• Prekladateľská súťaž Juvenes Translatores 2021- Mladí prekladatelia

          •  Dňa 25.11.2021 sa naša škola zapojila do slovenského kola online prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores 2021- Mladí prekladatelia. Naši 5 žiaci, ktorí sa tejto súťaže zúčastnili, si počas 2 hodín vyskúšali neľahkú rolu prekladateľa z anglického do slovenského jazyka. Ide o nasledovných žiakov:  S.Szilágyiová (V.B), P. Kaľata (IV.K), M. Babačová (IV.A), J. Doan (IV.A), N.Tomčová (III.A). Naši šikovní mladí prekladatelia sa vo svojom preklade zaoberali nosnou témou tohtoročnej súťaže, a to novodobou pandémiou, návratom do normálu a klímou.

            Našim súťažiacim ďakujeme za účasť a želáme im veľa šťastia pri hodnotení ich súťažných prekladov odbornou porotou Generálneho riaditeľstva pre preklad, Zastúpenia Európskej komisie v SR. Pevne im držíme prsty, aby sa svojimi prekladmi prebojovali na Juvenes Translatores Academy pre 15 najlepších slovenských prekladateľov v marci 2022!

            Mgr.Grečková

        • „Kuchársky Oscar“
          • „Kuchársky Oscar“

          • Slovenský zväz kuchárov a cukrárov zorganizoval najprestížnejšiu kuchársku súťaž „kuchársky Oscar“ , národné kolo Bocuse d’Or,  ktorá sa konala dňa 24.11.2021 v Bratislave. Súťaž je vo svete považovaná za kuchársku olympiádu či svetový kuchársky šampionát a po jedenástich rokoch sa súťaž Bocuse d’Or vrátila na Slovensko. Táto súťaž je jednoducho laboratórium výnimočných chutí, vôní, kuchárskeho umenia, zdieľania informácií a poznania. Príbeh slávnej súťaže sa začal pred 34 rokmi vo francúzskom Lyone. Pomenovaná je po Paulovi Bocusovi, ktorý si roky držal tri michelinské hviezdy. Varia v nej šéfkuchári zo 60 krajín a každý má počas súťaže aj svojho asistenta. Podľa pravidiel musia obaja ovládať anglický jazyk a kuchár musí mať viac ako 23 rokov a jeho asistent nemôže prekročiť vek 22 rokov.

            Súťažiaci kuchári bojovali takmer šesť hodín. Vo svojich kuchyniach pripravovali dve jedlá: hlavné jedlo z jesetera a teľacieho mäsa, ktoré následne ochutnávala deväťčlenná profesionálna porota a trojčlenná laická porota. Tejto veľkolepej súťaže sa zúčastnil aj žiak našej školy  Sebastián Tóth zo IV.K , ktorý sa veľmi zodpovedne pripravoval a súťažil ako asistent šéfkuchára Jozefa Hromjáka.

            Spolu ako tím vyhrali výborné druhé miesto a Sebastián získal Cenu za najlepšieho asistenta, ktorou mu bola poskytnutá stáž v michelinskej reštaurácii v Rakúsku.

            Sebastiánovi blahoželáme a prajeme mu ďalšie úspechy.

        • Jeseň na tanieri
          • Jeseň na tanieri

          • Jeseň v prírode je krásne farebná a taktiež môže byť farebná na tanieri.

             S názvom Jeseň na tanieri , SOŠ obchodu a služieb a Aregala Slovensko vyhlásili gastronomickú súťaž pre stredné školy s gastronomickým zameraním. Súťaž sa konala online prostredníctvom ZOOM aplikácie. Našu školu reprezentovali Dárius Goran Tóth a Triffon Ian Mikulák obidvaja sú žiakmi 2.KCS. Chlapci sa pripravovali zodpovedne, trénovali vo svojom voľnom čase , na súťaž ich pripravovala pani majsterka Hlubeňová Adriana. Súťažiaci mali pripraviť dve porcie jedla s využitím povinnej suroviny – zemiaky a slanina. Základným mottom súťažnej úlohy bolo pripraviť jedlo s charakterom ,, Špecialita regiónu“ a ,, Jedlo v modernej úprave“ Chlapcom sa darilo , svoju prácu odviedli zodpovedne a všetko stihli v stanovenom čase. V súťaži sa hodnotili družstvá aj jednotlivci.V hodnotení jednotlivcov Triffon Ian Mikulák obsadil druhé miesto.

        • Ponožkový október
          • Ponožkový október

          •  V mesiaci október sa žiaci III.A zapojili do kampane „Ponožkový október“. Cieľom bolo vyzbierať čo najviac párov ponožiek, pre ľudí do azylových domov a bez domova, v spolupráci s OZ Podaj ďalej Charity shop. Do kampane sa zapojili žiaci školy – doniesli ponožky alebo symbolicky prispeli peniažkami. Aj napriek tomu, že sme sa do kampane zapojili koncom mesiaca, podarilo sa nám vyzbierať a zakúpiť 51 párov teplých ponožiek. Odovzdali sme ich s dobrým pocitom na srdci, do Charity shop-u na Mlynskej ulici v Košiciach, lebo sme vedeli, že aj vďaka nám iní ľudia môžu cítiť trošku tepla.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do kampane na našej škole zapojili.

                                                                                                                III.A

        • Halloween - Pumpkin party
          • Halloween - Pumpkin party

          •  Dňa 2.11.2021 sa v priestoroch prízemia pred bielym salónikom uskutočnila Halloween- Pumpkin party – súťažné aktivity v angličtine, ktorej sa zúčastnilo 7 žiakov II.A triedy.

            Súťažné aktivity v anglickom jazyku prebiehali v podobe Búrky nápadov na tému Halloween (Halloween brainstorming activity), Halloween kvízu (Halloween Quiz), Obtiažnych hádaniek na tému Halloween (Tricky Halloween Riddles), tradícií Halloweenu vo svete (Halloween Traditions Around the World) a typickej Halloweenskej hry s lovením jabĺk zubami v nádobe plnej vody (Bobbing for apples game), ako aj ďalších motivačných aktivít v anglickom jazyku po videoprojekcii o histórii Halloweenu.

            Víťazmi Búrky nápadov na tému Halloween a aj Halloween kvízu sa stala skupinka žiakov: K.Sláviková, Z.Kiselová, S.Laffersová a V.Furmanová. Najlepšími lúštiteľmi Obtiažnych hádaniek na tému Halloween a tradícií Halloweenu vo svete boli: K.Vlková, S.Laffersová a P.Prokopičová. Suverénnym víťazom Halloweenskej hry s lovením jabĺk sa stala: V.Furmanová. 

            Víťazi, ako aj všetci zúčastnení dostali za svoju usilovnosť a výkony sladké ceny.

            Víťazom srdečne blahoželáme a želáme veľa šťastia do budúcna!

          • ROZBEHNI SA!

          • Naši žiaci z III.PP sa zapojili do projektu Rozbehni sa. Všetkých 14 žiakov aj napriek sťaženým podmienkam kvôli korone úspešne splnili test a prvé úlohy, za čo boli ocenení certifikátmi ROZBEHNI SA, ktoré im slávnostne odovzdala dňa 25. 10. 2021 pani riaditeľka Hotelovej akadémie PaedDr. Jaroslava Mamčaková. Certifikáty a povzbudivé slová sú veľkou motiváciou našich žiakov do ďalšej práce na podnikateľských plánoch.  
            Ďalší impulz k práci na svojich podnikateľských plánoch dostali žiaci na BIZNIS Fóre, ktorého sa zúčastnilo 5 žiačok a svoje poznatky odovzdali ďalej spolužiakom.

        • Halloween na HA
          • Halloween na HA

          • Pri príležitosti Halloweenu žiačky z III.PP Karmen Janová, Silvia Čulková a Zuzana Stařičná sa dohodli na praktickej realizácii podnikateľského zámeru organizácia „HALLOWEEN-u na HA“, aby uviedli teoretické vedomosti z odborných predmetov ako odborný výcvik, cvičná firma, ekonomika, marketing a ďalšie do praxe. Ako produkt svojho podnikateľského zámeru sa rozhodli vyrobiť a ozdobiť medovníčky. Pri ozdobovaní medovníkov popustili svoju fantáziu a sily spojili so žiačkami z III.CPK Timeou Medveckou a Miškou Jamborovou, ktoré pod vedením   p. majsterky Zuzky Bartalovej a Natálii Makajovej vyrobili nádherné „strašidelné“ perníčky  a ukázali nám, aké umelecké diela vychádzajú spod šikovných rúk našich odborníkov – cukrárov, pekárov. Sami si vytvorili nádherné „strašidelné“ kostýmy, v ktorých dávali žiakom otázky a za správne odpovede ich odmeňovali ozdobenými perníčkami, medovníčkami. Dievčatá ukázali, ako má vyzerať spolupráca v podnikateľskom prostredí.  Aby nezabudli na nikoho, v stredu navštívili aj žiakov a pani majsterky na Južnej triede 48, ktorí mali odborný výcvik. Na vlastnej koži zistili, že ak je niečoho vyrobené veľa, vznikne prebytok. Preto ešte na druhý deň ponúkali študentom medovníčky.

            Milé budúce podnikateľky, prajeme Vám veľa odvahy a úspechov do podnikania, ktoré ako vieme v dnešnej dobe nie je ľahké a potrebujeme k tomu nielen vedomosti, ale aj veľa síl na prekonávanie prekážok. Držíme Vám prsty!

                               kolektív učiteľov a študenti HA

        • Kam po strednej?
          • Kam po strednej?

          • Uvažuješ nad vysokou školou, no nevieš, ktorú si vybrať? Ak sa potrebuješ zorientovať v chaose informácií o štúdiu na VŠ, je tu pre teba riešenie.

            Pozri si nové číslo časopisu Kam po strednej.

            Na jednom mieste získaš:
             prehľad o štúdiu na naj VŠ a fakultách,
             termíny, kedy je celoslovenský virtuálny deň otvorených dverí VŠ a ako sa prihlásiť,
             dátumy dní otvorených dverí VŠ naživo aj online,
             návod ako sa perfektne vyznať v informáciách a správne si vybrať svoju VŠ.


            Klikni na:
            https://www.narodnekariernecentrum.sk/casopis

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení  rodičia ,

            dňa 17.11.2021 je štátny sviatok - Deň boja za slobodu a demokraciu. Vyučovanie končí 16.11.2021 a začína 18.11.2021. Školský internát pri Hotelovej akadémii, Južná trieda 10, Košice umožní  žiakom pobyt v ŠI , t. j. prenocovať zo 16.11.2021 na 17.11.2021 ako aj pobyt v ŠI počas dňa 17.11.2021 za prítomnosti službu konajúcich vychovávateľov. Následne 17.11.2021 sa považuje ako príchodový deň do ŠI.

            Ak sa Váš syn/dcéra rozhodne využiť túto ponuku , oznámte nám to písomne vyplnením NÁVRATKY - Navratka.docx​​​​​​​. Návratku prosíme doručiť v nedeľu pri príchode na internát.

        • ONLINE KONFERENCIA READYCON
          • ONLINE KONFERENCIA READYCON

          •  

            Dňa 20. 10. 2021 sa končiace triedy HA zúčastnili online konferencie READYCON. Organizovaná schôdza si kládla za cieľ poskytnúť nové poznatky o meniacom sa trhu práce priamo do tried partnerských stredných škôl po celom Slovensku. Zámerom je pomôcť tisíckam študentov pripraviť sa na budúci svet práce a podporiť plynulý prechod od školskej lavice k zmysluplnej pracovnej pozícii.

            Rečníci boli rozdelení do dvoch rečníckych panelov. V prvom rečníckom paneli boli maturanti oboznámení s výhodami duálneho vzdelávania, učili nás, ako zaujať pri pracovnom pohovore, ako identifikovať naše silné stránky a ako ich použiť v práci. V druhom rečníckom paneli sa rečníci zamerali na oblasť rozvoja elektrotechniky, stavebníctva, strojárskej výroby, informačných technológií, zdravotníctva a obchodu.

            Milí rečníci podali žiakom na vysokej úrovni užitočné rady pre budúci kariérny život. Verme, že obohacujúce dopoludnie prinesie časom žiadané ovocie v podobe uplatnenia v súlade s našimi predstavami.                                                                                                                        

            Michaela Balážová, V.B