sa uskutoční 23.1.2024 v školskej reštaurácii so začiatkom o 17.00 hod. V cene vstupenky 5€ je večera, nealkoholické nápoje a slané pochúťky. Tešiť sa môžete na pár aktivít, fotostenu, skvelú hudbu a krásne ceny v tombole.

            Tak ako minulý rok, tak aj tento si spolu užijeme krásny večer. Tešíme sa na Vás!   

                                       Váš školský parlament

        • Vianočné charitatívne trhy
          • Vianočné charitatívne trhy

          • Predposledný deň školy pred zimnými prázdninami náš @parlament_ha po prvýkrát zorganizoval vianočné trhy. V 11 stánkoch si žiaci, učitelia či zamestnanci školy mohli kúpiť koláčiky, bábovku, slané pečivo či perníčky. Osviežiť sa mohli vianočným punčom a horúcou čokoládou so šľahačkou. Posledné vianočné darčeky si mohli kúpiť v stánku s oblečením. Vyzbieranú sumu 350,- EUR použil náš @parlament_ha , v zložení Rolo (III.A), Jarka (IV.A) a Sofia (II.B), na zakúpenie športových potrieb pre Detský domov na Uralskej ulici v Košiciach. Veríme,že sme im týmto činom spríjemnili Vianoce.

            Ďakujeme všetkým predávajúcim aj zákazníkom.

        • Milá návšteva ...
          • Milá návšteva ...

          • Rozkošné malé rúčky, zvedavé pohľady a výkriky nadšenia - to boli len niektoré z prvkov, ktoré naplnili naše Odborné dielne na JT 48, keď nás nedávno navštívila skupinka malých školáčikov z miestnej materskej školy ktorá sa nachádza na Turgenevovej 7 . Príchod malých hostí priniesol so sebou nevýslovnú radosť a energiu. Škôlkari si pri tejto príležitosti mohli vyskúšať pečenie a následne zdobenie perníkov.

            Táto skúsenosť nám pripomenula, aké dôležité je povzbudzovať kreativitu a radosť z jednoduchých vecí. Nakoniec sme boli svedkami šťastných tvárí detí, keď odchádzali so svojimi vlastnými výtvormi perníkov v rukách a s veľkým úsmevom na tvári.

        • S LÁSKOU PRE SILNÉ MALÉ SRDCIA ...
          • S LÁSKOU PRE SILNÉ MALÉ SRDCIA ...

          • S LÁSKOU PRE SILNÉ MALÉ SRDCIA - MIKULÁŠSKA ZBIERKA pre Oddelenie detskej onkológie DFN v Košiciach.

            Dňa 6.12.2023 sa uskutočnila tradičná zbierka pre deti trpiace onkologickými ochoreniami. Zapojili sme sa kúpou vianočného perníka v sume minimálne 1 euro. Ďakujeme všetkým Vám, ktorí ste sa zapojili do tradičnej zbierky. Školský parlament vyzbieral krásnu sumu - 180,- EUR. Ešte raz ďakujeme.

            Vás Školský parlament

        • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"
          • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"

          • Aj v tomto roku sme sa zapojili do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, vďaka ktorému máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a v neposlednom rade priniesť veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a to konkrétne pani riaditeľke @mamcakova a triedam I.A, I.B, I.CPK, II.B, III.A, III.B, III.KCS,IV.A, IV.PM,IV.CPK,V.A,I.N,II.N

        • Mladí prekladatelia
          • Mladí prekladatelia

          • Naši šikovní žiaci na školskom kole prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores 2023, organizovanej dňa 23.11.2023:  A.Ujheľská (III.A), M.Tatranská (II.A), Ch.Sabová (II.B) a D.Mačinga (III.KCS). Vyskúšali si neľahkú rolu prekladateľa z anglického do slovenského jazyka na tému umelá inteligencia a riešili pozitívny či negatívny vplyv moderných technológií na komunikáciu v cudzom jazyku a samotnú potrebu učenia sa cudzích jazykov.

            Suverénnej víťazke, A.Ujheľskej z III.A triedy, srdečne blahoželáme a želáme veľa šťastia a úspechov s jej súťažným prekladom na miestnom kole súťaže v rámci Slovenska.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za vynaložené úsilie a podaný výkon!

        • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku v školskom roku 2023/24
          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku v školskom roku 2023/24

          •  

            Dňa 16.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. 18 účastníkov súťažilo v troch kategóriách - 2A, 2B a 2D. Najúspešnejší boli:

            Kategória 2A

            1.miesto  Bodnar Bohdan  II.A   2.miesto Zaťková Tamara I.A   3.miesto Joščáková Karin I.B

             Kategória 2B

            1.miesto Lenčéšová Bibiána IV.A  2.miesto Kunc Richard IV.A  3.miesto Lashkay Daniel V.A

             Kategória 2D

            1.miesto Giák Tamás II.K  2.miesto Mačinga Daniel III.KCS  3.miesto Bartová Nina IV.CPK 

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, gratulujeme k výsledkom ich snaženia v písomnej i ústnej časti.  Víťazom v jednotlivých kategóriách držíme palce na okresnom kole a tešíme sa na nasledujúci ročník tejto súťaže.

            Vedúca PK CJ a vyučujúce anglického jazyka

        • REPORT Z PIŠQWORIEK 2023
          • REPORT Z PIŠQWORIEK 2023

          • Dňa 2. 11. 2023 sa odohral oblastný turnaj v pišqworkách na SPŠ elektrotechnickej v Košiciach. Hry sa zúčastnilo 12 tímov z rôznych stredných škôl a gymnázií. Už prvé kolo bolo sprevádzané napätím medzi hráčmi. Každý duel bol náročný, hráči v strese, ich výhra neistá.

            Hotelovku reprezentovali dva tímy HA_2A (Bohdan Bodnar, Thomas Graban, Daniel Sokol, Bohuš Šablatúra, Martin Tóth) a HA_3A (Simon Batromij, Matej Danko, Roland Stutiak, René Tarbaj, Alexandra Ujheľská).

            Tím tretiakov postúpil do play-off, ale do semifinále sa žiaľ neprebojovali.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

                                                                                                                   Lukáš Blaškovan, 2.A

        • Halloween- Pumpkin party
          • Halloween- Pumpkin party

          • Dňa 23.10.2023 sa v priestoroch našej reštaurácie uskutočnil už VIII.ročník Halloween- Pumpkin party- súťažných aktivít v angličtine, ktorých sa zúčastnilo spolu 10 žiakov III.B triedy. Ide o nasledovných žiakov: Ch.Fekete, S.Falatová, R.Stanko, T.Lukáčová, V.Z.Ižová, J.Lorinčák, V.Jirkovská, S.Šubovičová, C.Héžeľová, L.Čobádiová.

            Súťažné aktivity v anglickom jazyku prebiehali v podobe Halloween kvízu (Halloween Quiz), Obtiažnych hádaniek na tému Halloween (Tricky Halloween Riddles), tradícií Halloweenu vo svete (Halloween Traditions Around the World) a typickej Halloweenskej hry s lovením jabĺk zubami v nádobe plnej vody (Bobbing for apples game), ako aj ďalších motivačných aktivít v anglickom jazyku po videoprojekcii o histórii Halloweenu.

            Najlepšími lúštiteľmi Halloween kvízu, víťazmi Obtiažnych hádaniek na tému Halloween, ako aj tradícií Halloweenu vo svete sa stali:  L.Čobádiová, C.Héžeľová, R.Stanko a J.Lorinčák. Suverénnym víťazom Halloweenskej hry s lovením jabĺk sa stal: R.Stanko. 

            Víťazi, ako aj všetci zúčastnení dostali za svoju usilovnosť a výkony sladké ceny.

            Víťazom srdečne blahoželáme! Foto nájdete vo fotogalérii.

            Mgr.Grečková

        • Futsal dievčat
          • Futsal dievčat

          • Že futbal nie je čisto len mužská záležitosť, dokázal turnaj vo Futsale dievčat, ktorý sa konal 27.10.2023 na našej škole. Bolo to základné kolo Dlhodobých športových súťaží skupina A1. Naše baby hrali výborne, ale aj tak sa nám nepodarilo postúpiť. Reprezentovali nás tieto dievčatá: IV.PM: Zálešáková, Farkašová, III.KCS: Šimčáková, III.B: Ižová, Jirkovská, Ninačová, Šubovičová, II.B: Borovská, Hošková, Lengyelová, II.A: Majcherová, Tatranská.

            Dievčatá, ďakujeme za krásny športový zážitok, za ktorý by sa nemusel ani Pán tréner Kozák hanbiť.

        • Stáž v Španielskej Granade
          • Stáž v Španielskej Granade

          •    Španielsko ako destinácia pre zahraničnú stáž v rámci programu Erasmus+ je veľmi obľúbená medzi žiakmi Hotelovej akadémie. Preto sa tím Erasmus+ rozhodol pre zrealizovanie až dvoch turnusov do slnečnej Granady. Prvý termín stáže sa uskutočnil pod vedením pani Hlubeňovej od 07.09. do 29.09.2023. Kuchári Moro, Szakács a čašníčky Červenková, Kiselová a Laffersová strávili tri týždne prácou v miestnych gastronomických zariadeniach, konkrétne v hoteloch Camino de Granada a Sercotel Palacio De Los Gamboa . Priniesli si odtiaľ množstvo zážitkov, pracovných skúseností i zlepšenie jazykových kompetencií.
               Druhý turnus sa uskutočnil v termíne od 14.10 do 05.11.2023 pod vedením pani Soškovej, ktorá so stážistami strávila ich prvý týždeň v Španielsku. Žiačky Gajdošová, Malegová, Nižníková, Petríková, Slabá, Szanyiová, Tomčová, Vojtechovská Mária a Dominika pracujú ako čašníčky v reštauračných zariadeniach v starobylom meste Granada. Spätná väzba od stážistiek je veľmi pozitívna, mesto i ľudia sa im veľmi páčia a s radosťou sa učia novým metódam prestierania a obsluhy. Dievčatám i pani Soškovej prajeme šťastný návrat domov.

        • Erasmus Days
          • Erasmus Days

          • Dňa 11.10.2023 sa na Hotelovej akadémii už tradične uskutočnila aktivita v rámci Erasmus Days.
            Počas tejto aktivity sa absolventi stáží v Španielsku podelili so svojimi zážitkami, skúsenosťami a radami s budúcimi stážistami. Taktiež získali certifikáty Europass, ktoré im uľahčia uplatnenie sa na pracovnom trhu.
             

            Program Erasmus umožňuje Hotelovej akadémii prostredníctvom získanej akreditácie možnosť zrealizovať stáže pre žiakov i zamestnancov školy. Vďaka stážam si žiaci zlepšia jazykové kompetencie a odborné zručnosti. Učitelia, ktorí absolvovali jazykový kurz v Dubline si zlepšili komunikáciu v anglickom jazyku. Na školský rok 2023-2024 sme získali od národnej agentúry programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu grant v sume 72 109 EUR.

        • Erasmus+ ...zahraniční stážisti u nás
          • Erasmus+ ...zahraniční stážisti u nás

          • Dňa 09.10.2023 sme na škole privítali pani učiteľku Zdenku Kresnik a jej piatich študentov z novej partnerskej školy v Slovinsku. Slovinskí žiaci budú najbližšie tri týždne pracovať v kuchyni hotela Ambassador, v cukrárni Fairy cakes a v RJ Gastro s.r.o na Moldavskej 8. Voľný čas využívajú na prehliadky krás mesta Košice. Veríme v dlhodobú spoluprácu našich škôl.

            Už tradične sme privítali aj žiakov z francúzskej školy Saint Michel Mont Mercure, ktorí od 10.10.2023 pracujú v Cafe de Paris a Bakoš Bistro.

            Žiakom Hotelovej akadémie, ktorí uvažujú o pobyte na stáži v zahraničí, sa odporúča venovať svoj stráviť čas so zahraničnými študentami.

            Tí, ktorí máte záujem ukázať zahraničným stážistom Košice, prosím, kontaktujte pani Šostákovú.

        • Správna voľba povolania
          • Správna voľba povolania

          • V dňoch 24. – 25. októbra 2023 sa v telocvični SOŠ informačných technológií na Ostrovského 1 v Košiciach uskutoční prezentačná výstava stredných škôl s názvom Správna voľba povolania – študuj v kraji.

            Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na Vás.

            Viac info: Letak.pdf