• Exkurzia Congress Hotel Centrum***
          • Exkurzia Congress Hotel Centrum***

          • Dňa 18. 06. 2019 sa naša trieda IV. B, spolu s pani učiteľkou PhDr. Katarínou Sninskou, zúčastnila odbornej exkurzie v Congress Hotel Centrum*** v Košiciach. Po priestoroch hotela nás sprevádzal manažér, ktorý organizuje akcie v hoteli. Mali sme možnosť vidieť ako vyzerá recepcia, izba s minibarom a kongresové sály. Dozvedeli sme sa ako funguje hotel a nové informácie z gastronómie. Odniesli sme si nový zážitok a pár nových vedomostí.

            Frederika Mišlenská, IV. B

        • IV. A v Double Tree by Hilton v Košiciach
          • IV. A v Double Tree by Hilton v Košiciach

          • Dňa 12. 06. 2019 sa naša trieda, spolu s profesorkami Mgr. Ružičkovou a PhDr. Sninskou, zúčastnila exkurzie v hoteli Double Tree by Hilton v Košiciach. Po priestoroch hotela nás sprevádzali pracovníčky obchodného oddelenia. Mali sme možnosť vidieť ako vyzerá recepcia, Lobby bar, reštaurácia kde hostia raňajkujú formou švédskych stolov a kongresové sály, v ktorých sa usporadúvajú rôzne oslavy, svadby, meetingy a školenia. Potom sme si prezreli zariadenie štandardných aj deluxe izieb. A samozrejme nemohli sme vynechať ani prehliadku wellnessu, orosili sme sa pri saune,  zasnívali pri vírivke a zapotili vo fitness centre. Odniesli sme si nový zážitok, pár nových vedomostí a pozornosť na rozlúčku – čokoládovú sušienku od Double Tree by Hilton.

             Jana Šefčíková, IV.A

        • ROADSHOW  „VYMYSLI A ROZBEHNI NÁPAD“.
          • ROADSHOW „VYMYSLI A ROZBEHNI NÁPAD“.

          • Dňa 5. júna 2019 sa v Košiciach v Univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM uskutočnila ROADSHOW „VYMYSLI A ROZBEHNI NÁPAD“.  Za Hotelovú akadémiu v Košiciach sa tohto podujatia zúčastnili títo študenti: Frederika Mišlenská a Filip Kováč zo IV. B, Kristína Talpašová a Alexandra Skalová z I.A a Kristína Bikárová a Mária Bačová z I.CPK. V priebehu dňa nabitom plných informácií a aktivít študenti absolvovali workshopy:

            1. Ako nájsť & rozbehnúť dobrý nápad
            2. Social Impact Award – 1 500 € pre spoločensky prospešné nápady
            3. Inovujeme.sk

            Cieľom týchto workshopov bolo objaviť potenciál v dnešných študentoch na podnikanie, dať im návod ako postupovať pri podnikaní, ako si overiť, či podnikateľský nápad je reálny a či nás uživí, ako rozbehnúť nápad do 100 €. Prvým workshopom nás viedol Juraj Kováč, zakladateľ projektu Rozbehni sa!. Ako druhý bol nám predstavený medzinárodný vzdelávací program Social Impact Award, ktorý podporuje rozvoj  spoločensky prospešných nápadov 8 týždňovým letným inkubačným programom a štartovacím kapitálom od 1 500 €. V tomto programe sa študenti učia rozmýšľať o udržateľných riešeniach spoločenských a enviromentálych problémoch na konkrétnych prípadových štúdiách. Cieľom tretieho workshopu bolo na konkrétnom zadaní z reálneho prostredia zistiť, ako netradičným spôsobom využitím techniky prichádzame na nové riešenia. Z podujatia sme odchádzali plní dojmov. Človek má obavy vstúpiť do neznámeho sveta. Ale bez odvahy a viery v úspech nie je možné napredovať dopredu.

        • Deň detí
          • Deň detí

          • Pri príležitosti DŇA DETÍ 3. 6. 2019 pod vedením a odborným okom pána Jána Majoroša študenti 1. ročníka HA v Košiciach zrealizovali „Nealko párty“ pre pacientov detskej onkológie a hematológie v Košiciach. Žiacka rada HA pod vedením p. prof. Pollákovej zorganizovala medzi žiakmi a učiteľmi Hotelovej akadémie finančnú zbierku. Z týchto prostriedkov zakúpili hračky, ktorými chceli potešiť malých pacientov. Žiačky z I.CPK Lenka Adamčová a Lucka Ničová nakreslili pre deti pekný obraz Rodinky mimoňov – ocka, mamku a dieťa. Svoje zručnosti, získané na odbornej praxi pod  pri ozdobovaní lineckého pečiva ukázali žiačky z I.CPK Kristína Bikárová, Mária Bačová a z II. CPK Patrícia Fečíková. Malí pacienti mohli pečivo nielen ochutnať, ale sami si mohli vyskúšať jeho ozdobovanie. Na požiadanie detí či ich rodičov Samuel Ferko z I.K a Kristína Talpašová z I.A pod odborným dohľadom p. Majoroša predvádzali umenie miešaných nápojov. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí prispeli svojím dielom k uskutočneniu tejto akcie a spríjemnili chvíle malým pacientom, ich rodičom a personálu.

        • Krajská športová olympiáda KSK
          • Krajská športová olympiáda KSK

          • V dňoch 3. a 4. 6. 2019 sa na našej škole uskutočnila Krajská športová olympiáda KSK v stolnom tenise, finále dievčat. V celkovom poradí sa naša škola umiestnila na druhom mieste. Dievčatám, ktoré nás reprezentovali srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy - Janke Doan z I.A, Janke Papcunovej a Venese Pitnerovej z III. B a Viki Rugolskej zo IV.A.

            Celkové poradie:

            1. Gymnázium Trebišov, 2. Hotelová akadémia Košice, 3. Gymnázium T. A. Košice

            4. Gymnázium SNV, 5. SZŠ Moyzesova Košice, 6. OA Watsonova Košice

            Foto v galérii.

             

        • Reprezentácia Hotelovej akadémie na Majstrovstvách sveta 2019 IIHF v ľadovom hokeji
          • Reprezentácia Hotelovej akadémie na Majstrovstvách sveta 2019 IIHF v ľadovom hokeji

          •    Niekoľko týždňov pred zahájením majstrovstiev sveta, som dostal ponuku reprezentovať našu školu na majstrovstvách sveta pri obsluhe klientov v sky boxoch. Bola to pre mňa veľká výzva, lebo podobnú skúsenosť som zatiaľ nemal. Mojou úlohou bolo profesionálnou obsluhou a príjemným vystupovaním spríjemniť hokejovým fanúšikom čas strávený v sky boxe. Pred každým zápasom som v spolupráci s firmou zabezpečujúcou catering dopĺňal jedlá a nápoje podľa počtu zúčastnených klientov. Zároveň som mal za úlohu udržiavať inventár a švédske stoly s pokrmami, nápojmi a cukrárenskými výrobkami  v čistote a poriadku. Ďakujem za dôveru a možnosť byť súčasťou akcie svetového významu. Bola to pre mňa nezabudnuteľná skúsenosť. Verím, že som našu školu reprezentoval profesionálne a dôstojne.

            Ján Kilík, žiak II.A

        • Dobrovoľníčky z Hotelovej akadémie podporili počas majstrovstiev sveta v hokeji  čistotu mesta Košice
          • Dobrovoľníčky z Hotelovej akadémie podporili počas majstrovstiev sveta v hokeji čistotu mesta Košice

          •    V dňoch od 10. 5. do 23. 5. 2019 sme sa so spolužiačkou Kristínou Dzurovčákovou zúčastnili ako dobrovoľníčky v oficiálnej fanzóne počas Majstrovstiev sveta 2019 v ľadovom hokeji. Našou úlohou bolo usmerňovať fanúšikov pri  separovaní odpadu. Tým sme sa s  našou školou zapojili do projektu organizátorov hokejových majstrovstiev a Ministerstva životného prostredia, znížiť množstvo odpadu vyprodukovaného počas majstrovstiev a prispieť tým ku ochrane životného prostredia. Zaujímavosťou bolo, že taniere vyrobené z cukrovej trstiny, čím boli rýchlo rozložiteľné a poháre boli vratné. Každý, kto si kúpil nápoj, zaplatil za pohár 2€ a keď vrátil prázdny pohár, vrátili mu poplatok za pohár. Boli sme milo prekvapené tým, ako Slováci, ale aj zahraniční návštevníci, dôkladne separovali odpad a snažili sa za sebou nechať poriadok. Sme rady, že sme mohli byť súčasťou ochrany životného prostredia na takom významnom podujatí, akým Majstrovstvách sveta 2019 IIHF v ľadovom hokeji boli.

            Katarína Nováková, Kristína Dzurovčáková, žiačky III.A, foto vo Fotogalérii

        • POĎ NA STÁŽ S PROGRAMOM ERASMUS+ !
          • POĎ NA STÁŽ S PROGRAMOM ERASMUS+ !

          • Objavovanie nových miest, kultúr, ľudí, zdokonaľovanie sa v cudzích jazykoch. Aj o tom je Erasmus+. Spojenie cestovania a štúdia je skvelou príležitosťou, pri ktorej získame nielen nové vedomosti, ale aj očakávaný zástup nezmazateľných zážitkov. Program s názvom Erasmus+ je ako stvorený pre študentov, ktorí túžia pracovať  a spoznávať  cudziu krajinu. Hotelová akadémia v rámci projektu „Learning by doing“ získala grant z programu Erasmus+  vo výške 148 568 €. V školskom roku 2018/2019 sme vyslali 24 žiakov a 4 sprevádzajúcich učiteľov do 4 rôznych krajín  na 5 týždňovú pracovnú stáž.

            V nasledujúcom školskom roku 2019/2020 plánujeme poslať ďalších  6 žiakov do Českej republiky, 6 žiakov do Nemecka, 6 žiakov do Francúzska a 6 žiakov do Maďarska.

            Chceš zlepšiť v odborných zručnostiach, v cudzom jazyku?  Chceš zažiť niečo nové, cestovať a nemáš obavu stráviť 5 týždňov v zahraničí? Vyplň prihlaska_Erasmus_-1.pdf a odovzdaj ju svojmu triednemu učiteľovi!

            Termín: do 3.6.2019 !

            Kritéria:

            - baví ťa práca kuchára, čašníka, cukrára alebo pekára

            - nemáš strach stráviť 5 týždňov bez rodiny

            - si aktívnym žiakom v mimoškolských činnostiach Hotelovej akadémie

            - dorozumieš sa v anglickom, nemeckom, francúzskom alebo českom jazyku

        • Stáž v Maďarsku
          • Stáž v Maďarsku

          • Dňa 29.4. 2019, pod vedením riaditeľa školy PaedDr. Radka Rakušana a Mgr. Evy Šostákovej, šiesti žiaci Hotelovej akadémie vycestovali na 5 týždňovú pracovnú stáž do mesta Szeged v Maďarsku. V rámci projektu ERASMUS+ žiaci Jarmila Zajacová, Jenifer Domik, Priamová Klaudia, Joshua Králik, Tibor Šikora a Noémi Čepeľová pracujú v reštauráciách ako čašníci a kuchári, kde získajú  nové odborné zručnosti a zlepšia si jazykové znalosti z maďarského a anglického jazyka. Veríme, že ich táto skúsenosť pozitívne ovplyvní a vrátia sa plní krásnych zážitkov a skúseností. 

        • Dobrovoľníctvo na HAKE
          • Dobrovoľníctvo na HAKE

          • Dobrovoľníctvo je neplatená aktivita vykonávaná na základe slobodnej vôle a slobodného rozhodnutia v prospech iných ľudí či životného prostredia. Je to spôsob, ktorým môžu jednotlivci a organizácie reagovať na ľudské, sociálne a environmentálne potreby a problémy. V zahraničí je dobrovoľníctvo bežnou každodennou praxou, pričom sa doň zapájajú nielen mladí ľudia, ale aj starší ľudia a dôchodcovia.

            Aj naša škola má záujem motivovať študentov k dobrovoľníckej činnosti. V mesiaci apríl Žiacka rada zorganizovala dve aktivity, na ktorých sa zúčastnilo dokopy 37 študentov Hotelovej akadémie.

            Prvým počinom bola Valentínska kvapka krvi, ktorej sa zúčastnilo 22 študentov a pán školník Miroslav Dzúrik. Deň narcisov  je celoslovenská zbierka pre Ligu proti rakovine. Aj 15 našich študentov pomohlo vyzbierať peniaze pre boj s touto zákernou chorobou. Počas Dňa narcisov 2018 prekročil výnos zbierky miliónovú hranicu. Veríme, že aj s vašou pomocou sa podarilo túto sumu zvýšiť. Vyzbierali sme spolu neuveriteľných 995,10 EUR!

            Účastníci podujatia Kvapka krvi 2019:

            4.A – Nikola Kelišeková, Natália Kurtová. Jana Lišková, Simona Makulová, Jakub Ňaršanský, Marek Paločko, Soňa Rendošová, Jana Šefčíková, Kristína Wágnerová

            4.B – Miriam Holomaniová, Frederika Mišlenská, Martina Špišáková

            4.C – Soňa Drangová, Ján Géczy, Kamila Greculová, Michal Marhefka, Kristína Tulušáková

            5.C – Richard Benedík, Bibiána Hecková, Simona Moňoková, Samuel Renčík, Natália Vrtilková

            Účastníci akcie Deň narcisov 2019:

            1.CPK - Roland Schmidt, Mária Bačová, Lenka Adamčová – vyzbierali 161,24 EUR.

            1.A - Kristína Talpášová, Natália Hrdličková, Samuel Ivan – vyzbierali 526,26 EUR.

            2.B - Martina Semanová, Sidónia Slepčíková, Rebeka Szaboová  - vyzbierali 45,91 EUR.

            2.A - Ján Killík, Dominika Škovranová, Veronika Talpášová – vyzbierali 36,04 EUR.

            4.B - Jakub Šoffa, Viktória Bakšová, Radka Hudáková – vyzbierali 225,65 EUR.

             

            Mgr.Šostáková

        • "Deň Európy"
          • "Deň Európy"

          • V rámci osláv „Dňa Európy“ v Košiciach  3. mája ponúkli  priestory Kulturparku informačne  bohatý program pre stredoškolákov z východného Slovenska. Akcia bola organizovaná ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR,  kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s mestom Košice a zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Túto udalosť si nenechalo ujsť 20 študentov z Hotelovej akadémie, ktorých sprevádzal pán riaditeľ Rakušan, pani zástupkyňa Zimanová a pani Košková. Študenti mali možnosť debatovať v troch rôznych diskusných skupinách, ktoré sa niesli v duchu blížiacich sa Eurovolieb a aktivít na rozvíjanie kritického myslenia.   Predmetom  hlavnej časti programu bola diskusia so štátnym tajomníkom  MZVEZ SR Františkom Ružičkom, s tematikou vždy aktuálnou,   “Budúcnosť EÚ očami mladých”. Živú debatu, do ktorej sa naši študenti mimoriadne zapájali,  moderoval známy moderátor Martin Strižinec. Na koniec programu pán štátny tajomník vyzdvihol aktivity našej školy, ktorá sa neustále snaží vychovávať študentov k občianskej zodpovednosti a kritickému mysleniu.

        • Erasmus+ v Čechách
          • Erasmus+ v Čechách

          • Vďaka projektu Erasmus +  “Učenie prácou” mali vybraní študenti z Hotelovej akadémie česť reprezentovať svoju školu na zahraničnej stáži v Českej republike. Študenti Balušik Samuel IV.A, Klaudia Kanaszová IV.A, Matej Vitéz II.CPK, Ivana Mattová IV.C, Rebeka Horváthová IV.C a Eszter Giáková IV.C absolvovali 5 týždňovú pracovnú stáž  ako čašníci a kuchári. Posledný týždeň s nimi strávili ako sprevádzajúci učitelia pani zástupkyňa Mgr. Zimanová, pani ekonómka Ing. Sokolová a p. majsterka Mgr. Mikulová.
            Chcem sa Vám týmto poďakovať za Váš zodpovedný prístup, pracovitosť a usilovnosť. Verím, že Vás táto skúsenosť obohatila ako po osobnostnej, tak po profesionálnej stránke a budete šíriť dobré meno Hotelovej akadémie ďalej. Fotky zo stáže nájdete vo Fotogalérii.

        • Náš ďalší úspech v programe Erasmus+
          • Náš ďalší úspech v programe Erasmus+

          • Vďaka programu Erasmus+ a projektu Projektový manažment pre medzi kultúrne výmenné projekty v Európe sa podarilo Hotelovej akadémii získať grant na účasť 2 učiteľov na seminári, ktorý sa konal v meste Heraklion na Kréte. Prvý turnus v nemčine absolvoval hlavný majster Ing. Karel Rakušan v septembri 2018.  Druhý turnus seminára prebiehal 6.-13.4.2019 v anglickom jazyku a zúčastnila sa ho Mgr. Mária Košková. Na Kréte s ňou bolo ďalších 45 učiteľov z rôznych škôl a krajín EÚ ( Nórsko, Island, Dánsko, Poľsko, Nemecko, Rakúsko, Slovinsko a Slovensko). Učitelia spolu absolvovali 48 hodín prednášok, workshopov, interkultúrnych aktivít a prezentácii. Prostredníctvom nich si rozšírili vedomosti a schopnosti z oblasti grantového financovania školských projektov. Táto skúsenosť výrazne posilní rozvoj medzinárodného postavenia Hotelovej akadémie v Košiciach a bude prínosom pre jej ďalšiu úspešnú projektovú činnosť.

        • Otvorenie kancelárie Stáleho zastúpenie KSK v Bruseli
          • Otvorenie kancelárie Stáleho zastúpenie KSK v Bruseli

          • V dňoch od 9.4.2019 do 11.4.2019 sa tím z Hotelovej akadémie vydal do Bruselu na otvorenie kancelárie Stáleho zastúpenie KSK v Bruseli. Hotelovú akadémiu v Bruseli reprezentoval  Ing. Rakušan Karel ,Bc. Pillárová Ľudmila, MVDr. Matlaha František a dvaja žiaci zo IV.A triedy Tatiana Matisová a Matej Holko. Na našu cestu sme sa pripravovali zodpovedne. Vedeli sme, že je to pre nás výzva. Našou úlohou bolo pripraviť catering pre kanceláriu Stáleho zastúpenia Košického samosprávneho kraja v Bruseli. Na úvod predseda Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislav Trnka predniesol príhovor a otvoril  recepciu. Pozvaní hostia konzumovali nami pripravené pokrmy. Úspech mali studené predjedlá (huspenina, syrové a mäsové rolády) , tak aj teplé pokrmy (spišské pirohy, gemerské mäsové guľky, zemplínske „holúbky“ – plnené kapustné listy) a tiež výrobky našej pekárskej a cukrárskej výroby. Aj napriek mnohým úskaliam, ktoré nás pred a aj počas tejto výnimočnej akcie čakali, môžeme zodpovedne skonštatovať, že úlohu ktorú sme dostali a ktorej sme sa s odhodlaním zhostili, sme zvládli so cťou, profesionálnym prístupom, maximálnou zodpovednosťou, príslovečným patriotizmom a hrdosťou, čím sme opäť posunuli možnosti a ešte viac skvalitnili potenciál našej školy. Podľa úsmevu, vďaky a spokojnosti, ktoré sme videli na tvárach našich hostí sme ciele a úlohy, ktoré sme dostali splnili na výbornú. Foto nájdete vo Fotogalérii.

        • Medzinárodná súťaž v degustácií vín vo Viničkách
          • Medzinárodná súťaž v degustácií vín vo Viničkách

          • Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku so sídlom v Košiciach, ktorej súčasťou je aj elokované pracovisko vo Viničkách, dňa 11.4.2019 usporiadala 21. ročník Medzinárodnej súťaže v degustácií vín pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislava Trnku. Bolo  vytvorených 7 degustačných komisií a do súťaže bolo prihlásených 372 vzoriek zo Slovenska, Maďarska, Českej  republiky, Ukrajiny. Žiaci  tretieho a štvrtého ročníka Hotelovej akadémie v Košiciach a dvaja odborní učitelia sa aktívne zúčastnili tejto súťaže, a to prípravou degustačných miestností, prezentáciou vín, nalievaním  vín a aktívnou prácou počas súťaže. Foto nájdete vo Fotogalérii.

        • Prezentiáda 2019: Život nie je fér a Tá dnešná mládež!
          • Prezentiáda 2019: Život nie je fér a Tá dnešná mládež!

          • Dňa 2. 4. 2019 sme sa zúčastnili krajského kola Prezentiády 2019. Naše súťažné družstvá  Romannky a NoName sa tam prebojovali cez školské a nominačné kolá. Organizátor súťaže Student Cyber Games nám v pozývacom mejliku poslal cenné informácie, ako efektívne a zaujímavo prezentovať naše prezentácie, ako upútať obecenstvo oblečením, verbálnou a neverbálnou komunikáciou. Krajské kolo bolo na Gymnáziu Tomáša Akvinského v Košiciach. Privítali nás s výbornou náladou a osviežením v podobe Relax drinku, ktorý bol aj sponzorom akcie.  Na úvod súťaže nám moderátorka predstavila porotcov a zasvätila nás do celého priebehu  a organizácie súťažného dňa. Prezentácie hodnotili štyria  porotcovia, ktorí nám po skončení poskytli objektívne rady,  v čom sa zlepšiť alebo naopak, vyzdvihli silné stránky nášho vystúpenia.  Prezentácie na témy Život nie je fér a Tá dnešná mládež boli veľmi zaujímavé, kreatívne a poučné. Aj keď sme sa neumiestnili na prvých troch miestach, zo súťaže sme si odniesli veľa nových poznatkov, skúsenosti a zážitkov.  Bol to zaujímavý a príjemný deň medzi sympatickými mladými ľuďmi.   Kristína Talpašová a Kvetoslava Rusnáková, I.A

        • Krajské kolo SOČ
          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 2. 4. 2019 sme sa s Ľubkou Šiškovou zúčastnili na krajskom kole SOČ, t.j. stredoškolskej odbornej činnosti.  Uskutočnilo sa na Dopravnej priemyslovke v Košiciach. Môžem povedať, že to bola veľmi dobrá skúsenosť. Videli sme, aké oblasti z ekonomiky, geografie a hotelierstva zaujímajú iných študentov, aké nároky kladie komisia na odbornú obhajobu, formálnu prípravu projektu, ale aj osobné vystupovanie a komunikáciu pri prezentácii. Naša sočkárska prezentácia bola i generálnou skúškou pred maturitou, čo sme brali ako veľkú výhodu. Určite by som odporúčal každému študentovi takúto životnú skúsenosť. Nie je to žiaden stres, pretože komisia je milá, chápavá a ústretová. Nad drobným neúspechom (nespustenie prezentácie na prvýkrát) sa pousmiala a venovala sa odbornej stránke nášho vystúpenia. I keď sme nepostúpili do celoštátneho kola, hodnotíme našu účasť na krajskom kole SOČ ako prínos do nášho osobného a profesionálneho života.

            Michal Češkovič, IV. KPM, pracovník marketingu

        • VI. ročník súťaže Košický kuchár 2019
          • VI. ročník súťaže Košický kuchár 2019

          • Košický klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a Congress Hotel Centrum Košice, pod záštitou primátora mesta Košice Ing. Jaroslava Poláčeka, dňa 16.4.2019 vyhlásili VI. ročník súťaže Košický kuchár 2019. Súťaže sa zúčastnilo 19. škôl zo Slovenska. V kategórii Torty, zákusky a reštauračné dezerty súťažili žiačky z I.CPK Viktória Špaková a Viktória Halászová  a v kategórii Varenie naživo súťažili Sebastián Tóth z I.K a Ján Mutňan z I.CPK. Súťažiacich hodnotili špičkoví kuchári a cukrári zo Slovenska, ktorí mali prísne kritéria. Vo veľkej konkurencii si viedli naši žiaci veľmi dobre,  Viktória Špaková získala strieborné pásmo za dezert a Viktória Halászová brondzové pásmo za tortu. Vo varení naživo Sebastián Tóth obsadil 8. miesto a Ján Mutňan 13. miesto. Súťažiacich na súťaž pripravovali pani majsterky Adriana Hlubeňová a Natália Zalepová. Našim súťažiacim blahoželáme a prajeme im ešte veľa úspechov pri ďalších súťažiach, ktoré sú pre nich prínosom a rozvíjajú ich vedomosti a zručnosti v ich budúcej profesionálnej kariére. Viac foto nájdete vo Fotogalérii.

        • Kulinárske olympijské hry
          • Kulinárske olympijské hry

          •    V dňoch 3. a 4. apríla 2019 sa v Prešove na SOŠ gastronómie a služieb konalo prvé sústredenie žiakov v odbore cukrár a kuchár, nakoľko aj v oblasti gastronómie sa uskutočňujú Kulinárske olympijské hry. Súťaž sa koná raz za štyri roky a tentokrát to bude v Stuttgarde. Do tejto súťaže bude zapojená aj naša škola. V Prešove sa vytvoril Regionálny juniorský tím Slovenska,  ktorý bude reprezentovať našu krajinu. Na súťaž sa bude pripravovať pätnásťčlenný tím, do ktorého boli vybratí aj naši žiaci, Sebastian Tóth z I.K za kuchárov a Viktória Špaková z I. CPK za cukrárov. Žiakov na túto celosvetovú prestížnu súťaž budú pripravovať pani majsterky Katarína Rothmajerová a Adriana Hlubeňová. Žiakov táto súťaž profesne posunie, naučia sa nové technológie a trendy v gastronómii. Prínos to nie je len pre žiakov, ale aj pre majstrov. Držíme im prsty vo vzdelávaní a kvalitnej príprave, aby čo najlepšie reprezentovali našu školu a hlavne naše Slovensko na takejto celosvetovej súťaži. Viac informácii sa dočítate na stránke školy SOŠ gastronómie a služieb v Prešove.

        • Súťaž odbornej zručnosti
          • Súťaž odbornej zručnosti

          • Naša odborná dielňa na Južnej triede 48 usporiadala v dňoch 25. a 26. marca 2019 Súťaž odbornej zručnosti. Zúčastnili sa jej žiaci III.CPK. Mali možnosť ukázať svoje odborné teoretické a praktické zručnosti.  Tak, ako po minulé roky, aj teraz táto súťaž preverila ich schopnosti a odbornú pripravenosť v odbore. Úlohou žiakov z odboru cukrár kuchár bolo pripraviť  čo najlepší zákusok podľa nimi vybraného receptu (podmienkou bol korpus, náplň, poleva).  Žiaci odboru cukrár pekár mali  vytvoriť z cesta  výrobok podľa vlastnej fantázie. Všetko sa to konalo pod dohľadom majsteriek odborného výcviku p. A. Hlubeňovej a p. A. Györiovej. Odborná komisia objektívne hodnotila vedomosti, kvalitu výrobkov, chuť, vôňu, vzhľad a zručnosť pri výrobe.

            Víťazi súťaže  cukrárskej  výroby: 1. miesto: Jessica Oravcová, 2. miesto: Martin Dzuro a 3. miesto: Silvia Žaloudková

            Víťazi súťaže  pekárskej výroby: 1. miesto: Erika Hegerová, 2. miesto: Filip Mikula a 3. miesto: Michaela Dancáková. Víťazom blahoželáme a všetkým , ktorí sa zúčastnili súťaže želáme, aby pokračovali v zdokonaľovaní sa v týchto odborných zručnostiach. Foto nájdete vo Fotogalérii.

            Ing. I. Bobíková