• Október - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

          • Dňa 26.10.2017 sa žiačky IV.A triedy Laura Vitkovičová a Viktória Kővešdiová zúčastnili na charitatívnom podujatí v dennom stacionári svätej Heleny na Exnárovej ulici v Košiciach. Organizátori prejavili veľkú spokojnosť s úrovňou obsluhy našich žiačok a vďaka tomu, nás budúcnosti plánujú osloviť na ďalšiu spoluprácu. Za vzornú prezentáciu školy dievčatám ďakujeme.

        • Exkurzia v Metre
          • Exkurzia v Metre

          •    Dňa 3. 11. 2017 sa žiaci  III.A triedy a dvaja žiaci  III.B triedy, ktorí navštevujú   krúžok  „Podnikanie v cestovnom ruchu“, zúčastnili exkurzie po store v Metre v Košiciach. Cieľom exkurzie bolo prepojiť teoretické vedomosti z predmetu  ekonomika  s praxou. Naši žiaci z HA videli na vlastné oči  veľkoobchod METRO v jeho kolosálnych rozmeroch. Spoznali   odbytnú plochu i zákulisie .  Oboznámili sa  s fungovaním veľkoobchodu METRO a so službami, ktoré poskytuje svojim zákazníkom.  

               Na úvod žiaci  absolvovali školenie v školiacej miestnosti, ktoré odprezentovali  p.  Andrea Ballová – personalista – Oblasť HR a exkurzia po store a p.  Bibiána Rusnáková – Trader specialista – Aliancia „Môj obchod“ a služby sales teamu.

            Spoznali , ako funguje spolupráca so zákazníkmi, že to nie je len to, čo sa deje na odbytovej ploche, ale v rámci Aliancie „Môj obchod“ a službami sales teamu, táto spolupráca je omnoho širšia a za dodržaní určitých podmienok funguje už od založenia  podniku. Cennými radami pracovníkov sales teamu sa dá predísť mnohým neúspechom v podnikaní. Formou  otázok a odpovedí si  žiaci  ozrejmili  niektoré nové pojmy.

            Žiakom  sa  exkurzia páčila, naučili sa množstvo nových vecí. Prostredie METRA  ich oslovilo  ako potenciálnych   podnikateľov i ponúklo možnosť,  ako naviazať spoluprácu s METROm.

            Touto cestou ďakujeme vedeniu METRA a jej pracovníkom, že nám umožnili   formou exkurzie poznať  ich podnik.

        • SME ZLATÍ A STRIEBORNÍ!!!
          • SME ZLATÍ A STRIEBORNÍ!!!

          • Dňa 24. a 25.10.2017 sa naše žiačky úspešne zúčastnili 25. ročníka juniorskej barmanskej a baristickej súťaže EUROCUP PREŠOV.  V športovej hale Hotelovej akadémie Prešov získali pre našu školu umiestnenie v ZLATOM PÁSME Mária Mižigárová z II.B triedy a Jennifer Domik z II.A triedy v STRIEBORNOM PÁSME!   

               Úspešne absolvovali test aj miešanie nápojov. Sprievodnou akciou bola ochutnávka kávy, zákuskov, miešaných nápojov a DOD Hotelovej akadémie Prešov. 

            Ďakujeme,  gratulujeme našim víťazkám a želáme len tie najsladšie a najúspešnejšie kroky v živote!

        • Osvienčim
          • Osvienčim

          •  Žiaci tretích ročníkov navštívili dňa 20.10.2017 jedno z bezprostredných miest holokaustu - koncentračný tábor v Osvienčime (v nemčine Auschwitz). Po päťhodinovej ceste autobusom sme absolvovali bezpečnostnú kontrolu v centrálnom tábore. Nasadili sme si slúchadlá s výkladom a nechali sa viesť sprievodcom v čase späť. Prechádzali sme vstupnou bránou s nápisom „Arbeit macht frei“ (Práca oslobodzuje) pomedzi murované budovy obohnané plotmi z ostnatého drôtu. V barakoch sme videli vo vitrínach vystavené menné zoznamy väzňov, rôzne súpisné doklady a úradné dokumenty. Na stenách nás šokovali fotografie a kresby dokumentujúce život v tábore. To všetko bolo dôkazom, že tie zverstvá nacisti reálne uskutočňovali. Plynové komory a pece slúžiace na spaľovanie tiel nebolo to, čo nás zasiahlo najviac. Tie už dnes boli prázdne.

               Ale v bloku číslo 5 sa nachádzali skutočné osobné veci deportovaných - okuliare, protézy, vlasy, kuchynské náradie, topánky a detské topánočky, zubné kefky, hrebene, podpísané kufre a batožina väzňov v ohromujúcich množstvách.
               Pri pohľade na to všetko nám pred očami ožívala história hrôzy. Z hlavného tábora sme sa autobusom presunuli o tri kilometre ďalej do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau (v poľštine Brzezinka), ktorý sa dnes pokladá za najväčší nemecký vyhladzovací tábor. Zahynulo v ňom  viac než jeden milión nevinných! Mnohých nás návšteva Osvienčimu donútila premýšľať…      

            Každý človek by mal určite navštíviť toto pamätné miesto alebo sa o ňom aspoň čo najviac dozvedieť od tých, ktorí ho už navštívili. Fotografie a spomienky žiakov na Vás čakajú v priestoroch bývalej zborovne školy.

        • Návšteva na ZŠ Lechkého
          • Návšteva na ZŠ Lechkého

          • Dňa 26.10.2017 naša škola prijala pozvanie na Európsky deň, ktorý sa konal na ZŠ –Lechkého v Košiciach. Šikovnosť našich žiakov sme prezentovali tvorbou jesenných slávnostných tabúľ, zdobením medovníkov a skladaním servítok. Naši úspešní stážisti z 5.A prezentovali deviatakom svoje skúsenosti z pobytu v zahraničí. Ďakujeme základnej škole za milé pozvanie a všetkým za spoluprácu!

          • Darovanie krvi

          •     Dobrovoľníctvo je motivované ľudskosťou, potrebou byť solidárny a pomôcť tým, ktorí to potrebujú. V takomto duchu prebehla v rámci Týždna dobrovoľníctva na HA v Košiciach akcia spojená s darovaním toho najcennejšieho pre záchranu života iných – darovaním krvi. Žiaci i pedagógovia promtne zareagovali na výzvy transfúznej služby a prispeli k tomu, aby sa zásoby krvi neminuli. Z celkového počtu 28 prihlásených záujemcov boli po splnení všetkých kritérií vybraní 18 dobrovoľní darcovia z radov žiakov a pedagógov.

            Ďakujeme, že ste nezaváhali, želáme krásne pohodové dni :)

          • MMM - "Pasta party"

          •   Aj tento rok sa naša škola aktívne podieľala na chode Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorý sa uskutočnil 1.10.2017. Okrem tradičnej "Pasta party", ktorá sa na pôde HA uskutočnila v sobotu 30.9.2017, žiaci IV.C pomáhali odovzdávať účastnícke medaily a malé občerstvenie pre korčuliarov a vozíčkarov.

            Ako to vyzeralo, si môžete pozrieť vo fotoalbume.

          • Mosty bez bariér 2017

          • Dňa 20. 9.2017 sa naša škola zúčastnila 9.ročníka festivalu tvorivosti a spolupráce zdravotne znevýhodnených detí a zdravých detí Mosty bez bariér organizovanej pod záštitou predsedu KSK JUDr. Zdenka Trebuľu v spolupráci so Strednou odbornou školou J. Majlátha v Pribeníku. V parku,  pri historickom kaštieli Majláthovcov, sa zišli študenti z desiatok stredných škôl z Košického kraja.

            Stavanie mostu medzi zdravými a hendikepovanými deťmi je cesta na ich spoznávanie a pochopenie. V peknom prostredí zámočku a parku mohli študenti stredných škôl špeciálnych škôl a hostia podujatia ukázať šikovnosť a schopnosti žiakov bez rozdielu ich zdravotného stavu a národnosti. Mosty bez bariér boli akciou pre široké okolie, pre žiakov, ich rodičov, obyvateľov nielen z blízkeho regiónu, ale každého, kto sa chce podieľať na ich stavaní.

            Žiaci našej školy na podujatí predvádzali zdobenie perníkov, prezentovali cukrárske a pekárske výrobky. Na Mostoch bez bariér sa hodnotili aj top výrobky v troch oblastiach – umeleckej, technickej a gastronomickej.

            V gastronomickej oblasti o "Top výrobok“ získal kolektív našej školy I. miesto. Našu tortu sme darovali Domovu sociálnych služieb ANIMA v Michalovciach – je  to sociálne zariadenie  pre deti a dospelých .

          • Hoteláci potešili malých pacientov...

          •    Dňa 20.6.2017 študenti Hotelovej akadémie v Košiciach a členovia krúžku miešaných nápojov sa podujali zorganizovať nealkoholickú koktail párty pre malých onkologických pacientov v košickej detskej fakultnej nemocnici. Vedúcim tímu mladých barmanov bol aj lektor krúžku miešaných nápojov a člen Slovenskej barmanskej asociácie p. Ján Majoroš. Za bar sa postavili naše študentky Mária Mižigárová a Jennifer Domiková. Pomocnú ruku podal aj bývalý študent HA Ľubomír Svajka. Mladí pacienti, ale aj ich rodičia a obetavý personál onkologického  oddelenia, primárka p.Galoóva a aj sestričky vychutnávali na tejto párty úžasné nealkoholické drinky z rúk nádejných a šikovných barmaniek. Obe študentky boli za tento obetavý skutok navrhnuté p. Majorošom, vedúcim barmanského krúžku, na pochvalu riaditeľa školy za profesionálny výkon, vzornú reprezentáciu školy a hlavne za skutočný ľudský prístup k pacientom a zdravotníckemu personálu onkologického oddelenia.

            Tento nevšedný skutok vyvolal na nemocničnom oddelení veľmi pozitívny ohlas, dokonca barmanský krúžok prisľúbil, že nealkoholická koktejl party sa bude určite ešte opakovať aj v budúcnosti.

          • Súťaž degustácie vín vo Viničkách

          •    Dňa 18.5.2017 sa vybraní  žiaci IV.B , III.A a III.C triedy počtom 17 , v rámci externej odbornej výuky vo Viničkách ,zúčastnili medzinárodnej súťaže degustácie vín . Zastávali funkciu asistentov v šiestich  degustačných  komisiách. Do každej degustačnej komisie ,  ktorá pozostávala z predsedu a 7 členov , boli  pridelení 3 žiaci – asistenti , ktorí vykonávali tieto úlohy :   asistent predsedu komisie, somelier , ktorý vykonával prezentáciu vín  a tretí  zabezpečoval servis členom komisie.  V každej komisii sa degustovalo 55 vzoriek vín pochádzajúcich zo Slovenska, Maďarska, Česka a Ukrajiny . Spolu bolo 330 vzoriek.  Členovia degustačných komisií  pochádzali zo Slovenska, Česka, Maďarska, Francúzska. Žiaci k prideleným úlohám pristupovali profesionálne a  zodpovedne , čo malo veľký vplyv  na bezproblémový priebeh celej súťaže. Žiaci našej školy aj na takýchto medzinárodných podujatiach získavajú  odborné vedomosti , zručnosti a skúsenosti.

          • Tancujeme štvorylku

          •    Naši hotelkári sa zapojili do tradičného medzinárodného nácviku štvorylky, ktorá sa tancovala už po ôsmykrát  dňa  19.5.2017 na Hlavnej ulici v Košiciach. Z Hotelovej akadémie  sa tanca zúčastnilo 147 žiakov prvého až štvrtého ročníka pod vedením Mgr. Peržeľovej a Mgr. Krála. Po tréningoch v telocvični školy si vystúpenie na Hlavnej ulici naozaj vychutnali a všetkým ukázali, že vedia tancovať nielen s taniermi. Foto nájdete vo Fotoalbume.

          • „Najlepší podnikateľský plán“

          •    Našu Hotelovú akadémiu v Košiciach dňa 4. mája 2017 úspešne reprezentovala žiačka II. B triedy Frederika Mišlenská na regionálnej súťaži „Najlepší podnikateľský plán“ organizovanej OA Watsonova v Košiciach pod záštitou Úradu  Košického samosprávneho kraja, odboru školstva v Košiciach. Na súťaži sa predstavilo 11 pekných prác žiakov stredných škôl Košického kraja. V ťažkej konkurencii Frederika Mišlenská s témou „Podnikateľský plán  Cukráreň U mamky, s. r. o.“ sa umiestnila na 1. mieste. Svoju prácu doplnila praktickými ukážkami zákuskov, aké sa budú piecť v jej cukrárni. K dosiahnutému úspechu srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!!!

          • Košický kuchár

          •    Dňa 26.4.2017 sa uskutočnila súťaž Košický kuchár a III.  JARNÁ GASTRONOMICKÁ VÝSTAVA JEDÁL A CUKRÁRENSKÝCH VÝROBKOV. Súťaž organizoval Košický klub SZKC, Košický samosprávny kraj, KOŠICE HOTEL, SOŠ J. Bocatia Košice . Témou súťaže bolo: Varenie naživo - ,,Jar na tanieri“ a v kategórii Torty, zákusky a reštauračné dezerty , témou bolo ,,Sladké posolstvo jari“. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy. V kategórii Kuchár – junior, varenie naživo nás reprezentoval Patrik Piko z III.KPM a v kategórii Torty nás reprezentovala Miroslava Pohlyová zo IV.CPK. Žiakov na súťaž pripravovali majsterky odborného výcviku pani Adriana Hlubeňová a pani Martina Székelyová. Oceňovanie súťažiacich vychádzalo zo smerníc WACS t.j   bronzové pásmo, strieborné pásmo a zlaté pásmo. Naši žiaci v súťaži obstáli v silnej konkurencii veľmi dobre.  Patrik Piko obsadil strieborné pásmo a  Mirka Pohlyová obsadila zlaté pásmo a stala sa aj absolútnym víťazom v kategórii Torty. Úspechy našich žiakov nás pedagógov tešia a veríme, že skúsenosti z takýchto súťaží študentov posúvajú v ich rozvoji pre budúce povolanie.

          • Praktická časť maturitnej skúšky

          •    Dňa 25.4.2017 absolvovali naši maturanti prvú časť praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky na tému Príprava slávnostnej hostiny  formou banketu.

            Časť žiakov pripravovala slávnostné tabule na témy, ktoré si vopred vyžrebovali:

            • Deň rodičov, Deň matiek, Deň otcov, Deň starých rodičov
            • Medzinárodný deň žien
            • Medzinárodný deň priateľstva
            • Deň učiteľov, Deň kvetov

            Druhá časť žiakov pripravovala slávnostné menu.

               Maturantom ďakujeme za chutný a príjemný deň. Dúfame, že všetko dopadlo podľa ich predstáv a svoje skúsenosti a vedomosti ešte úspešne odprezentujú pred komisiou v druhej časti praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky dňa 3.5.2017.

            Držíme palce a ponúkame ukážky z dnešného dňa vo Fotoalbume.

          • Prednášky

          •    Hotelová akadémia v spolupráci s Policajnou akadémiou v Košiciach v tomto školskom roku pripravila pre žiakov prednášky na zvyšovanie ich právneho vedomia. Prednášky na tému: 1. Som účastníkom dopravnej nehody, 2. V triede nie je niečo v poriadku, 3. Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých v súvislosti s užívaním návykových látok pripravili zamestnanci Policajnej akadémie v Košiciach. Prednášajúci vytvorili dostatok priestoru na diskusiu, interaktívnymi metódami sprístupnili žiakom uvedenú problematiku. V rámci projektu zameraného na zvyšovanie právneho vedomia sme oslovili aj rodičov žiakov prvých ročníkov, ktorí sa taktiež stali aktívnymi poslucháčmi prednášky na tému  Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých v súvislosti s užívaním návykových látok.

          • „Pečieme na Veľkú noc“

          •    Dňa 05.04. 2017 Cech pekárov a cukrárov východného Slovenska  organizoval súťaž pre členov a nečlenov cechu  pod názvom „Pečieme na Veľkú noc“ v priestoroch obchodného centra Madaras v Spišskej Novej Vsi. Hlavnou aktivitou tohto podujatia bol III. Ročník súťaže o „Najlepší zemplínsky koláč (veľkonočná paska)“. Sprievodnými akciami boli súťaže o „Najkrajší cukrársky veľkonočný výrobok“  a  „Najkrajší pekársky veľkonočný výrobok“. Súťažné exponáty hodnotila odborná porota a široká verejnosť. Do tejto súťaže sa zapojili aj majsterky odborného výcviku  našej  školy. V kategórii ,, Najkrajší cukrársky veľkonočný výrobok“ získala : 1.miesto MOV  Martina Székelyová. V kategórii „Najkrajší pekársky veľkonočný výrobok“ získala :3. miesto MOV Bc. Alžbeta Gyriová.

             

          • Cassovia Cup 2017

          •     V dňoch 21.3. - 23.3.2017 sa na našej škole konal XI. ročník súťaže CASSOVIA CUP, ktorú organizoval riaditeľ Hotelovej akadémie PaedDr. Radko Rakušan pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu.

              Súťažiaci bojovali o umiestnenie v dvoch kategóriách  - miešanie nápojov na juniorskej a profesionálnej úrovni. Dopoludnie nám spríjemňovali amatérski barmani a barmanky z celého Slovenska.  Zo zahraničia bojovali o trofeje aj maďarskí, českí a estónski barmani. Odborné hodnotenie pripadlo opäť členom Slovenskej barmanskej asociácie. Atmosféru v telocvični dopĺňali hostia, žiaci Hotelovej akadémie a konkurenčných škôl, vládla zábava a zvedavosť.

              Za našu školu súťažili Mária Semanová zo IV.A, Jakub Figlár z I.B, Mária Mižigárová z I.B a  Dávid Hyk z V.A. K hladkému priebehu súťaže prispela výdatná podpora sponzorských firiem Stepanow, Monin, Mattoni a Rauch.

             Výsledková listina:

            1. AV  Lukáš Kramár  SOŠ OaS Topoľčany

            2. AV  Ľubica Krivulčíková  SOŠ OaS Dolný Kubín

            3. AV  Patrícia Deriková  SOŠ OaS Martin

            Nádejným barmanom a barmankám prajeme do budúcnosti veľa úspechov a skvele namiešaných drinkov.

            http://www.cassovia-cup.rbatromij.sk/cup/index-cassovia-cup.html

             

              

          • Európa – posilňujeme partnerstvá

          •    V dňoch 13. – 17. 3. 2017 som sa na pozvanie partnerskej školy UFA Branly v La Roche sur Yon zúčastnila akcie organizovanej pri príležitosti 30 rokov programu EÚ Erasmus - Francuzsko_-_30_rokov_Erasmus_.pdf

               Akcia sa konala pod názvom „Európa – posilňujeme naše partnerstvá“ a okrem Hotelovej akadémie Košice sa jej zúčastnili partneri z krajín Taliansko, Estónsko, Fínsko, Belgicko. Týždenný program bol venovaný informáciám o školskom vzdelávacom systéme vo FR a špeciálne v UFA Branly lycée, praktickej príprave a našej účasti na výučbe kuchárov a čašníkov v školskom prostredí.

            Navštívili sme partnerské podniky, v ktorých praxovali a praxujú aj žiaci našej školy: Le Karo restaurant v La Roche sur Yon (praxuje Tomáš Spačil), Le Petit Saint Thomas restaurant v La Garnache (reštaurácia má ocenenie Michelin), Le Balata restaurant v L´Aiguillon-sur-Vie (golfový resort a ocenenie Michelin pre reštauráciu). Bola som veľmi rada, keď na adresu našich 4 študujúcich žiakov som počula samé chvály na ich študijné a pracovné výsledky a mohla som s nimi stráviť krátke odpoludnie.

            Počas celého pobytu sme sa zoznamovali s kulinárskym umením a ochutnávali jedlá a dezerty tejto výnimočnej gastronómie. O histórii a súčasnosti mesta, ktoré prebudoval Napoleon , sme sa dozvedeli počas prehliadky mesta, krátko sme pobudli pri pobreží Atlantiku .

            Posledný deň bol dňom slávnostného podpisu partnerskej dohody „Exchanges and mobility“ („výmeny a mobility“). Dohodu podpísali všetky zúčastnené partnerské školy a zástupcovia miestnej regionálnej samosprávy a vzdelávania. Hlavným cieľom dohody je naďalej rozširovať možnosti zahraničnej spolupráce v oblasti rozvoja odborných a profesionálnych zručností žiakov a učiteľov cestou zahraničných  výmen, stáží a mobilít, spolupracovať na špecifických a multidisciplinárnych projektoch.

            Vďaka účasti na tejto akcii sme našli do budúcnosti nových partnerov pre zahraničné stáže v Taliansku – Ipsseoa „G.Casini“ v La Spezia., vo Fínsku – Savo Vocational College v Kuopio., v Belgicku – Institut de l´Enfant Jesus v Bruseli.

                                                                                                            Ing. Kamila Vavreková

          • Srdečne blahoželáme!

          •    Dňa 27.3.2017 sa v Michalovciach, pri príležitosti Dňa učiteľov, uskutočnilo slávnostné odovzdávanie ocenení predsedom KSK JUDr. Zdenkom Trebuľom.

               Za našu školu bola ocenená p. zástupkyňa Mgr. Anna Zimanová, ktorej srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa ďalších síl a elánu pri vykonávaní učiteľského povolania.

          • Lyžiarsky výcvik

          •    V dňoch 27.2. - 3.3. sa uskutočnil lyžiarsky výcvik žiakov prvých ročníkov v stredisku Jahodná dennou formou. Žiaci ukončili výcvik pretekom, v závere ktorého boli najúspešnejším odovzdané ceny a ostatným za úspešné zvládnutie výcviku diplomy. Počasie nám prialo a nám len stačí dúfať, že zručnosti, ktoré žiaci nadobudli,budú ďalej rozvíjať.

            Niekoľko foto v albume .....