• Stáž Erasmus+ v Slovinsku
          • Stáž Erasmus+ v Slovinsku

          • Novou partnerskou školou vrámci programu Erasmus+ sa stala IZOBRAŽEVALNI CENTER, PIRAMIDA v Slovinskom Maribore, kde sa v dňoch 9.6.-1.7.2024 uskutočnila stáž našich troch šikovných kuchárov, Simony Bobovskej, Matúša Hudáka a Michala Pástora a dvoch nádejných cukrárok Natálie Tolvajovej a Zuzany Filovej. Mariborom ich 5dní sprevádzala pani profesorka Benková Šimonová, ktorá im bola podporou a motiváciou.

            Naši kuchári pracovali v kuchyni nádhernej luxusnej reštaurácie v Retro štýle s názvom Rožmarin a naše dve cukrárky pracovali v školskej cukrárni s jedinečnou atmosférou a ich spomienky sú nezabudnuteľné.

            Všetci piati stážisti v dobrom spomínajú na svoje nové priateľstvá a na nové gastronomické triky a zážitky ako aj na krásy historického mesta na rieke Dráva.

          • Príhovor predsedu Košického samosprávneho kraja

          • Vážení učitelia, milí žiaci,

            tak ste to dokázali! Školský rok 2023/2024 je za nami, a to znamená jediné – prázdniny sa môžu začať! Ranné vstávanie sa na chvíľu odkladá presne pre 22 077 žiakov krajských stredných škôl. Zostáva vyriešiť už len jednu rovnicu o dvoch neznámych: kde zohnať čerstvý melón a bude dnes počasie na kúpalisko? Tento rébus iste všetci zvládnete na jednotku.

            Milí učitelia, milí žiaci, chcem vám všetkým pogratulovať, pretože viem, že za každým vysvedčením sa skrýva kopec tvrdej práce – v laviciach aj za katedrou. Som presvedčený, že známky nie sú jediným meradlom vašich schopností. Pre mnohých z vás sa vyučovanie nekončilo zvonením po hodine a odhodlane ste sa zapájali aj do mimoškolských aktivít. To si veľmi cením.

            Iste sa medzi vami nájdu takí, u ktorých koncoročné hodnotenie prevýšilo očakávania, ale možno patríte do tej druhej skupiny. Nebuďte sklamaní, zo svojej skúsenosti vám môžem povedať, že každá chyba pomáha posúvať sa dopredu. Je čas hodiť zlé za hlavu a nazbierať počas leta nové nápady.

            Aj Košický samosprávny kraj využije prázdniny, aby sme priestory vašich stredných škôl opäť o čosi viac zmodernizovali. Nechajte sa prekvapiť! Župa ako zriaďovateľ podporuje všetko nové a moderné, čo rozhýbe kraj. A priestor rozhodnúť dávame aj vám! Pre svoju školu môžete získať financie formou participatívneho rozpočtu a skultúrniť si triedu alebo spoločné priestory.

            Čo ma však mimoriadne teší, sú správy o vašich úspechoch, ktoré sme na župe počúvali počas celého roka. Či už išlo o Amavet, Hydrogen Horizon Grand Prix Pro, Western Edge First Lego League Open, ale aj žiacku časť Krajskej futbalovej ligy a celá fúra ďalších. Klobúk dole pred vami a ďakujeme, že je o našom kraji vďaka vám počuť!

            Takže, čo vás čaká toto leto? Verím, že pred televíziou či nekonečným „scrollovaním“ uprednostníte dobrodružstvá, ktoré by závidel aj Indiana Jones. Aj leto prináša veľa príležitostí naučiť sa niečo nové – či už to bude surfovanie, alebo výroba domácej limonády. Hoci sa už vyberiete na hory, k moru, alebo na záhradu, myslite na to, že dôležitejšie ako destinácia, je spoločnosť, v ktorej si prázdniny vychutnáte.

            Prajem vám všetkým zábavné leto, plné oddychu. Vráťte sa nabití energiou a pripravení na ďalšie dobrodružstvá - tento raz tie školské.

             

                        S priateľským pozdravom

                                                          Rastislav Trnka

                                           Predseda Košického samosprávneho kraja

          • Výberové konanie záujemcov na stáž Erasmus +

          • V dňoch 19. a 20.6.2024 sa uskutočnilo výberové konanie záujemcov o stáž v zahraničí.

            Z 18 prihlásených bolo vybratých 12 žiakov, ktorí splnili všetky kritériá nastavené koordinátormi Erasmus +. Títo hodnotili u uchádzačov ich dochádzku, prospech, ich mimoškolské aktivity a záujem pracovať v prospech školy, reprezentáciu školy, odporúčanie triednych a odborných učiteľov a konkrétnu motiváciu budúcich stážistov.

            Do druhého kola sa s najvyšším počtom bodov dostali a v prvom polroku školského roka 2024/2025 sa zúčastnia stáže v Španielsku títo žiaci:

            Zuzana Ninačová 3.B                                Viktória Furmanová 4.A

            Lucia Sekeľová 3.B                                    Ester Karnižová 4.A

            Pavol Šalagovič 3.B                                   Sára Zorvanová 4.A

            Karol Fečo 3.B                                           Daniela Pirščová 4.A

            Sofia Falatová  3.B                                     Anna Poliaková 4.A

            Sofia Jurčová   3.B                                     Katarína Sláviková 4.A

             

            Gratulujeme a držíme im palce.

            Tím koordinátorov Erasmus+

        • Záverečné skúšky
          • Záverečné skúšky

          • V pondelok 17.6.2024 boli zahájené záverečné skúšky v odbore cukrár pekár. Mladí odborníci museli preukázať svoje zručnosti a vedomosti získané počas štúdia.

            Skúšky zahŕňajú teoretickú aj praktickú časť a v tento úvodný deň svoje cukrárske umenie predviedli žiačky IV.CPK.

            Úspešní absolventi získajú kvalifikáciu, ktorá im umožní začať kariéru v tomto sladkom a voňavom odvetví.

        • SLOVAC BARISTA CUP junior 2024
          • SLOVAC BARISTA CUP junior 2024

          • Zúčastnili sme sa 2.ročníka súťaže "SLOVAK BARISTA CUP junior 2024" na Súkromnej spojenej škole EDUCO v Námestove. Naša Sabina Laffersová (IV.A) súťažila v kategórii starších žiakov a umiestnila sa na 8.mieste.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • „Kto chce žiť, musí sa kývať, boriť – tvoriť a nie zívať.“ P. O. Hviezdoslav
          • „Kto chce žiť, musí sa kývať, boriť – tvoriť a nie zívať.“ P. O. Hviezdoslav

          • Motivujúce slová velikána slovenskej literatúry nás aktivizovali a 175. výročie jeho narodenia sme si pripomenuli na miestach, ktoré boli bardovi Oravy blízke a srdcu milé. Navštívili sme jedinečné idylické miesto, kde P. O. Hviezdoslav hľadal inšpiráciu pre svoje dielo Hájnikova žena. V múzeu v Dolnom Kubíne sme videli básnikovu pracovňu i predmety osobnej potreby.

            V lone očarujúcej prírody okolia Hájovne vyrastal aj predstaviteľ modernej slovenskej literatúry, Milo Urban. Krajina detstva ho podnietila natoľko, že už ako dvadsaťtriročný vydal svoje najúspešnejšie dielo.

            Trojicu významných Oravcov dopĺňa rodák z Jasenovej, Martin Kukučín, ktorého pamätný dom sme navštívili na ceste domov. Presvedčili sme sa, že aj v skromných podmienkach sa môže zrodiť veľký duch.

            Učenie pomocou zmyslov sa nám páčilo. Nie nadarmo sa hovorí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. V našom prípade súhru zraku, dotyku a zvuku vhodne obohatila chuť obeda v Chate Slaná voda a vôňa lesa pod Babou horou.

        • Turnaj v prehadzovanej o Pohár pani riaditeľky
          • Turnaj v prehadzovanej o Pohár pani riaditeľky

          • Dňa 1.6.2024 sa na našej škole konal školský turnaj v prehadzovanej o Pohár pani riaditeľky. Spolu sa turnaja zúčastnilo päť družstiev. Družstvá tvorili žiačky a žiaci našej školy. Turnaje boli zaujímavé a napínavé. Nakoniec vyhrali TNP TITANS (mix 1.A a 2.A). Druhé miesto patrí RENĚHO ANJELOM (3.A). Na treťom mieste je tím BLACK SQUAD (2,B) Veríme, že Putovný pohár pani riaditeľky je v tých najlepších rukách.
            Víťazom gratulujeme.

        • Exkurzia v centre Košíc
          • Exkurzia v centre Košíc

          • Dňa 17.6.2024 sa vyučovací deň triedy 3.CPK presunul z priestorov cukrárne do centra mesta Košíc. Pod vedením majsteriek odborného výcviku pani Dancákovej a pani Pillárovej dostali žiaci zadanie spoznať rozmanité gastronomické prevádzky v našom meste. Študenti ich napočítali vyše 90! Do zoznamu zahrnuli rôzne cukrárne, pekárne, reštaurácie, pizzérie a pod. Urobili aj fotodokumentáciu podnikov, ich ponukových lístkov. Túto akciu zavŕšili prijemným posedením na kávičke v podniku Blue Bell.

        • Exkurzia v Kremnici
          • Exkurzia v Kremnici

          • Dňa 12.6.2024 sa žiaci 2.A, 2.K a 4.A zúčastnili exkurzie v Mincovni v Kremnici. Hneď pri vstupe dostali mincu na pamiatku. Sprievodkyňa ich sprevádzala celou Mincovňou a ukázala im historické stroje, ktoré do dnešného dňa razia medaile a mince. Na záver exkurzie si žiaci v dokumentárnom filme pozreli podrobný postup razenia mincí.

        • Jahodná - otvorenie discgolfového ihriska
          • Jahodná - otvorenie discgolfového ihriska

          • Dňa 4.6.2024 sa 37 našich žiakov zúčastnilo na slávnostnom otvorení discgolfoveho ihriska v športovo-rekreáčnom stredisku Jahodná za prítomnosti predsedu KSK Rastislava Trnku. Usporiadatelia pripravili základnú inštruktáž hodu disku s možnosťou absolvovať 18 košov. Dážď znemožnil plné vyžitie.

        • Opäť sme odbornými skúsenosťami podrástli
          • Opäť sme odbornými skúsenosťami podrástli

          • V meste v područí hôr, v Kežmarku, ktoré je kultúrnym centrom Spiša, sa v dňoch 5. a 6. júna 2024 stretli najšikovnejší znalci miešania nápojov.  Pod siluetou Vysokých Tatier v priestoroch Mestského kultúrneho strediska sa konal 2. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže, TATRA BARTENDERS JUNIOR CUP 2024.

            Toto podujatie sa  uskutočnilo  pod záštitou Slovenskej barmanskej asociácie (SKBA) v spolupráci s mestom Kežmarok a Hotelovou akadémiou Otta Brucknera v Kežmarku. Bolo čo sledovať i obdivovať u tridsiatky mladých ľudí zo Slovenska i susedného zahraničia  (Maďarska i Poľska). Smelo predvádzali svoje barmanské umenie a otvorene diskutovali i obdivovali zaujímavé techniky mixológie u svojich súperov.

            Za nás zabojovali Michaela Ružičková (1.A), ktorá získala 10. miesto a Alexandra Blašková (2.CPK) obsadila 21. miesto. Naše reprezentantky sprevádzali a povzbudzovali súperením v miešaní nápojov skúsené žiačky vyšších ročníkov,   Viktória Lešková (3.A) a Ester Karnižová (4.A). Dievčatá vytvorili   a pred odbornou komisiou namiešali tri porcie dvoch súťažných drinkov. Pripraviť Soft drink a Bartenders Choice drink za 12 minút bolo náročné. Ani hodnotenie konečných produktov   pre členov chuťovej a technickej komisie, ktorú tvorili licencovaní komisári SKBA, nebolo ľahké.

            Účasťou na medzinárodných podujatiach žiaci, mladí barmani, dostanú priestor nielen na súťaženie, ale aj na spoznávanie nových chutí a trendov, ktoré vedú k ich odbornému rastu a my sme radi, že im to môžeme sprostredkovať.

        • Dotyky so šedou minulosťou
          • Dotyky so šedou minulosťou

          • V dobe orientovanej na výkon a preferujúcej šikovné talenty, nám nemôže byť ľahostajné vedomie o skutočnostiach v našej histórii. Absolvovaná exkurzia v Múzeu obetí komunizmu  nás 12. júna previedla jednotlivými desaťročiami minulého storočia. Cez audio nahrávky príbehov a výpovedí náboženských, politických a triednych „vydedencov“ spoločnosti  sa mládeži približujú strastiplné praktiky totalitnej moci. Žiaci nadstavbového štúdia v rámci hodín literárnej výchovy sa sprostredkovane modernou audiovizuálnou technikou zoznámili s látkovou skutočnosťou  inšpirujúcou slovenskú tvorbu po 2. sv. vojne. Zaujímavosťou pre  návštevníkov bola knižnica samizdatu – R. Fibyho, v ktorej si žiaci  mohli prelistovať posledné vydania denníka Pravdy z novembra 1989 a navliecť sa do kože tvorcu takýchto periodík pomocou klasického písacieho stroja. Netradičným pre nich bolo poznanie a krátke sledovanie videokaziet nemeckých filmov so samizdatovým videodabingom, na pozadí ktorého divák počul aj nahrávku v originálnom jazyku. Celá prehliadka vystavovanej expozície sa stretla s veľkým ohlasom u  našich študentov.  Sympatie si získal aj vyškolený lektor, pán  Klizma,  so sprievodným komentárom.  V priebehu hodiny  a tridsiatich minút takto vystlal pôdu u mladej generácie pre ochranu ľudských práv a formovanie správnych hodnôt. 

        • Anglický kvíz pre milovníkov kníh (English Quiz for Book Lovers)
          • Anglický kvíz pre milovníkov kníh (English Quiz for Book Lovers)

          • „Čítanie je pre myseľ tým, čím je cvičenie pre telo.“ Joseph Addison. O pravdivosti výroku anglického esejistu, básnika, dramatika a politika sa presviedčame neustále. V súvislosti s blížiacimi sa prázdninami a dostatkom voľného času, ktorý môžeme venovať čítaniu a rozvoju svojej mysle, sa dňa 6.6.2024 uskutočnil V. ročník súťaže Anglický kvíz pre milovníkov kníh (English Quiz for Book Lovers). Účastníci prejavili svoj kladný vzťah k čítaniu kníh a zároveň uplatnili svoje jazykové zručnosti v anglickom jazyku. Kvízu sa zúčastnilo 8 žiakov našej školy, ktorí reprezentovali svoju triedu: I.K - Žofčáková Laura, Vaštagová Tamara, I.A - Kocák Lukáš, Kourek Marco, Zaťková Tamara, Štoffová Dagmar, I.B - Černegová Jaroslava, Farkašová Liliana.

            Najlepšími znalcami literatúry a najúspešnejšími riešiteľmi kvízu v anglickom jazyku sa stali títo žiaci:

            1.miesto - Žofčáková Laura (I.K)

            2.miesto - Zaťková Tamara (I.A)

            3.miesto - Štoffová Dagmar (I.A)

            Víťazom srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

            Mgr.Sošková – vedúca PK CJ

        • Čerešňový festival v portugalskom Fundao
          • Čerešňový festival v portugalskom Fundao

          •  

            V dňoch 27.5. - 30.5.2024 sme mali tú česť zúčastniť sa Čerešňového festivalu v portugalskom meste Fundao. Zišlo sa tu osem skupín nádejných budúcich kuchárov a pekárov zo škôl z Portugalska, Španielska, Francúzska, Belgicka, Česka a Slovenska, ktoré pod vedením svojich odborných majstrov uvarili a napiekli delikatesy na vysokej gastronomickej úrovni.

            Našu školu reprezentovali dvaja žiaci zo IV. KCS Martin Szakács a Richard Karafa a nad kvalitou prípravy múčnika a zručnosťou svojich zverencov bdela majsterka odborného výcviku pani Mária Dancáková. Náš čerešňový mriežkový koláč mal mega úspech a získal certifikát. Slovenský tím sprevádzala pani profesorka Miriam Benková Šimonová, ktorá vo francúzštine odprezentovala Hotelovú akadémiu v Košiciach na slávnostnej večeri pred stovkou pozvaných zahraničných hostí.

            Ďakujeme za príležitosť a možnosť zúčastniť sa. Získali sme nový uhol pohľadu na európsku gastronómiu.

        • Aktivita Erasmus plus - Prizvaní experti
          • Aktivita Erasmus plus - Prizvaní experti

          • V rámci programu Erasmus plus sme mali možnosť privítať na našej škole dvojicu učiteľov odbornej prípravy  Bc. Martina Sedláka, DiS. a Bc. Jaroslava Paululika,  z partnerskej školy Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov. Obaja učitelia majú bohaté skúsenosti z oblasti gastronómie, nakoľko pred ich pedagogickou kariérou, pracovali ako šéfkuchári a kuchári v rôznych reštauračných zariadeniach v Čechách a Francúzsku.

            Ich pobyt u nás sa začal v pondelok 27.05, príchodom a prehliadkou mesta Košice. Nasledujúci deň sa začala výučba varenia tradičnej českej polievky Kulajda. Rovnakú polievku, no s použitím iných postupov varili na nasledujúci deň v školskej jedálni, kde si na nej mohlo pochutnať viac ako dvesto stravníkov. Ako druhý chod pripravili zubáča so slaninovou espumou, štuchané zemiakmi s pažítkou a restovanou cuketou a mrkvou. V školskej pekárni sa venovali výučbe pečenia kváskovo – tymianového chleba, ako tradičného doplnku ku hustým českým polievkam. Po výučbe zúčastnení diskutovali o možnostiach rozvoja materiálno technického zabezpečenia kuchyniek, pričom sme získali množstvo podnetných nápadov na nákup nových kuchynských pomôcok.

            Posledný deň ich pobytu sa venovali výučbe prípravy pokrmu sviečková na smotane s houskovým  a karlovarským knedlíkom a  tradičnej držkovej polievky s tymianovo -  cibuľovým chlebom.

            Cieľom týchto aktivít bolo zvýšiť odborné zručnosti pedagógov odborných predmetov. Ďalej, oboznámiť sa o bezodpadovom využití všetkých surovín pri príprave jedál a naučiť sa vytvoriť estetický zážitok z pokrmu na tanieri.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za pomoc pri realizácii aktivity. Táto návšteva je obohacujúca nielen pre naše žalúdky ale aj pre upevnenie medzinárodných vzťahov.

        • Interaktívna výstava Kam smeruje budúcnosť
          • Interaktívna výstava Kam smeruje budúcnosť

          • Počas týždňa, v ktorom prebiehali ústne maturitné skúšky sa viaceré triedy našej školy zúčastnili zaujímavej výstavy a workshopov v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice na tému „Kam smeruje budúcnosť“. Zamýšľali sme sa nad digitálnou budúcnosťou. Diskutovali sme o tom, ako nás ovplyvňujú mobilné telefóny, aká je ochrana súkromia v digitálnom svete, ako budovať zdravý vzťah k technológiám a pod. Prezentovali sme aj vlastné návrhy riešenia niektorých problémov v digitálnom svete.

        • Exkurzia Zlatý Hýľ
          • Exkurzia Zlatý Hýľ

          • Dňa 23.5. 2024 sa žiaci 1.B a 1.A v rámci etickej výchovy zúčastnili exkurzie v Nováčanoch na Biofarme Zlatý Hýľ. Exkurzie sa spolu zúčastnilo 43 študentov a traja pedagogickí zamestnanci.

            Na Zlatom Hýli nás čakala prehliadka farmy, kde všetka starostlivosť o rastlinnú a živočíšnu výrobu prebieha v súlade s prírodou, všetko má punc BIO. Deti si pozreli pestovanie plodín, byliniek čo prospieva zdravej úrode. Navštívili sme výbehy koní, kravičiek, ovečiek, kôz, sliepok a prasníc. Žiaci si podržali v rukách kuriatka a malé ovečky. Dozvedeli sa o chove zvieratiek, ako sa o nich starať. Majitelia žiakov oboznámili o úskaliach založenia Biofarmy, o ťažkej práci pri udržaní chodu firmy, že to môže robiť len človek, ktorý tú prácu má ozaj rád. Domáci nám pripravili aj ukážku výroby ovčieho syra, nakoniec deti čakal test toho, čo sa naučili. Ochutnávka syrov s domácim chlebíkom potešila všetky deti. Nasledovala návšteva nového wellness centra s bazénom, kde si žiaci osvojili relaxáciu v saunách a zaplávali si v bazénoch.

        • Okresné kolo vo futbale, Školský pohár predsedu KSK
          • Okresné kolo vo futbale, Školský pohár predsedu KSK

          • Deň 16.5.2024 sa niesol v znamení futbalu. konalo sa Na našej škole sa konalo Okresné kolo vo futbale o Školský pohár predsedu KSK. Hrali sa u nás skupiny A. a B.. Naša škola po krásnych zápasoch postúpila do semifinále. Celkovo sme skončili na štvrtom mieste. Chlapci ďakujeme za pekný športový zážitok. Reprezentovali nás: Sijka, Karafa, Marcinko, Beráč, Irányi, Varinský, Zelizňák, Bálint, Fečo a Dráč.

          • VSE City Run

          • Podujatia VSE CITY RUN sa naši žiaci zúčastnili 9.5.2024. Týmto behom pomôžeme tým, ktorí to najviac potrebujú. Celý výťažok zo štartovného bude venovaný Centru včasnej intervencie. Za vzornú reprezentáciu ďakujeme Mirke Tatranskej, Simone Majcherovej z II.A , Hugovi Hudačinovi a Danovi Lashkayovi z V.A.

          • Priateľský turnaj vo volejbale

          • Dňa 7.5.2024 sme dostali pozvánku na priateľský turnaj vo volejbale na Strednú pedagogickú školu Bukovecká. Hrali sme najlepšie, o čom svedčí aj naše prvé miesto. Volejbalistom a volejbalistkám našej školy gratulujeme.