• 16. ročník prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores 2022
          • 16. ročník prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores 2022

          • Dňa 24.11.2022 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo 16.ročníka prekladateľskej súťaže Juvenes Translatores 2022. Naše žiačky, ktoré sa tejto súťaže zúčastnili, si počas 2 hodín vyskúšali neľahkú rolu prekladateľa z anglického do slovenského jazyka. Ide o tieto žiačky:       B.Lenčéšová, P.Rabatinová, D.Pirščová, S.Zorvanová (III.A) a K.Téglášová (III.KCS). Naše šikovné mladé prekladateľky sa vo svojom preklade zaoberali nosnou témou tohtoročnej súťaže, a to generačnými rozdielmi a vplyvom moderných technológií na mladú a staršiu generáciu.

            Suverénnou víťazkou s najlepším prekladom sa stala Sára Zorvanová z III.A triedy, ktorej srdečne blahoželáme.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť s veľkou dávkou vynaloženého úsilia a podaného výkonu a želáme im veľa úspechov vo všetkých ďalších jazykových súťažiach.

            Mgr.Grečková, Mgr. Sošková

             

          • Jeseň na Tokaji

          • Dňa 23.11.2022 sa uskutočnil IV. Ročník súťaže JESEŇ NA TOKAJI spojený s výstavou studených jedál a cukrárenských výrobkov, ktorej sa zúčastnili naši žiaci. Súťažili v dvoch súťažných disciplínach „kuchár junior“ a „cukrár junior“. Súťažnou úlohou pre kuchárov bola „Jeseň – inšpirácia pre kuchyňu“, ktorá pozostávala z prípravy 2 porcií rovnakého hlavného jedla z ľubovoľných vlastných surovín súvisiacich s jeseňou. Súťažnou úlohou pre cukrárov bola „Sladká jeseň“.

            Za kuchárov nás reprezentovali Michal Pástor z II.KCS, ktorý pripravoval morčacie prsia sous-vide s kuriatkovou omáčkou, tekvicovo zemiakové pyré, pečená tekvica. Michal za svoje jedlo získal diplom. Alex Beer z I.K pripravoval morčaciu bylinkovú rolku sous-vide, mrkvovo zemiakové pyré, tokajská glaza. Alex sa svojím jedlom umiestnil v brondzovom pásme.

            Za cukrárov nás reprezentovala Veronika Adamčová zo IV. CPK, ktorá pripravovala 4 druhy petit four – cviklovo dulové, mrkvové so šípkovým džemom, tekvicové a gaštanové. Veronika za svoje výrobky sa umiestnila v striebornom pásme.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jeseň na Tokaji.

          • Penaltový kráľ

          • Dňa 4.11. 2022 sme pre našich chlapcov z Hotelovky zorganizovali súťaž v kopaní penált a streľbe na jednodotyk o stenu. Prihlásilo sa 39 futbalistov z celej školy. Brankárom pri kopaní penált bol chlapec zo športového gymnázia Maxim a mal čo robiť, aby penalty vychytal. Po krásnych góloch a postupnom vypadávaní ostali traja finalisti. Po finále bolo poradie Penaltového kráľa nasledovné:1. Boris Járay 3.PM 2. Karol Fečo 2.B 3.Erik Sijka 2.CPK. V druhej súťaži mali chlapci na jednodotyk spracovať loptu a odraziť ju o stenu tak, aby ju ďalší v poradí nedokázal spracovať po určenú čiaru.. Šlo to systémom vypadávačiek. Vo finále zostali štyria zo štyroch skupín. Poradie víťazov bolo nasledujúce:1. Martin Dura 5.A 2. Mikuláš Kuba 5.A 3. Karol Fečo 2.B Víťazom gratulujeme a ďakujeme za pekný športový zážitok.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Penaltový kráľ.

        • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 16.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Devätnásť účastníkov súťažilo v troch kategóríách- 2A, 2B a 2D. Najúspešnejší boli:

            Kategória 2A

            1.miesto Bodnar Bohdan  I.A   2.miesto Sokol Daniel I.A   3.miesto Schweigerová Viktória II.A

            Kategória 2B

            1.miesto Laffersová Sabína III.A  2.miesto Kunc Richard III.A  3.miesto Lenčéšová Bibiána III.A

            Kategória 2D

            1.miesto Bartová Nina III.CPK  2.miesto Borský Dominik IV.CPK 3.miesto Mačinga Daniel II.KCS. 

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, gratulujeme k výsledkom ich snaženia v písomnej i ústnej časti.  Víťazom v jednotlivých kategóriách držíme palce na okresnom kole a tešíme sa na nasledujúci ročník tejto súťaže.

            Mgr. O. Sošková, Mgr. D. Grečková

        • ROZBEHNI SA!
          • ROZBEHNI SA!

          • Dňa  10. 11. 2022 sa vybraní piati žiaci z III. PM  (Bodnárová Daniela, Járay Boris, Kácsoová Martina, Roháč Daniel a Paľo Dávid) a Iván Samuel z V.A zúčastnili  na BIZNIS FÓRE v rámci programu ROZBEHNI SA.

            Z nich dvaja žiaci sa zapojili do programu zaslaním svojich nápadov  na podnikanie.

            Podujatie viedol Juraj Kováč, zakladateľ podnikateľskej prípravky Rozbehni sa.  
            Na úvod prítomným traja úspešní absolventi predstavili v prezentáciách svoje podnikanie. Po zodpovedaní otázok kladených 3-člennou porotou bola odovzdaná cena sympatie  najsympatickejšiemu nápadu.
            V I. časti workshopu Biznis zmenárni sme sa učili, ako premieňať K.O. nápady na O.K. Pochopili sme, prečo niektoré nápady sú neúspešné, aj keď vyzerajú lákavo.
            V II. časti Analýze konkurencie sme sa oboznámili, ako zrealizovať prieskum konkurencie a ako odlíšiť svoj nápad nielen na slovenskom trhu.

            V III. časti workshopu Zákaznícky prieskum sme sa dozvedeli, ako robiť prieskum, na akej vzorke, v akom rozsahu, aby bol prieskum pre nás prínosom.
            Na záver workshopu nám bol predstavený inkubačný program Rozbiehátor a vzájomný networking prítomných nápadov.

            Podujatie určite prispelo u žiakov k premýšľaniu, v čom a ako podnikať, akým chybám sa vyhnúť, kde hľadať motiváciu na podnikanie.  

          • 18. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem

          • Dňa  8. 11. 2022 sa naši žiaci IV. PP zúčastnili  na 18. Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem krajín V4 v Košiciach konaného pod záštitou KSK Košice. Po oficiálnom  zahájení veľtrhu sme si mohli pozrieť 19 stánkov aj so zahraničnou účasťou z Čiech, ktoré vystavovali a prezentovali svoje cvičné firmy. Po 3-ročnej covidovej prestávke v konaní veľtrhu bolo pre nás veľmi inšpiratívne vidieť jednotlivé stánky naživo a komunikovať so súťažiacimi. Každý tím predstavil svoj stánok v 5-minútovej prezentácii.  Ako možno vidieť z fotografií, každý stánok našich žiakov zaujal, aktívne sa informovali a zbierali skúsenosti s fungovaním cvičných firiem, Kto sa nebál krvi ako Deniska, mohol si dať zistiť krvnú skupinu. Rienolda zaujal šach vo firme Propagátor, s. r. o. Všetky získané informácie a skúsenosti  naši žiaci IV.PP zužitkujú prakticky pri tvorbe svojich podnikateľských plánoch cvičných firiem.

            Študenti IV. PP

        • Krudi Cup
          • Krudi Cup

          • Dňa 14.10.2022 sa Ester Karnižová z III.A spolu s Rolom Lackom zo IV.A zúčastnili medzinárodnej barmanskej sútaže v Maďarsku v Szegede. Išlo o prvý ročník tejto sútaže - Krudi Cup I. Bolo 18 súťažiacich zo Slovenska, Maďarska a Francúzska. Súťaž zahŕňovala písomný test z teórie a namiešanie vlastného nealkoholickeho drinku podľa istých pravidiel. Ester namiešala drink s názvom Chateau of Roses a Rolo drink s názvom Green House. V kategórii celkový víťaz Ester vyhrala 2.miesto. Po súťaží si užili mesto Szeged, pochodili rôzne pamiatky, dozvedeli sa veľa zaujímavostí vďaka pani učiteľke zo Szegedu. Bola to skvelá skúsenosť pre oboch a veľmi si to užili. Ester a Rolo

        • PIŠQWORKY 2022
          • PIŠQWORKY 2022

          • Spolok Student Cyber Games  v spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brne už tradične zorganizoval pre žiakov stredných škôl a žiakov druhého stupňa základných škôl súťaž v pišqworkách. Obľúbenú hru si s rovesníkmi zahrali dva tímy z 2. A triedy (R. Stutiak, A. Ujheľská, M. Danko, R. Tarbaj, S. Batromij) a z 2. B triedy (P. Šalagovič, Z. Ninačová, Ch. Fekete, V. Z. Ižová, L. Sekeľová).

            Oblastný turnaj sa uskutočnil 4. 11. 2022 na SPŠ elektrotechnickej v Košiciach. Tím z 2. B triedy sa prebojoval zo svojej skupiny medzi top osmičku! Vyraďovací duel nás do krajského kola neposunul, ale o rok to skúsime znova...

          • Ponožkový október

          • ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa zapojili do akcie „Ponožkový október“. Hotelová akadémia sa v spolupráci s občianskym združením „S nami druhým“ zapojila do aktivity „Ponožkový október“. Vďaka vyzbieraným financiám v hodnote 56,95 Eur, zakúpila teplé pančucháče pre deti z krízového centra.

            Aj vďaka Vám budú deti počas zimy v teple. Hotelovkári majú srdcia na správnom mieste.

        • Exkurzia na Tokaji - Ostrožovič spol. s r. o.
          • Exkurzia na Tokaji - Ostrožovič spol. s r. o.

          • Dňa 18.10.2022 sa žiaci 3.PM, 4.PP a 1.N spolu s učiteľkami PhDr. Andrášikovou, MVDr. Dufferovou a Ing. Weissovou zúčastnili exkurzie na Tokaji vo vinárskom podniku J&J  Ostrožovič spol. s r.o. vo Veľkej Tŕni. Žiaci mali možnosť vidieť výrobu, expedíciu a skladovanie vína. V tufovej vínnej pivnici, kde víno zreje, žiaci popri prednáške o histórii a výrobe tokajského vína, mali možnosť degustovať štyri druhy vína – Furmint, Lipovina, Muškát žltý a Tokajský výber 5 putňový. Neskôr sa žiaci presunuli do viníc, kde po prednáške o pestovaní hrozna, mali možnosť  poprechádzať sa po vinohrade a ochutnať bobule hrozna. Výlet zavŕšili na vyhliadkovej veži Tokaj v Malej Tŕni. Žiaci pripájajú zopár fotiek J

        • Profesia days Košice 2022
          • Profesia days Košice 2022

          • Dňa 05.10.2022 sa žiaci III.PM zúčastnili na podujatí Profesiadays Košice 2022. V Kulturparku sa prezentovalo viac ako 60 zamestnávateľov z rôznych oblastí. Vypočuli sme si príhovor Ing. Jaroslava Polačeka, primátora Mesta Košice. Žiaci získali informácie o pracovných možnostiach v ich študijnom odbore, aktívne sa zapájali do diskusií a otestovali si svoje zručnosti. Niektorí si odniesli pekné darčekové predmety. Žiakov najviac zaujali interaktívne prehliadky, najmä svet ilúzií od Lidl Slovenská republika v.o.s. a simulátor F1 od Deutche Telecom IT Solution.

        • Deň zdravia pri KSK
          • Deň zdravia pri KSK

          • Dňa 21.09.2022  žiaci III.PM  navštívili akciu Košického samosprávneho kraja Deň zdravia pri KSK. Priestor pred Úradom Košického samosprávneho kraja sa v ten deň premenil na malé zdravotné stredisko. Plnoletí žiaci si dali zmerať krvný tlak, cholesterol, CO vo výdychu, telesný tuk, či objem svalového tkaniva a dali si vyšetriť zrak. O možnostiach  prevencie pred onkologickými ochoreniami boli žiaci informovaní v stánku Ligy proti rakovine.