• Kulinárske olympijské hry
          • Kulinárske olympijské hry

          •    V dňoch 3. a 4. apríla 2019 sa v Prešove na SOŠ gastronómie a služieb konalo prvé sústredenie žiakov v odbore cukrár a kuchár, nakoľko aj v oblasti gastronómie sa uskutočňujú Kulinárske olympijské hry. Súťaž sa koná raz za štyri roky a tentokrát to bude v Stuttgarde. Do tejto súťaže bude zapojená aj naša škola. V Prešove sa vytvoril Regionálny juniorský tím Slovenska,  ktorý bude reprezentovať našu krajinu. Na súťaž sa bude pripravovať pätnásťčlenný tím, do ktorého boli vybratí aj naši žiaci, Sebastian Tóth z I.K za kuchárov a Viktória Špaková z I. CPK za cukrárov. Žiakov na túto celosvetovú prestížnu súťaž budú pripravovať pani majsterky Katarína Rothmajerová a Adriana Hlubeňová. Žiakov táto súťaž profesne posunie, naučia sa nové technológie a trendy v gastronómii. Prínos to nie je len pre žiakov, ale aj pre majstrov. Držíme im prsty vo vzdelávaní a kvalitnej príprave, aby čo najlepšie reprezentovali našu školu a hlavne naše Slovensko na takejto celosvetovej súťaži. Viac informácii sa dočítate na stránke školy SOŠ gastronómie a služieb v Prešove.

        • Súťaž odbornej zručnosti
          • Súťaž odbornej zručnosti

          • Naša odborná dielňa na Južnej triede 48 usporiadala v dňoch 25. a 26. marca 2019 Súťaž odbornej zručnosti. Zúčastnili sa jej žiaci III.CPK. Mali možnosť ukázať svoje odborné teoretické a praktické zručnosti.  Tak, ako po minulé roky, aj teraz táto súťaž preverila ich schopnosti a odbornú pripravenosť v odbore. Úlohou žiakov z odboru cukrár kuchár bolo pripraviť  čo najlepší zákusok podľa nimi vybraného receptu (podmienkou bol korpus, náplň, poleva).  Žiaci odboru cukrár pekár mali  vytvoriť z cesta  výrobok podľa vlastnej fantázie. Všetko sa to konalo pod dohľadom majsteriek odborného výcviku p. A. Hlubeňovej a p. A. Györiovej. Odborná komisia objektívne hodnotila vedomosti, kvalitu výrobkov, chuť, vôňu, vzhľad a zručnosť pri výrobe.

            Víťazi súťaže  cukrárskej  výroby: 1. miesto: Jessica Oravcová, 2. miesto: Martin Dzuro a 3. miesto: Silvia Žaloudková

            Víťazi súťaže  pekárskej výroby: 1. miesto: Erika Hegerová, 2. miesto: Filip Mikula a 3. miesto: Michaela Dancáková. Víťazom blahoželáme a všetkým , ktorí sa zúčastnili súťaže želáme, aby pokračovali v zdokonaľovaní sa v týchto odborných zručnostiach. Foto nájdete vo Fotogalérii.

            Ing. I. Bobíková

             

        • Carpatia Carving cup
          • Carpatia Carving cup

          • Dňa 27.03.2019 sa žiačky III.C triedy, Gabriella Simko a Simona Januvová, zúčastnili 8. ročníka súťaže Carpatia Carving cup v dekoratívnom vyrezávaní ovocia a zeleniny, organizovanej Spojenou školou vo Svidníku, pod vedením MVDr. Gabriely Havrillovej. Naše žiačky sa umiestnili v bronzovom pásme a hlavnú cenu Za najkreatívnejšiu dekoráciu súťaže udelila riaditeľka školy, RNDr. Mária Makutová, našej žiačke Gabrielle Simko. Súťaž nás obohatila o nové skúsenosti, kontakty, skvelé zážitky a do budúcej práce v carvingu o nové podnetné inšpirácie. Srdečne blahoželáme ! Foto nájdete tu

        • Súťaž v čitateľskej gramotnosti
          • Súťaž v čitateľskej gramotnosti

          •    Svet sa stále čoraz rýchlejšie mení, je zložitejší a ľudia v ňom potrebujú denne čítať aj písať, preto je dôležité ovládanie čitateľských zručností a schopnosť využiť ich pri riešení úloh v rozličných situáciách, nielen v súvislosti so vzdelávaním. Množstvo informácií totiž nestačí iba prečítať, treba sa v nich vyznať a získané poznatky vhodne využiť. O takúto skúšku čitateľskej gramotnosti sa postarala aj PK-SJL, ktorá ponúkla žiakom školy priestor na preukázanie ich šikovnosti pracovať s textom a spracovávať získané informácie z textu. Súťažou  v overení kvality študentskej čitateľskej gramotnosti, nazvanou - tvorivé čítanie,  chceme pripomenúť mladej generácii, že čítaním človek a spoločnosť zabezpečujú transmisiu kultúry i jej rozvoj. Proces čítania nie je možné obmedziť iba na zvládnutie techniky čítania, ale je aj odrazom intelektuálneho spracovania informácií a ich praktického uplatnenia, využitia v každodennom živote.

            Dňa 26. 3. 2019  štrnásť účastníkov súťaže reprezentujúcich svoju triedu preukázalo schopnosť posunúť sa v textovej orientácii nad kurzívneho čitateľa v práci s útvarom populárno-náučného štýlu. Stupnicu víťazov obsadili:

            1. miesto     Jana Šefčíková (IV.A)

            2. miesto     Jennifer Missová (IV.KPM)

            3. miesto      Natália Vrtilková (V.C)

            Víťazom srdečne blahoželáme a účastníkom súťaže i všetkým milovníkom slova želáme, aby ich zručnosti v majstrovstve ovládať a rozumieť čítanému slovu osobnostne posunuli vpred.

        • Košická Hotelová akadémia otvárala brány majstrom barmanského remesla
          • Košická Hotelová akadémia otvárala brány majstrom barmanského remesla

          • Hotelová akadémia v Košiciach hostila v dňoch 20. až 22. marca  majstrov mixológie na 13. ročníku divácky atraktívnej barmanskej súťaže Cassovia Koniferum Cup 2019. Podujatie odštartoval  povzbudivou rétorikou predseda Košického samosprávneho kraja, Ing. Rastislav Trnka, ktorý svojou účasťou, rovnako ako ostatní vzácni hostia, podporil  žiakov s nadaním venovať sa tejto barmanskej  bravúre. V barmanskom remesle vytvárajúcom svet umenia a dobrého koktejlu  súťažilo o titul najlepšieho barmana 13. ročníka tejto prestížnej vernisáže mladých talentov v miešaní nápojov 25 družstiev vytvorených žiakmi z 24 škôl  Slovenska i blízkeho  zahraničia (Česka, Maďarska). Svoje zanietenie a „smäd“ po tomto kumšte tvorenia akostných drinkov preukázali v   dvoch kategóriách, klasik junior a profesionál. V pásme klasik junior o prvenstvo zápasili zruční študenti tvoriaci dvojčlenné družstvo  v dvoch disciplínach, soft drink a long drink. Na techniku prípravy a chuťovú stránku, v rámci ktorej sa hodnotil vzhľad, vôňa a chuť miešaného nápoja a napokon dodržanie časového limitu, ktorý bol 6 minút, prihliadala odborná hodnotiaca komisia, Slovenská barmanská asociácia, na čele s hlavným komisárom, Milanom Šefcom. O víťazstvo súťažiaci bojovali aj písomným testom odhaľujúcim ich prehľad v histórii SkBA. Mali možnosť v ňom preukázať aj svoje poznatky v tovaroznalectve ingrediencií, v barmanskej odbornosti a všeobecným prehľadom informácií v tejto oblasti. Toto predstavenie majstrov mixológie útočilo na pohľady, chuťové poháriky a náladu publika, ktoré prišlo povzbudiť a obdivovať ľudí zanietených pre prácu so žiakmi odhodlanými si plniť svoje životné sny.

            Súťažiaci si odnášali nové skúsenosti, zážitky a víťazi ďalšie trofeje v poradí:

            1. miesto Ivana Valentová S SOŠ Gos.SK Trnava

            2. miesto Veronika Dvorožňáková  HA Otta Brucknera Kežmarok

            3. miesto Mária Mižigárová HA Košice

            Všetkým účastníkom tohto súperenia v barmanskej kreativite želáme, aby im život miešal „drinky“ v podobe príležitosti preukázať svoje nadanie, odbornosť a zručnosti  byť virtuózom, ktorý si zlúčením všetkých  prvkov v bare do nádhernej kompozície získa fanúšikov svojho majstrovstva. Fotogalériu nájdete tu.

            Napísala: PhDr. J. Mojžišová

          • Beseda s pani Isabelle Baron z Francúzska

          • Dňa 20.3.2019 mali žiaci V.C jedinečnú príležitosť byť v kontakte s krásnou francúzštinou.  Pani Isabelle Baron, z Francúzska, z mesta La Roche Sur Yon, Lycée & CFA Eduard Branly, je na našej škole v rámci projektu Erasmus, bola taká milá, že prišla do francúzskej učebne, aby sa stretla s našimi žiakmi, študujúcimi tento veľmi pekný jazyk. Po vzájomnom predstavení, hlavnou témou boli symboly Francúzska, ale hovorilo sa aj o protestoch "Žltých viest".  Na hodinu prišli aj žiaci II.B triedy, ktorí boli tiež zapojení do aktivít. Pre našich žiakov, z ktorých väčšina nemala možnosť naživo počuť originálnu francúzštinu, to bol určite zážitok a nová skúsenosť na ktorú budú spomínať. Ďakujem kolegom, ktorí sa venujú projektu Erasmus a dávajú naším žiakom príležitosť posunúť sa dopredu. 

            Mgr. Jolana Sandrejová

        • Mattoni Grand Drink Junior 2019
          • Mattoni Grand Drink Junior 2019

          • Dňa 14.3.2019 sme sa opäť zúčastnili juniorskej barmanskej súťaže "Mattoni Grand Drink Junior 2019", konanej vo Frenštáte pod Radhoštěm. Spomedzi celkovo 24 súťažiacich sme si vybojovali 1. miesto - Dávid Pietraszek zo IV.B a 2. miesto Mária Mižigárová z III.B v kategórii zahraničný študent. Nazbierali sme ďalšie skúsenosti a stretli sme sa aj so študentami našej školy, ktorí sú vo Frenštáte na stáži. K úspechu srdečne blahoželáme a želáme veľa šťastia na ďalších súťažiach.

        • Obed ako z Francúzska
          • Obed ako z Francúzska

          • V pondelok, 18.3.2019, pre nás pripravili obed naši hostia - stážisti z Francúzska Vincent, Camille a Theo. Tradičné francúzske jedlá nám veľmi chutili, ďakujeme pekne za gastronomický zážitok a prajeme veľa ďalších úspechov. Foto nájdete vo Fotogalérii.

             

          • Beseda so stážistami z Francúzska

          •    Dňa 28. 2. 2019   navštívil učiteľ Anthony Meziére a  dvaja študenti z francúzskej školy UFA Branly - CFA EN 85, La Roche Sur Yon vyučovacie hodiny anglického jazyka v I. A triede. Naši žiaci si tak mali možnosť v praxi vyskúšať svoje komunikačné schopnosti v cudzom jazyku. Beseda sa niesla v priateľskom duchu, diskutovalo sa o vážnych témach ako je migrácia vo Francúzsku, politická situácia ale aj o menej vážnych:  gastronómia a hudobná scéna v oboch krajinách. Študenti mali možnosť ochutnať aj typický francúzsky dezert a každý dostal  malý darček.

        • Stážisti z Francúzska u nás
          • Stážisti z Francúzska u nás

          •    Naša škola sa už tradične teší záujmu hotelových škôl z Francúzska.  Dňa 25. 2. 2019 sme privítali  dvoch žiakov  Flaviena Aitaoudia a Dayana SIMON zo školy CFA MFR St Michel Mont Mercure. Stážisti budú pracovať v kaviarni Cafe de Paris a hoteli Maratón. O deň neskôr, 26. 2. 2019,  sme prijali  ďalších päť študentov a jedného učiteľa Anthonyho Meziéra zo školy UFA Branly - CFA EN 85, La Roche Sur Yon. Študenti budú pracovať v hoteli Rocca, hoteli Maratón a hoteli Hilton.

            Stážistom sa v Košiciach veľmi páči, stihli si pozrieť hokejový zápas v Steel aréne, navštíviť Miklušovu väznicu a ochutnať tradičné slovenské jedlá. Stáž francúzskych študentov bude v našom meste trvať do 21. 3. 2019. Chcem sa poďakovať našim žiakom ( Holko, Weiszová,  Balúšik, Leonov a ďalším) za snaživosť a chuť ukázať našim hosťom krásy Košíc. 

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          •    V dňoch 4.3. – 8.3.2019 sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili lyžiarskeho výcviku dennou formou v lyžiarskom stredisku Jahodná. Výcvik absolvovali žiaci z tried I.A., I.K., I.CPK. Prvý deň žiaci dostali lyžiarky a lyže a boli zaradení do troch skupín k lyžiarskym inštruktorom, ktorí sa im venovali celý týždeň. Po absolvovaní základnej inštruktáže na svahu si obuli lyže a výcvik sa začal. Hneď na druhý deň už boli všetci schopní vytiahnuť sa na svah lyžiarskym vlekom a zlyžovať samostatne malý svah. Dostali skipasy. Každý deň žiaci dostali desiatu a pitný režim sa samozrejme dodržiaval tiež a deň bol zakončený obedom v miestnej reštaurácii. Posledný deň sa konali menšie záverečné preteky. Víťazi dostali ceny a ostatným sa ušli diplomy o absolvovaní kurzu. Žiaci boli počas celého týždňa veľmi disciplinovaní a bolo vidieť, že majú záujem sa v tomto športe zdokonaľovať.  Nám ostáva len dúfať, že tí, ktorí sa zúčastnili tohto výcviku, našli v tomto športe isté čaro, a že budú ďalej rozvíjať dosiahnuté zručnosti.

        • Obsluhovali sme prezidentov
          • Obsluhovali sme prezidentov

          •    Dňa 28. 02. 2019 prezident Slovenskej republiky, Andrej Kiska, privítal v Košiciach hlavy štátov Bukurešťskej deviatky (Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska). Tejto významnej udalosti sa zúčastnili aj žiačky 4. A triedy, Nikola Kelišeková, Tatiana Matisová a Jana Šefčíková. Uvedené žiačky boli vybraté hotelom DoubleTree by Hilton, s ktorým má naša škola už niekoľkoročnú spoluprácu. Po oficiálnom príchode pána prezidenta do Kulturparku sa naše študentky odobrali na určené miesta a dostali možnosť uplatniť svoje znalosti pri prípravných prácach i pri organizácii úsekov, na ktoré boli pridelené. Podieľali sa aj na  obsluhe čestnej stráže, ochranky a novinárov. Deň v spoločnosti prezidentov im priniesol neopakovateľnú skúsenosť, nové zážitky a príležitosti.

        • Hotelkári v zelenej
          • Hotelkári v zelenej

          •    Dňa 27.2.2019 sa žiaci a učitelia Hotelovej akadémie zapojili do súťaže "Hotelkári v zelenej". Sladkú odmenu - chutnú tortu - získala trieda I. CPK, z ktorej najviac študentov prišlo v daný deň oblečených v rôznorodých odtieňoch zelenej farby. Na druhom mieste sa umiestnila I.A a tretie miesto obsadila trieda IV.A. Ďakujeme zúčastneným študentom aj učiteľom, a tešíme sa už na ďalší ročník tejto súťaže. Ešte raz blahoželáme triede I.CPK .

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Týmto krédom odštartovala 15. februára 2019 naša škola, Hotelová akadémia, úspešnú akciu: Deň otvorených dverí.  Deviataci spolu so svojimi rodičmi ako i pedagógmi mali opäť možnosť nielen nazrieť do priestorov školy ale i prakticky vyskúšať svoje vedomosti a zručnosti.

            Prehliadka školy začala prezentáciou odborov, ktoré ponúka Hotelová akadémia v školskom roku 2019/2020. Žiaci základných škôl boli svedkami i veľmi milej udalosti – odovzdávania certifikátov z medzinárodných stáží ako i Europasov priamo z rúk pána riaditeľa PaedDr. Radka Rakušana študentom, ktorí našu školu úspešne reprezentovali v zahraničí a nadobudli tam cenné poznatky a skúsenosti.

            O ďalších možnostiach štúdia podrobne informovala výchovná a kariérna poradkyňa Ing. Soňa Mertová ako i zamestnávatelia, ktorí vstupujú s Hotelovou akadémiou do duálneho vzdelávania. Nové maturitné odbory v oblasti potravinárstva – potravinár kvalitár či podnikanie v potravinárstve by sa v dnešnej dobe, zameranej na kvalitnú a zdravú výživu, mali tešiť veľkému záujmu.

            Dlhoročný mentor našich barmanov – Ján Majoroš - bravúrne prezentoval úspechy svojich zverencov, no upriamil pozornosť i na možnosti certifikovaných kurzov, ktoré žiaci môžu počas štúdia absolvovať.

            Prehliadku jednotlivých stánkov umocnila praktická zložka – pri cukrárenskom a pekárenskom stánku si žiaci mohli otestovať svoje zručnosti v zdobení perníkov podľa predlôh, carving poodhalil kreativitu vo vyrezávaní ovocia a zeleniny, s veľkým záujmom sa stretlo i dekoratívne skladanie servítok. Ochutnávky z čokoládovej fontány, „skúška ohňom“ pri flambovaní či príprava sushi zanechali hlboký dojem a potešili i nejeden chuťový pohárik zvedavcov.

            Ako to bude vyzerať na prijímacích pohovoroch, testoch? Aj to si mohli žiaci základných škôl vyskúšať priamo na Dni otvorených dverí.

            Veríme, že „ochutnávka“ z toho, čo Vás čaká na našej škole uspokojila Váš apetít a my sa tešíme na naše spoločné stretnutie pri  prijímacích pohovoroch.

        • Praktický seminár súťaže Mladí prekladatelia
          • Praktický seminár súťaže Mladí prekladatelia

          •    Dňa 08.02.2019 sa vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach uskutočnil Praktický seminár súťaže Mladí prekladatelia (Juvenes Translatores 2018), kde našu školu reprezentovala víťazka školského kola tejto náročnej prekladateľskej súťaže Jennifer Misová (IV.KPM). Po oficiálnom otvorení Praktického seminára (organizovaného pod záštitou Európskej komisie v SR, Generálneho riaditeľstva pre preklad) a uvítaní účastníkov nasledovala zaujímavá prezentácia o viacjazyčnosti a preklade v EÚ s plynulým prechodom na praktické prekladateľské cvičenia, pri ktorých najlepší mladí prekladatelia mohli preukázať svoje tvorivé prekladateľské zručnosti pri práci s originálnymi textami v anglickom, nemeckom alebo francúzskom jazyku.

               Po vyhodnotení najlepších prekladov všetci zúčastnení študenti dostali za svoju usilovnosť a prekladateľské výkony milé ceny. Našej žiačke, Jennifer Misovej, ďakujeme za jej úsilie a prekladateľský výkon a veríme, že to bola pre ňu skvelá motivačná cudzojazyčná skúsenosť, ktorá bude v budúcnosti  inšpirovať aj ďalších potenciálnych mladých prekladateľov z našej Hotelovej akadémie. Foto nájdete vo Fotogalérii.

            Mgr.Grečková

             

             

             

        • Ekonomická olympiáda
          • Ekonomická olympiáda

          •    V týždni 10. – 14. 12. 2018 absolvovali žiaci 4. a 5. ročníka HA školské kolo Ekonomickej olympiády. Ekonomická olympiáda je celoslovenská 3-kolová súťaž v znalostiach z ekonómie a financií a je určená študentom strednýchškôl. Tento rok 1. kolo úspešne zvládlo a postúpilo do 2. kola 6 žiakov: Kováč Filip (IV. B), Jalč Peter (V. C), Bauernebl Ottó (IV. A), Géczy Ján(IV. C), Tulušáková Kristína (IV. C), Pakes Dominik (V. C). K postupu do krajského kola srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

        • 21. výročný Benefičný ples Detskej onkológie aj s našimi barmanmi
          • 21. výročný Benefičný ples Detskej onkológie aj s našimi barmanmi

          • V sobotu, dňa 2.februára 2019,  otvorili 21.ročník Benefičného plesu s klavírnym sprievodom sólisti opery Štátneho divadla Košice. Zúčastili sa aj hudobní hostia skupina SilBand,  Lukaš Adamec Demeter Music Braňo Mojsej ml. & Protection.
                       Ján Majoroš - barman roka 2017 v kategórii Klasik profesional, spolu so študentami Hotelovej akadémie Južná trieda  10 Košice, pripravili  profesionálnu barmanskú show ako charitatívnu akciu bez nároku na honorár.  Výťažok putoval deťom na Oddelenie detskej onkológie a hematológie v Košiciach.

            Za reprezentáciu našej školy chválime barmanov Adama Marcina z I.K a Davida Pietraszka zo IV.B.  Ďakujeme
             

        • Ples HA bol opäť super...
          • Ples HA bol opäť super...

          • MILÍ NAŠI,

            dovoľte mi týmto odkazom poďakovať všetkým, ktorí sponzorstvom, vzájomnou pomocou a tým správnym korením prispeli k ÚSPEŠNÉMU, ZÁŽITKAMI NEOPAKOVATEĽNÉMU PLESU HA!

            Za NAVARENIE PLESU ďakuje ŽIACKA RADA: 

            • vedúcim dovozu surovín HA
            • nealko sponzorovi HA
            • hlavným dekoratérkam plesu: KVETKA a PETRA I.A, MARTINA II.B
            • vedúcim otvorenia: KIKA I.CPK a KIKA I.A
            • vedúcim programu: MARTINA II.B, MICHAL IV.C  
            • sponzorke a vedúcej tomboly: FREDERIKA IV.B 
            • sponzorke soli:  LILIANA SEMANOVÁ I.A 
            • skupine cukru:  SISA a  III.CPK 
            • Top Guláš sponzor: pani Kristína HA, Rollo a Martin I.CPK
            • Top tanečnej skupine JTJS za roztancovanie a pretancovanie plesu : Jakub IV.B,Tomáš,Jakub a Soňa V.A 
            • Top DJovi MARTINOVI LUKÁČOVI a asistentovi Danielovi za to správne okorenenie a namiešanie PLESU HA 
        • Medzinárodná výstava Danubius Gastro 2019 Incheba Bratislava
          • Medzinárodná výstava Danubius Gastro 2019 Incheba Bratislava

          • 13. ročník medzinárodnej súťaže o ,,Najlepší Bratislavský rožok" bol pre našu Hotelovú akadémiu úspešný. Súťaž sa konala od 24.1. do 27.1. 2019 v priestoroch Incheba expo arény. Súťažilo sa v troch kategóriách: 1. Súťaž o ,,Najlepší Bratislavský rožok", 2. Súťaž vo výrobe jemného pečiva ,,Maškrty z jadrovín", 3. Súťaž o najlepšie umelecké dielo na tému "Radosť z jari". Súťaže sa zúčastnilo 9 družstiev. Naše družstvo bolo zložené zo žiačok štvrtého ročníka odboru cukrár pekár - Soňa Konkoľová a Erika Vrabelová pod vedením majsterky odborného výcviku Bc. Ľudmily Pillárovej. V kategórii ,,Maškrty z jadro vín" - ,,Taj v úli" dosiahla žiačka Erika Vrabelová pekné 3. miesto. Účasťou na tejto akcii sme okrem skvelých zážitkov nadobudli nové skúsenosti a kontakty. Videli sme veľa nových a zaujímavých vecí v súvislosti s naším odborom - rôzne stroje, techniky, pomôcky a pod.

        • Oznam pre rodičov
          • Oznam pre rodičov

          • Dňa 31.1.2019 (štvrtok) bude prebiehať vyučovanie podľa rozvrhu do 4. vyučovacej hodiny. Na 5. vyučovacej hodine sa budú odovzdávať žiakom výpisy vysvedčenia.

            Dňa 1.2.2019 (piatok) sú polročné prázdniny. Nástup do školy je 4.2.2019 (pondelok).